Ghinionul Orange: a lăsat într-un telefon date despre un avocat clujean

CLUJUST vă prezintă povestea din spatele amenzii de 10.000 de lei primită de Orange România de la Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor.

Ghinionul Orange a fost că printr-o uriașă coincidență a intrat pe fir avocatul Ciprian Păun din Cluj, specialist în drept comercial. Mai întâi, o rudă de-a lui și-a dus telefonul la reparat la magazinul Orange de pe bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca. Cei de la Orange i-au dat să folosească un alt telefon pe perioada cât i-a fost la reparat telefonul personal. Respectiva rudă a avocatului și-a descărcat pe telefonul de rezervă e-mailuri și numere de telefon dintr-o rezervă de pe internet. În momentul când și-a recuperat telefonul de la reparat, l-a predat pe cel de rezervă, însă fără a șterge de pe el apelurile, mesajele, e-mailuri și logarea pe Facebook.

ciprian paunDupă o perioadă, spre sfârșitul lunii mai, avocatul Ciprian Păun a fost sunat de către un informatician (ce dorește să rămână anonim),  care i-a spus că a găsit într-un telefon primit temporar de la Orange diverse mesaje și e-mailuri care îi erau destinate. Practic, cei de la Orange i-au dat același telefon de rezervă fără a șterge datele de pe el. Informaticianul îl cunoștea pe avocat căci acesta din urmă reprezintă multinaționala IT la care lucrează.  ”El a observat acolo date si apeluri care merg spre mine. Eu sunt avocatul firmei multinationale de IT la care lucrează. A luat numărul de telefon și m-a sunat să-mi explice situația. La început, nu știam ce să cred. Mă gândeam că poate e ceva înșelătorie. După ce m-am lămurit, am discutat cu ruda mea, dar care nu a vrut să depună plângere, iar apoi cu IT-istul, pe care l-am ajutat să scrie plângerea către Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, a povestit Ciprian Păun (foto) pentru CLUJUST.

Plângerea a semnalat o posibilă incălcare a dispozitiilor articolului 33 din Legea nr. 677/2001, sub aspectul neindeplinirii obligatiilor privind asigurarea confidențialității și aplicării măsurilor de securitate adecvate.

Lege nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date: Art. 33. – Neîndeplinirea obligațiilor privind aplicarea măsurilor de securitate și de păstrare a confidențialității prelucrărilor, prevăzute la art. 19 și 20, constituie contravenție, dacă nu este săvârșită în astfel de condiții încât să constituie infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 1500 lei la 50.000 lei.”

Ca urmare a plângerii programatorului clujean, în luna octombrie, Autoritatea Natională de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANCPDC) a efectuat o investigatie la Orange România SA. În urma anchetei, autoritatea a sancționat Orange cu o amendă de 10.000 de lei.

Comunicatul ANCPDC:

”In fapt, un petent a precizat ca s-a prezentat la un magazin de desfacere din municipiul Cluj Napoca cu un telefon personal achizitionat de la S.C. Orange Romania S.A., pe care l-a lasat in service, deoarece necesita reparatii. In schimbul telefonului sau, petentul a primit un telefon de la service, pe care sa il foloseasca pe perioada in care telefonul sau se repara.

Petentul a constatat faptul ca, in memoria telefonului primit de la service, se aflau date cu caracter personal de la utilizatorii precedenti: logare automata pe Facebook, numere de telefon si mesaje personale, inclusiv balanta conturilor bancare.

Urmare a acestei situatii, petentul a sesizat telefonic operatorul S.C. Orange Romania S.A., insa a precizat ca sesizarea sa nu a fost luata in seama.

In cadrul investigatiei s-a constatat ca S.C. Orange Romania S.A. nu a luat masurile necesare pentru a preveni dezvaluirea sau accesul neautorizat la datele cu caracter personal stocate pe telefonul primit de la service, proprietatea SC Orange Romania SA.

In consecinta, Autoritatea nationala de supraveghere a sanctionat SC Orange Romania S.A. cu amenda contraventionala in cuantum de 10.000 RON pentru savarsirea contraventiei de neindeplinire a obligatiilor privind aplicarea masurilor de securitate si de pastrare a confidentialitatii prelucrarilor de date cu caracter personal”

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din România, nu a scăpat nici în acest an de ploaie.... Citește mai mult
După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. pe principiul “fereste-te singur”, si ruda dlui Paun a fost foarte increzatoare ca cei de la ORANGE nu ii vor citi SMSurile sa se amuze de el… daca ar fii vandut telefonul cuiva, tot asa nu si-ar fii sters datele???

Lasă un răspuns