fbpx
Ioan Așchilean și Gheorghe Buta

Fostul judecător, actual avocat, Gheorghe Buta a intrat în afaceri cu un magnat al construcțiilor

Fostul judecător de la secția comercială a Înaltei Curți, actual co-managing partner la Mușat și Asociații, Gheorghe Buta, a intrat în afaceri cu unul dintre principalii jucători de pe piața construcțiilor din Cluj, Ioan Așchilean, asociat în ACI Cluj și alte societăți.

Societatea Rich Club Investments a fost înființată ca un SRL, în 2009, la București, de către omul de afaceri clujean Ioan Așchilean (ACI, Asedia Grup, Grup 4 Instalații ș.a.)  și un afacerist bucureștean, Radu Apostol, asociat în firmele Nightlife Bar SRL, Art Team Media și Open Space Design SRL, ultima fiind apreciată pentru cum a amenajat un local din Capitală. În 2013, societatea Rich Club Investments a fost mutată în Cluj-Napoca. De anul trecut, a intrat în firmă și fostul judecător și actualul avocat Gheorghe Buta, iar societatea a devenit SA de tip închis, cu acționariat de tip listă.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, acțiunile se împart acum astfel: Gheorghe Buta – 33.34%, Ioan Așchilean – 28.33% și Radu Apostol – 33.34% și AIB Grup SRL – 5%. Ultima firmă este deținută de Așchilean și soția lui. RICH CLUB INVESTMENTS S.A. are ca domeniu de activitatea ”Dezvoltare (promovare) imobiliară”. De altfel, acționarii au aprobat în decembrie 2015 finalizarea lucrărilor la imobilul de șapte etaje, edificat pe Bulevardul Aerogării nr. 38A din sectorul 1 București, precum și finalizarea lucrărilor tehnice de specialitate referitoare la securitatea la incediu, instalațiile de energie electrică, adăpostul de apărare locală antiaeriană și trasarea locurilor de parcare de la subsolul clădirii.

Gheorghe Buta este un nume cu greutate în justiția românească. A fost la începtului anilor 2000 președintele Curții de Apel Cluj, după care a avansat la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost președintele secției comerciale până în 2010, când s-a pensionat. A fost cooptat imediat de cea mai mare casă de avocatură, Mușat și Asociații, unde din 2012 este co-managing partner alături de Gheorghe Mușat și soția acestuia. Potrivit prezentării în engleză de pe site-ul societății de avocatură, unul dintre domeniile de activitate ale lui Buta este ”white-collar crime” (criminalitatea gulerelor albe).

Fiul lui Buta, implicat în 2011 în dosarul penal al asociatului lui Așchilean

Gicu Gânscă
Gicu Gânscă

Asocierea actuală dintre Gheorghe Buta și Ioan Așchilean poate naște unele speculații, având în vedere că în 2011 numele lui Buta a fost vehiculat într-un scandal legat de un partener de afaceri al lui Așchilean, alt magnat al construcțiilor din Cluj, Gicu Gânscă. Cei doi sunt acționari și administratori la Grup 4 Instalații, iar în dosarul penal a fost implicată subsidiara ACI din Bistrița. Gânscă și alte cinci persoane au fost inculpate într-un dosar privind manipularea bursei cu acțiuni la ACI Bistrița. Procesul s-a încheiat în 2013 cu achitări. O parte din acțiuni fuseseră cumpărate pe bursă de fiul fostului judecător Buta, Paul George, mai exact un pachet de 200.220 acţiuni ale societăţii ACI Bistriţa, pe care a plătit 150.168 lei. O sumă asemănătoar a fost virată apoi de Gicu Gânscă în contul mamei tânărului, Mariana Buta, notar public în Cluj.

Întrebat acum de Clujust.ro despre acel scandal, Gheorghe Buta spune că fiul său a încercat să intre în afaceri și a cumpărat acțiuni la o societate, dar nu a avut succes și s-a apucat de avocatură. Cât despre suspiciunile că s-ar fi implicat în dosar, fostul judecător spune: ”S-a vehiculat absolut nejustificat, după cum s-a dovedit. S-a dovenit că nu sunt reale susținerile. Fiul meu era intre mine si Gicu Ganscă. Inafară de fiul meu, nu am avut nicio implicare.”

Buta a precizat că nu vede nicio legătură între dosarul lui Gânscă și asocierea lui de acum cu Așchilean: ”Sunt lucruri diferite. Nu văd legătura”. Întrebat care este scopul asocierii, Buta a răspuns: ”Îl cunosc pe Aschilean de prin anii 98-99. Mi se pare un tip serios, un bun profesionist, mi-a propus această asociere si eu am agreat-o. E o firmă de investiții în imobiliare.. Eu având bani rezultați din activitatea mea, îi investesc.” Societatea încearcă să pornească un proiect și la Cluj.

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns