fbpx

Hotărâre CNCD cu privire la ridicarea cerșetorilor de pe domeniul public și punerea lor la muncă

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a dat dreptate primarului din Baia Mare în ce privește postările despre acțiunea din primăvara lui 2020 de ridicare a cerșetorilor de pe domeniul public, când aceștia au primit masă, cazare și tratament medical, dar au și prestat muncă în folosul comunității.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, sesizat de patru ONG-uri, între care Active Watch, a decis prin Hotărârea nr. 202 din 10 februarie 2021 că postările primarului Cătălin Cherecheș despre acțiunea împotriva cerșetoriei nu sunt discriminatorii și că ridicarea de către angajații primăriei a persoanelor care cerșesc de pe domeniul public și punerea lor la muncă nu intră sub incidența OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

”Vă readuc aminte că în urmă cu un an am informat opinia publică cu privire la acțiunile colegilor mei de la Direcția Asistență Socială care ridică cerșetorii de pe domeniul public, îi însoțesc la adăpostul public unde beneficiază de diverse servicii și de sprijin, iar ulterior, cei care acceptă, sunt angrenați în diverse activități pe domeniul public, în folosul comunității. Astfel responsabilizăm oamenii, le oferim o mână de ajutor, dacă doresc, în schimb le cerem implicare în folosul comunității. Îi putem ajuta să renunțe la viața pe străzi, să se reabiliteze, să își găsească un loc de muncă, un acoperiș deasupra capului, iar între timp ne pot ajuta să ne facem treaba pentru comunitate. Asta deranjează tot felul de organizații care știu doar să încaseze fonduri și să se lăfăie câțiva în lux, în timp ce grupurile țintă pentru care manifestă se scaldă în aceeași mocirlă.

Sunt obișnuit deja cu faptul că de fiecare dată când fac ceva bun pentru comunitate deranjez pe cineva, supăr vreo organizație, sare un ONG cu acuzații deplasate și în loc să evoluăm, să avem cu toții locul nostru în această comunitate, cu drepturi dar și obligații, stăm și ne judecăm sau ne contrăm, pierdem timp prețios și consumăm inutil resurse.”, a postat primarul după ce a primit hotărârea CNCD.

 

Postările primarului Cătălin Cherecheș, pentru care a fost reclamat la CNCD.

În ce privește reclamația că cerșetorii sunt ridicați și forțați să muncească în folosul comunității, CNCD spune că nu are competență să se pronunțe asupra acestui aspect, indicând instanța penală.

 

 

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina