fbpx

Gelu Oltean și Vanessa Youness, eliberați din arest preventiv și plasați sub control judiciar

Curtea de Apel Ploiești a admis contestația fostului șef DGIPI, Gelu Oltean, și a femeii de afaceri Vanessa Youness, formulată de avocatul Călin Budișan, împotriva menținerii stării de arest preventiv dispusă anterior la Tribunal și a decis aplicarea măsurii controlului judiciar.

După ce dosarul ”Ayahuasca” a fost trimis în judecată, Tribunalul Dâmbovița a menținut măsura arestului preventiv, dar aceasta a fost înlocuită astăzi de instanța superioară.

Extras din Soluția Curții pe scurt: ”În temeiul art. 425 ind. 1, alin. 7, pt. 2, lit. a Cod proc. penală rap. la art. 205 Cod proc. penală admite contestaţiile declarate de contestatorii inculpaţi Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor şi Oltean Gelu Marin, împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Dâmboviţa, din data de 11 martie 2020. Desfiinţează în parte încheierea contestată şi pe fond, ca urmare a rejudecării, dispune următoarele:

În temeiul art.348 alin.2 Cod procedură penală raportat la art.242 alin.2 Cod procedură penală, art. 211 şi următoarele Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestării preventive dispuse faţă de inculpaţii Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray şi Oltean Gelu Marin cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 zile, care se calculează de la data pronunţării prezentei încheieri.”

În contestație, avocatul Călin Budișan a arătat, printre altele, următoarele:

”Concilierea dintre suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea unei infracțiuni și recunoașterea prezumției de nevinovăție, se realizează prin observarea dinamicii probațiunii pe tot parcursul procesului penal. În cursul procesului penal, forța prezumției de nevinovăție scade sau crește, în funcție de probatoriul efectuat, ajungând în final, la stadiul de certitudine a nevinovăției sau dimpotrivă, la negarea sa completă.

Pentru a se justifica o prelungire a arestării preventive, sub acest aspect al probațiunii, ar trebui ca de la momentul luării măsurii preventive și până la investirea judecătorului de drepturi și libertăți cu o propunere de prelungire a măsurii, să se fi administrat probe suplimentare, care cel puțin ar trebui să confirme consistența suspiciunii rezonabile inițiale.

Ori, analizând comparativ probele ce au fost avute în vedere la momentul pronunțării asupra propunerii de arestare preventivă de către judecătorului de drepturi și libertăți cu cele existente la dosarul cauzei la momentul actual, constatăm că suspiciunea rezonabilă s-a diluat.

Astfel, chiar procurorul indică în referatul cu propunere de prelungire, la f. 12 paragraf 2 și următoarele, care sunt probele administrate în dosar de la momentul luării măsurii arestării preventive, și face trimitere la un singur mijloc de probă: Datele obținute în urma percheziției informatice.

Ori, într-o analiză obiectivă a acestor date obținute în urma percheziției informatice, nu se poate constata decât că aceste probe nu fac altceva decât să confirme poziția inculpaților manifestată încă de la momentul luării măsurii arestării!

Atât VANESSA YOUNESS cât GELU OLTEAN au dat declarații ample în fața judecătorului de drepturi și libertăți, prin care au explicat pe larg starea de fapt.

Astfel cum reiese și din înscrisurile medicale înaintate la dosarul cauzei, VANESSA YOUNESS a fost diagnosticată cu scleroză în plăci în fază avansată de evoluție, boală fără tratament în medicina clasică. În acest context a apelat la medicina alternativă, a urmat un tratament psihosomatic, care funcționează pe principiul că orice boală are ca și cauză declanșatoare emoția, și urmăresc îndepărtarea blocajelor glandei pineale generate de calcifierea acesteia. Tratamentul  urmat a dat rezultate, condiția medicală actuală a inculpatei fiind proprie unui om sănătos.

În acest context au fost puse bazele clinicii Youness Welness Clinic, din dorința de a veni în sprijinul altor oameni aflați în situații similare, fără posibilitate de tratament în medicina clasică.

Rezultatele percheziției informatice confirmă că scopul medical nu este unul „pretins”, sau un „pretext” cum susțin organele de urmărire penală, ci unul real, și unicul scop pentru care s-au organizat aceste ceremonii a fost terapeutic.

În procesul verbal în care sunt consemnate rezultatele percheziției informatice, se face referire la conținutul unor conversații de pe Whatsapp, în care Vanessa Youness folosește de nenumărate ori termenul de „detoxifiere” și „deblocare” cu referire la glanda pineală. Nu există nicio singură conversație din care să reiasă că decoctul ar fi consumat în alt scop decât terapeutic!

Principalul obiectiv al clinicii îl constituie cercetarea metodelor comparative de decalcifiere a glandei pineale, sens în care a fost înaintat și un proiect la Ministerul Sănătății- Studiu aplicativ comparativ a metodelor de cercetare de decalcifiere a glandei pineale. Una dintre metodele de cercetare folosește substanța care se cheamă ayahuasca, care în traducere înseamnă vița de vie a sufletului. Astfel cum reiese și din proba cu înscrisuri, obiectivul clinicii este așadar unul asumat din punct de vedere legal, nicidecum ocult sau ascuns.

Planta ayahuasca se folosește în mod tradițional în ceremoniile șamanice, și presupune asocierea florii plantei ayahuasca (Benisteriopsis Caapi), cu un declanșator, respectiv una din 14 plante diferite, preparate de către șaman în vederea obținerii unui decoct care va fi consumat pe durata ceremoniei de tratament.

Planta Ayahuasca nu conține DMT și prin sine însăși nu produce nici un efect, având nevoie de asocierea cu un declanșator- una dintre cele 14 plante.

La debutul activității clinicii, s-a acordat atenție deosebită alegerii plantelor cu care urma să se lucreze, fiind solicitate inclusiv opinii legale în vederea alegerii acelor plante care să nu se regăsească pe vreun tabel de substanțe interzise în România, atât unei societăți civile de avocați, cât și Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare- IBA București. Din cele 14 plate, au fost identificate 8 care nu erau menționate ca și conținând substanțe interzise. Această împrejurare este susținută prin proba cu înscrisuri, în temeiul art. 198 C.proc.pen. fiind înaintate la dosarul cauzei (….)

Privarea de libertate a inculpaților OLTEAN GELU-MARIN și YOUNESS AMAL-VANESSA nu este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică

În mod uzual, infracțiunile de trafic de droguri presupun o activitate intenționată de trafic sau consum de substanțe interzise, cu asumarea efectului nociv asupra utilizatorilor. Dimpotrivă, în cazul de față activitatea inculpaților privea un tratament curativ.

Sub aspectul gravității concrete faptelor, și evaluării existenței vreunui pericol pentru ordinea publică, vă rugăm să constatați că prezenta stare de fapt este absolut atipică în rândul cauzelor având ca obiect infracțiuni legate de trafic și consum de droguri.

Planta promovată de către YOUNESS AMAL-VANESSA este floarea de ayahuasca, care în sine însăși nu conține nici un fel de substanțe interzise.

Inculpații OLTEAN GELU-MARIN și YOUNESS AMAL-VANESSA au recurs la o terapie alternativă pentru tratarea unor boli incurabile potrivit medicinii clasice, având la bază planta ayahuasca.

Acest tip de terapii sunt practicate la momentul actual și în Europa și Statele Unite. Modul de preparare a decoctului diferă față de cel preparat în America de Sud, sub aspectul plantei care se asociază florii de ayahuasca, DMT regăsindu-se pe lista  substanțelor interzise în aceste regiuni. S-au identificat 8 variante de decoct, format prin asocierea ayahuasca cu una dintre 8 plante, niciuna cu conținut de DMT.

Rezultatele remarcate în rândul celor care au urmat acest tip de terapie promovează prin ele însăși terapia ca fiind o modalitate de vindecare pentru situații cu pronostic sumbru.

În nici un caz nu se poate aprecia că inculpații OLTEAN GELU-MARIN și YOUNESS AMAL-VANESSA au acționat cu intenția de a distribui participanților la ceremonie vreo substanță nocivă pentru starea de sănătate a acestora sau cu caracter interzis.

Nu se poate nega că inculpații au cunoscut că decoctul preparat în mod tradițional în America Latină decoctul poate prezenta și DMT în conținut, însă în egală măsură trebuie avute în vedere demersurile acestora de a identifica variante de combinații de plante legale, fără conținut de substanțe interzise, aspect care denotă intenția acestora de a desfășura activitatea de tratament în cadru legal.

În mod uzual, infracțiunile de trafic de droguri presupun o activitate intenționată de trafic sau consum de substanțe interzise, cu asumarea efectului nociv asupra utilizatorilor. Dimpotrivă, în cazul de față activitatea inculpaților privea un tratament curativ, aceștia luând măsuri active de a utiliza în cadrul ceremoniei desfășurate de șaman un decoct dare să nu conțină DMT.

Planta promovată de către OLTEAN GELU-MARIN și YOUNESS AMAL-VANESSA este floarea de ayahuasca, care în sine însăși nu conține nici un fel de substanțe interzise.

Nu există la dosarul cauzei nicio probă din care să reiasă că inculpații au cunoscut conținutul de DMT în decoctul preparat.”

Comments

comentarii

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror curse aeriene au fost anulate, sunt blocate pe Aeroportul Internaţional Dubai, în contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite.... Citește mai mult
La Iulius Mall Cluj vei avea parte de un weekend în care poți să te întorci pe tărâmul copilăriei și să redescoperi magia lucrurilor simple.... Citește mai mult

Lasă un răspuns