Acasă » SPECIAL » Hackerul IceMan și-a luat răgaz o zi înainte să meargă după gratii. Poliția îl căuta, el stătea pe Facebook
Robert Butyka în față de la IPJ Cluj la momentul predării

Hackerul IceMan și-a luat răgaz o zi înainte să meargă după gratii. Poliția îl căuta, el stătea pe Facebook

Hackerul Robert Butyka, alias IceMan, condamnat la închisoare în seara zilei de 21 noiembrie, și-a luat răgaz o zi după condamnare pentru a se liniști, acuzând un șoc după pronunțarea deciziei. Clujust a stat de vorbă cu el pe Messengerul de la Facebook, în timp ce poliția îl căuta. Condamnatul s-a predat la poliție, astăzi, la ora 14.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, a precizat pentru Clujust.ro, în 22 noiembrie, că Robert Butyka este căutat ca urmare a condamnării definitive. Precizăm că i-am spus reprezentantului IPJ că am vorbit cu cel căutat pe Facebook, unde are cont cu numele lui.

”Am cedat putin psihic. Daca merg acum, cedez de tot. Is tare, dar trebuie sa-mi revin o zi ca e greu tare”, ne-a spus IceMan joi, la ora 11.40.

L-am întrebat ce face în respectiva zi. ”Imi rezolv chestiile ce-s pe numele meu”, ne-a răspuns. Hackerul era conștient că îl caută poliția. ”Nu au cum sa dea de mine…N-au unde să mă găsească. Mi-am luat chirie o zi pe niciun nume. Că doar îs realist, știu unde caută. Și nu mă văd cu nimeni că nu aia am nevoie. Am nevoie să mă liniștesc mental”, ne-a spus Butyka.

Discuție reporterul Clujust – hackerul Butyka:

Pe mess nu ți-a scris poliția? Ai activată localizarea?

”Îs mod avion. Acuma pe bune și dacă îmi pornesc locația, habar n-au unde sunt. Îs într-un bloc mare de 10 etaje. Bate la toate ușile! Pe mine nu m-au anuntat ei nimic sau nu am.primit de la ei nimic. Deci eu nu stiu cum se procedeaza. Si mai stau o zi sa ma linistesc. Nici măcar nu-i rea voință. E doar panica si sperietura. Si de-mi scrie politia, le și răspund sa ma lase pana maine ca merg singur si sa nu-si iroseasca degeaba motorina”

Cum ți se pare decizia Curții de Apel?

”Despre decizie.. as zice ca mi se pare ok daca as fi vinovat, dar nu mi se pare ok sa fac o suspendare degeaba. Adica au vazut ce-i de la Curte cate ceva de au scazut pedepsele, dar nu am stiu cum sa le explic. Sper sa repuna dosarul pe rol sa ma pot apara.”

Amintim că Butyka execută acum și o pedeapsă anterioară care era cu suspendare din dosarul ”NASA”. În acest al doilea dosar, susține că este nevinovat.

Legea zice că trebuie să te predai de îndată. Avocatul ce ți-a zis?

”Nu m-am uitat, sigur daca a zis ceva nu a sugerat sa fug. Cu el ma predau. Spune legea in cat timp trebuie sa ma predau? Oricum ma predau, nu am fugit, nu fug. Dar sunt emotiv si ma mai vreau prin zona:) De-aia ma predau doar maine sa treaca socul care-l am. De ieri (21 noimebrie – n.red) pana azi is praf, simt ca nu ma pot duce azi. Ca azi am vrut initial la ora 2. Doar că vomez. Nu-s ok deloc. Stau sa ma linistesc”

Astăzi, 23 noiembrie, Robert a fost dus de un prieten la sediul IPJ Cluj de pe strada Traian, unde a fost luat în primire de polițiști.

Avocatul hackerului, Flaviu Mureșan, suține că este o hibă legislativă căci în lege scrie că un condamnat trebuie să se prezinte ”de îndată” la poliție. ”Nu este precizat clar ce înseamnă de îndată”, spune avocatul.

Înainte să fie dus de polițiști în arest, Butyka ne-a spus că s-a prezentat la poliție după două zile de la condamnare pentru că a vrut să se obișnuiască cu gândul, fiindu-i greu.

Robert Butyka lucra ca penetration tester / ethical hacker. Avocatul său spune că va putea lucra pentru o firmă de IT și ca deținut, existând la Penitenciarul Gherla deținuți în sistemul deschis care lucrează. Aceștia pleacă la lucru de la penitenciar și se întorc după program.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina