fbpx

Fostul primar Sorin Apostu a scris trei cărți după gratii

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat pentru fapte de corupție și deținut în Penitenciarul Gherla, are nu mai puțin de trei cărți publicate în perioada 2014-2015. Și fostul șef al Vămii Cluj, Alain Modrea, a scris două cărți după gratii.

Cărţile sale scrise în detenţie şi apărute la Editura Risoprint din Cluj: „Controlul calităţii cărnii şi produselor din carne” (2014), „Controlul calităţii peştelui, batracienilor şi a fructelor de mare” (2015), „Norme de igienă în unităţile de alimentaţie” (2015). Absolvent de medicină veterinară la Bucureşti şi doctor în „tehnologia şi expertiza alimentelor”, Apostu era profesor universitar de microbiologia produselor alimentare, boli transmisibile prin alimente la om şi managementul siguranţei alimentare la USAMV Cluj, înainte de a intra în puşcărie, când de altfel a şi scris cele trei cărţi.

Fostul primar PDL al Clujului a fost condamnat definitiv în 2014, la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită. Procurorii DNA arătau că Sorin Apostu a obţinut mită sau foloase necuvenite de 545.717 lei, echivalentul a 127.052 de euro. Potrivit DNA, banii proveneau de la reprezentanţii unor firme care aveau contracte cu primăria Cluj-Napoca sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj-Napoca. În activităţile de corupţie ale lui Apostu a fost implicată şi soţia sa, Monica Apostu, avocat la Cluj, banii de mită fiind primiţi prin intermediul biroului ei de avocatură, sub formă de contracte fictive de consultanţă.

alain modreaȘi fostul șef al Vămii Cluj, Alain Modrea, a scris două cărţi în închisoare, publicate de Editura Boldaş din Constanţa: „Decizia – mecanism managerial complex” (2014), „Fiscalitatea – motor de dezvoltare economică” (2014).

Modrea a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare în 2013, pentru luare de mită. El a fost prins cu 4.000 de euro primiţi de la un om de afaceri israelian, care voia să obţină o amendă mai mică pentru firma sa. Modrea a fost liberat condiţionat în martie 2015, din Penitenciarul Poarta Albă.

Pentru fiecare carte publicată în anumite condiţii, un condamnat la închisoare poate să scape de 30 de zile din pedeapsă, grăbindu-şi astfel liberarea condiţionată.

Gândul.info arată că fenomenul scrierii de cărți în penitenciare a explodat. Potrivit cifrelor obținute de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, numărul „lucrărilor ştiinţifice” scrise de infractorii români în închisori a crescut de la 7 lucrări în 2012, la 197 în perioada 2014 – iunie 2015. Gândul.info a identificat 73 de condamnaţi care au scris în această perioadă cărţi în închisoare: sunt nume cunoscute, de la parlamentari şi funcţionari publici, la oameni de afaceri sau magistraţi. Printre ei apar însă şi cazuri „exotice”. Un traficant de droguri a scris despre turism, un poliţist de rutieră şpăgar a scris despre „automobilul solar”, un hoţ de motorină a scris un ghid gastronomic, un cântăreţ este specialist în stomatologie, un violator a scris 4 cărţi despre finanţe, iar doi proxeneţi s-au produs pe tema reinserţiei sociale a deţinuţilor şi pe cea a aerului condiţionat.

Vezi cei 73 de condamnați scriitori AICI și AICI. 

Comments

comentarii

Odată cu apropierea sezonului rece, când virozele sunt tot mai frecvente, specialiștii recomandă adoptarea unor obiceiuri alimentare benefice pentru sănătatea intestinală.... Citește mai mult
Cum va fi vremea, marţi, 8 octombrie, la Cluj-Napoca?... Citește mai mult

Lasă un răspuns