fbpx

Hoți, tâlhari, bătăuși, bețivi la volan, escroci pentru care a încetat procesul penal ca urmare a Deciziei CCR 358/2022

Potrivit datelor de pe portalul de jurisprudență al Consiliului Superior al Magistraturii, la data de 26 iulie erau circa 100 de cauze în care s-a dispus încetarea procesului pentru că a intervenit prescriția generală, ca efect al Deciziei Curții Constituționale nr.358 din 26 mai 2022. Cele mai multe infracțiuni sunt de furt calificat, după care conducere sub influența alcoolului, conducere fără permis, fals în înscrisuri, lovire, tâlhărie, amenințare, distrugere, ultraj, delapidare, înșelăciune și altele.

Din a doua parte a lunii iunie instanțele de toate gradele au început să pronunțe hotărâri de încetare a procesului penal în baza Deciziei CCR nr. 358/2022.

Un inculpat acuzat de furt calificat în scop de folosinţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere a scăpat de dosar la Judecătoria Gura Humorului.

Potrivit rechizitoriului ”s-a reținut, în sarcina inculpatului, în esență, că în noaptea de 24/25.11.2017 a sustras din curtea locuinţei persoanei vătămate …. din …., autoturismul marca AUDI A4 cu nr. de înmatriculare …., pe care l-a condus spre oraşul Siret, fiind implicat într-un accident rutier, ca urmare a faptului că nu poseda permis de conducere.”

Judecătorul a arătat în hotărârea prin care a dispus încetarea procesului: ”În privinţa faptelor imputate inculpatului ###### ###, instanţa reţine că a intervenit prescripția răspunderii penale, așa cum rezultă din interpretarea deciziilor CCR nr. 297/26.04.2018 și 358/26.05.2022. Prima dintre acestea a stabilit că soluția legislativă care prevede ă întreruperea cursului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză din cuprinsul dispozițiilor art.155 al.1 din C.p., este neconstituțională.”

La Judecătoria Ploiești a scăpat de proces un bărbat care s-a urcat mort de beat la volan și a produs un accident, după care a refuzat să fie dus de polițiști la analize.

În actul de sesizare s-a reţinut în esenţă că ”inculpatul la data de 13.04.2016, în jurul orei 03:00, a condus autoturismul marca Seat, cu numărul de înmatriculare ########, pe drumurile publice  având o concentrație de de 1,50 g ‰ alcool pur în sânge la ora 03:20. Totodată, s-a reţinut şi aceea că, la data de 19.10.2016, în jurul orei 00:53, inculpatul a condus autoturismul marca Ford cu numărul de înmatriculare HR291H, pe drumurile publice din …., având suspendată exercitarea dreptului de a conduce şi a fost implicat într-un accident rutier soldat cu pagube materiale, iar la solicitarea organelor de poliţie a refuzat să fie condus la spital în vederea prelevării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, după ce anterior fusese testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat”

La Timișoara se bucură de încetarea procesului un hoț șmecher.

”În fapt, în sarcina inculpatului s-a reţinut că în data de 25.09.2017, în jurul orelor 15:30, în timp ce persoana vătămată ##### ###### ###### se afla în clubul Game Time din Timișoara, i-a cerut telefonul mobil marca Samsung Galaxy S7 sub pretextul de a-și verifica contul de Facebook, însă după ce a ieșit afară din club, nu s-a mai întors, însușindu-și telefonul fără drept, cauzându-i un prejudiciu în valoare de 2.345 de lei.”, se arată la dosar.

La Oradea, în faza de apel, s-a dispus încetarea procesului față de un inculpat violent.

”În actul de sesizare s-a reţinut faptul în data de 15.04.2017 în jurul orei 02:50, inculpatul ######### #### ######, în timp ce se afla în faţa localului Columbus situat in Pasajul Vulturul Negru din Oradea, l-a agresat fizic pe numitul ###### ######, lovindu-l cu pumnul în zona capului, ocazie cu care persoana vătămată a căzut la pământ, suferind leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 8-10 zile de îngrijiri medicale.”, se arată la dosar.

”În temeiul art.396 alin. 6 Cod procedură penală raportat la art. 16 lit. f Cod procedură penală, cu referire la art. 154 alin. 1 lit. d Cod penal și art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. 1 Cod penal interpretat prin Deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului ##### ###### , pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prevăzută de art.193 alin. 2 Cod penal, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie generală a răspunderii penale.”, se arată în decizia Curții de Apel Oradea.

La Galați a scăpat de pedeapsă o femeie care și-a împins o vecină în scara blocului, cea din urmă căzând și lovindu-se grav.

Potrivit stării de fapt reținute în dosar, ”în fapt, între inculpata ###### ##### şi persoana vătămată ######## ########, s-a declanşat un conflict generat de zgomotul produs de lucrările de renovate efectuate asupra imobilului persoanei vătămate, la data de 18.08.2016 acestea adresându-şi cuvinte jignitoare. La data de 19.08.2016, în jurul orei 09:30, inculpata ###### #####, la coborârea din liftul imobilului şi întâlnindu-se cu persoana vătămată ######## ########, a prins-o pe aceasta din urmă de o mână şi a împins-o, persoana vătămată căzând pe spate şi fracturându-şi mâna dreaptă, provocându-i-se vătămări care au necesitat 80-85 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.”

Patru inculpați care au tâlhărit un om în Centrul Vechi din București au scăpat și ei de un dosar, dar mai au altele.

Starea de fapt: ”la 27.09.2016, în jurul orei 01.15 în timp ce se afla pe str. Franceză, în dreptul imobilului cu nr. 6, Sector 3, Bucureşti, împreună cu ######## ######## şi ####### ###### ######, observând-o pe persoana vătămată ##### ##########, care se afla pe o bancă, toţi trei au luat hotărârea de a-i sustrage bunuri acesteia, motiv pentru care ######## ##### ###### s-a apropiat de aceasta a căutat-o de bunuri în buzunare pentru a i le sustrage, găsind cu această ocazie două brichete pe care şi le-a însuşit pe nedrept, iar mai apoi, pentru a o împiedica pe persoana vătămată să strige după ajutor, în baza unei înţelegeri concomitente, în vederea asigurării scăpării, împreună cu ######## ######## au agresat-o fizic pe aceasta, ######## ######## punându-i piedică persoanei vătămate aceasta căzând la nivelul solului, după care a lovit-o pe aceasta de mai multe ori cu pumnul în zona feţei, ######## ##### ###### lovind-o cu picioarele în zona corpului, cauzându-i acesteia suferinţe fizice, în tot acest timp ####### ###### ######, în vârstă de 13 ani la data comiterii faptei, asistând la cele petrecute;”

Judecătoria Sectorului 2 București a dispus încetarea procesului față de o femeie acuzată de furt:

”În actul de sesizare s-a reţinut că, în data de 20.04.2017, inculpata a sustras suma de 23.000 de euro dintr-un fișet metalic amplasat în locuința persoanei vătămate ######### #########, alături de care locuia în București, .., Sectorul 2.”

O altă hoață a scăpat de dosar la Judecătoria Sectorului 3:

”În fapt, s-a reţinut că, la data de 09.06.2017, in jurul orei 13:45, profitând de neatenția personalului angajat, prin distrugerea sistemelor de alarmă, inculpata ######### (fostă #######) ##### a sustras din incinta magazinului Koton situat în complexul comercial Unirea Shopping Center, un număr de 10 articole de îmbrăcăminte de damă, prejudiciul în valoare de 805,90 lei fiind recuperat în totalitate.”

O escroacă care a luat 27 de credite cu acte false se bucură de încetarea procesului la Târgoviște.

S-a reţinut ca situaţie de fapt că ”în perioada 06.11.2013 – 31.07.2014, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de agent colaborator al SC ######### ####### ### SA conform contractului de agenţie nr. 1710-65 din data de 20.07.2011, inculpata a indus în eroare pe persoana vătămată SC ######### ####### ### SA, prin încheierea în mod fictiv a 27 contracte de împrumut, prezentând ca adevărate solicitările de credit aparent formulate de către persoanele menţionate ca titulari ai contractelor şi utilizând înscrisuri neconforme cu realitatea constând în adeverinţe de venit şi adeverinţe privind reşedinţa întocmite în fals, modalitate prin care a obţinut în mod injust contravaloarea contractelor de credit, respectiv suma de 72000 lei, pricinuind astfel o pagubă persoanei vătămate/părții civile SC ######### ######### ####### ### SA, în cuantum de 113.822,34 lei (reprezentând valoarea contractelor rămase neachitate).”

Comments

comentarii

Pompierii clujeni au intervenit, sâmbătă după amiază, la stingerea unui incendiu ce a cuprins podul unei case din comuna Căianu. Din fericire, nu au existat victime.... Citește mai mult
Ultima modernizare a Pieței Mărăști datează de pe vremea lui Ceaușescu, dar acest lucru este pe cale să se schimbe. Zona, rămasă „în secolul trecut” din punct de vedere a amenajărilor urbane, va fi modernizată și revitalizată.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!