fbpx

Hoți de ultimă speță i-au furat unei bătrâne despăgubirile primite după ce a fost rănită în Kaufland

Femeia de 70 de ani, care în toamna anului trecut câștiga definitiv daune de 25.000 de lei împotriva Kaufland după ce a fost lovită de motostivuitor în magazin, a rămas fără bani la scurt timp după ce i-a primit.

Nici nu a apucat să se bucure bătrânica din Oradea de banii primiți în urma procesului de doi ani cu Kaufland, că au și dispărut. I-a pus într-un dulap, iar într-o zi, când nu era acasă, locuind singură, persoane încă neidentificate au intrat în casă spărgând ușa și au sustras bani și bijuterii.

Aceeași avocată care a reprezentat-o pe bătrână în litigiul contra Kaufland, Daniela Rădac, a depus, în decembrie 2020, plângerea penală în cazul furtului, numai că până acum poliția nu are niciun rezultat. ”Noi bănuim că cineva din vecini a furat banii, pentru că ei știau că a câștigat despăgubiri de la Kaufland. În presă nu a apărut numele clientei mele când s-a scris despre decizia cu Kaufland”, ne-a spus avocata.

Cât despre litigiul dintre Iuliana Varady și multinațională, avocata Daniela Rădac (foto) ne-a povestit: ”Cei de la Kaufland au vrut să o convingă să renunțe la proces oferindu-i produse. Am fost încrezătoare că vom câștiga pentru că erau dovezi clare că a fost lovită de motostivuitor. Este un proces de suflet pentru mine, nici nu m-a interesat onorariul, mai ales că era înainte de Crăciu, ci doar să o ajut pe această femeie în vârstă, singură, de care am rămas apropiată și o vizitez și acum.”

În 5 decembrie 2018, bătrâna, în timp ce se afla la cumpărături într-un magazin Kaufland din Oradea, a fost lovită de un motostivuitor condus de către un angajat al magazinului. Imediat ce a fost lovită de motostivuitor, bătrâna a căzut la pământ, iar în momentul ulterior a fost transportată la unitatea de primire urgențe din cadrul Spitalului Dr. Gavril Curteanu Oradea. Certificatul medico-legal arăta că pentru vindecare sunt necesare un număr de 30-35 zile de îngrijiri medicale.

La proces, reprezentanții Kaufland au susținut că ”daunele morale solicitate în cazul de față sunt exagerat de mari, analiza trebuind să fie una in concreto față de toate cauzele producerii efectelor vătămătoare, netrebuind să aibă relevanță centrală pentru instanța de judecată cuantumul pretențiilor privind daunele morale solicitate de către părțile civile, întrucât acestea pot fi uneori total nejustificate, exagerate, fără măsură, iar această practică este întâlnită frecvent.” Aceștia au mai invocat ”caracterul șicanator și vădit nefondat al acțiunii”

În motivarea deciziei prin care s-au acordate daunele morale se arată: ”Din punct de vedere legislativ, nu exista criterii clare în ceea ce privește determinarea cuantumului prejudiciului moral, însă exista o serie principii jurisprudențiale care stabilesc faptul ca (principiile jurisprudențiale care emană din practica ICCJ) – “Spre deosebire de despăgubirile pentru daune materiale, care se stabilesc pe bază de probe, despăgubirile pentru daune morale se stabilesc pe baza evaluării instanței de judecată. în cazul infracțiunilor contra persoanei, evaluarea despăgubirilor pentru daune morale – în scopul de a nu fi una pur subiectivă sau de a nu tinde către o îmbogățire fără just temei – trebuie să țină seama de suferințele fizice și morale susceptibil în mod rezonabil a fi fost cauzate prin fapta săvârșită de inculpat, precum si de toate consecințele acesteia, relevate de actele medicale ori de alte probe administrate” (ICCJ sect pen. dec, nr. 2617/09.07.2009).

Aceiași instanța  a stabilit faptul că – ” principiile de drept naționale și convenționale în materie impun repararea integrală a prejudiciului moral reprezentat de consecințele negative suferite de reclamanți pe plan fizic și moral, avându-se în vedere importanța valorilor lezate, măsura în care aceste valori au fost afectate, intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării, măsura în care le-a fost afectată situația familială, profesională si socială” (ICCJ dec. civ. nr. 2431/29.10.2015).

O despăgubire derizorie, cum este cea solicitata de către recurenta (Kaufland – n.red), duce la minimalizarea caracterului grav al faptei săvârșite și a consecințelor grave ale acesteia.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns