fbpx

Funar i-a făcut plângere penală lui Boc ca să nu pună plăcuțe în maghiară. Vezi răspunsul parchetului

Fostul primar ”tricolor” Gheorghe Funar nu se dezminte: Le-a făcut plângere penală primarului Emil Boc, viceprimarului și consilierilor pentru organizarea unui concurs de idei prin care să afișeze numele orașului în cinci limbi, întra care și maghiara.

Fostul primar și fost senator Gheorghe Funar a depus în februarie plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, reclamând că ”în perioada iulie 2013 – 11.02.2015, factori de decizie, respectiv primar, viceprimar, consilieri din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, prin eludarea dispozițiilor legii 215/2001, au procedat la organizarea unui concurs de idei referitor la transcrierea în cinci limbi de circulație internațională, printre care și limba maghiară, a intrărilor/ieșirilor din mun. Cluj-Napoca, inclusiv al numelui municipiului și județului, acțiuni care contravin grav unei hotărâri judecătorești pronunțate de Curtea de Apel Cluj

Concursul la care face referire Funar a fost demarat prin hotărârea de Consiliu Local nr.300 din iunie 2013, la inițiativa viceprimarului Anna Horvath, prin care s-a aprobat alocarea sumei de 40.000 lei de la bugetul local Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană pentru organizarea unui concurs de idei pentru designul intrărilor în municipiu. Respectiva hotărâre a fost adoptată într-o ședință extraordinară, la miezul nopții, în cadrul evenimentului Cluj Never Sleeps.

Prin Ordonanța din data de 3 aprilie 2015, parchetul a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul 2031/P/2015.

”Hotărârea nr.300 din data de 22.06.2013 a Consiliului Local Cluj-Napoca vizează exclusiv organizarea unui concurs de idei privitor la semnalizarea intrărilor în oraș și salutul de bun venit în cinci limbi de circulație internațională (română, franceză, engleză, maghiară și germană) ca parte integrantă din proiectul Cluj-Napoca 2021  Capitală culturală europeană și nu transcrierea bilingvă a localităților în condițiile în care ponderea unei minorități este de cel puțin 20 %, conform dispozițiilor art.76 alin.2 din Legea 215/2001.

Din declarația martorilor Moroșanu Florin, director al Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală culturală europeană și Boc Emil, primar al mun. Cluj-Napoca, s-a reținut faptul că proietul inițial a fost finalizat însă nu a fost declarat un câștigător, fiind totuși atribuite sume de câte 1.000 de lei cu titlu de mențiune concurs pentru trei dintre participanți, fiind practic, avansată și plătită din suma totală de 40.000 lei doar suma de 3.000 lei.”, se arată în răspunsul dat de parchet lui Funar.

Procurorul a dispus clasarea cazului din următoarele motive: ”Raportând textul de incriminare la situația faptică dedusă cercetării se reține cu suficiență că numiții Boc Emil, Horvath Anna, Anastase Claudia precum și toți consilierii din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca au calitate de funcționari pubici și că hotărârea nr.300 din 22.06.2013 este un act specific de serviciu însă discuția se va face pe caracterul legal al actului adoptat și a modului de adoptare, observându-se sub acest aspect că nici la nivel obiectiv, nici la nivel subiectiv nu le pot fi imputate acestora acțiuni sau inacțiuni care să exceadă cadrului legal, atât timp cât în calitatea lor de primar, viceprimar, consilieri sunt abilitați prin lege să propună proiecte de hotărâri, să voteze astfel de proiecte și să urmărească aducerea lor la îndeplinire.

Luând în considerare cele expuse mai sus și observând că susținerile numitului Funar Gheorghe nu snt susținute de elemente obiective de probă, se va dispune clasarea cauzei, fiind incidentă cauza legală de împiedicare a exercitării acțiunii penale prevăzută de art.16 alin.1 lit.a C.p.p – fapta nu există

Întrebat de CLUJUST de ce a depus plângerea penală, Funar a răspuns: ”Cum să las eu să pună plăcuțe în limba maghiară?!”

Gheorghe Funar se numără printre membrii fondatori ai Uniunii Vatra Românească, filiala Cluj,

Comments

comentarii

Universitatea Cluj va juca, sâmbătă, 13 aprilie, contra echipei Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out-ul Superligii.... Citește mai mult
Ceaiul negru, unul dintre cele mai apreciate și consumate băuturi din întreaga lume, nu oferă doar o pauză plăcută, ci și o serie de beneficii pentru sănătatea noastră.... Citește mai mult

Lasă un răspuns