fbpx

Folosirea frauduloasă a semnăturii electronice a unui avocat în fața ONRC de către o grupare infracțională

Un grup de cinci persoane a profitat de facilitatea acordată avocaților de a depune online cererile în fața Registrului Comerțului și a efectuat modificări în actele unor societăți în scopul de a prelua controlul asupra acestora, relatează Ora de Sibiu.

Cei cinci care s-au folosit de semnătura electronică a unui avocat din Baroul București pentru a opera modificări în actele constitutive ale societăților la registrul comerțului au fost arestați, conform sursei citate.

Într-un comunicat al Ministerului Public se arată următoarele: ,,La data de 13.04.2021 a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu dosarul penal nr. 271/P/2021, cauză în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, prev. de art. 367 CP, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, prev. de art. 250 CP, înşelăciune, prev. de art. 244 Cod penal; falsul in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art. 322 Cod penal, uz de fals, prev. de art. 323 Cod penal şi falsul in declaratii, prev. de art. 326 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

În fapt, din primele indicii existente în cauză reieşea faptul că, în perioada iulie 2020 – aprilie 2021, un număr de patru persoane, împreună cu persoane neidentificate încă, s-au constituit într-un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, falsuri şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Astfel, acţionând în mod coordonat, susnumiţii au indus în eroare o persoana vătămată din mun. Sibiu, pe care au determinat-o sub diferite pretexte mincinoase să deschidă un cont bancar în numele SC Medical Corp SRL (societate al cărei asociat şi administrator unic este persoana vătămată), şi să-l împuternicească pe cont pe unul dintre membrii grupării, pentru ca ulterior, prin depunerea mai multor înscrisuri la O.R.C., înscrisuri întocmite în mod fraudulos şi semnate în fals prin contrafacerea subscrierii persoanei vătămate, membrii grupării să solicite şi să obţină revocarea persoanei vătămate din funcţia de asociat şi administrator unic al SC Medical Corp SRL şi înlocuirea acesteia cu unul dintre ei, membrii grupării având în acest mod acces la toate resursele financiare ale societăţii şi posibilitatea de a încheia orice acte în numele societăţii, fără ca persoana vătămată să aibă vreo cunoştinţă de acestea.

La data de 26.04.2021 s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu dosarul penal nr. 301/P/2021 ca urmare a disjungerii cauzei din dosarul penal nr. 262/P/2021 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti,

În acest dosar s-a reținut că la data de 19.04.2021, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti s-a înregistrat plângerea penală formulată de o persoană vătămată împotriva unui avocat în cadrul Baroului Bucureşti, sub aspectul săvârşirii de către aceasta din urmă a infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, faptă prevăzută de art. 320 C.pen., uz de fals, faptă prevăzută de art. 323 C.pen., fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută de art. 322 C.pen. şi fals în declarații, faptă prevăzută de art. 326 C.pen.

Din cuprinsul actului de sesizare a rezultat, în esenţă, că în data de 16.03.2021 persoana vătămată a fost anunţată printr-un mail de reprezentanţii BCR că în urma unei verificări de rutină apar schimbări în acţionariatul S.C. EDAS EXIM S.R.L. la care partea vătămată era este asociat unic şi administrator, în sensul că a fost înlocuit de către un cetăţean moldovean cu domiciliul în Republica Moldova, raionul Dochia, sat Cotova.

Prin ordonanţa din data de 26.04.2021 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus conexarea dosarului nr. 301/P/2021 la cauza înregistrată sub nr. 271/P/2021, având în vedere că între cele două cauze există legătură, în ambele cauze efectuându-se cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni care au intrat în scopul aceluiaşi grup infracţional organizat, faptele fiind comise de membrii aceleiaşi grupări şi prin acelaşi mod de operare, astfel că se impune reunirea cauzelor în vederea unei mai bune înfăptuiri a actului de justiţie.

Constatând că în cauză că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că suspecţii au săvârşit infracţiunile cu privire la care se efectua urmărirea penală in personam prin ordonanţa din data de 26.05.2021 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cinci inculpaţi (unul dintre aceștia cetățean al Republicii Moldova), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 367 alin. 1 şi 3 Cod penal, de înșelăciune, în formă continuată, faptă prevăzută și pedepsită de art.244 alin. 1 și alin. 2 Cod Penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută și pedepsită de art. 322 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, înșelăciune, în formă continuată, faptă prevăzută și pedepsită de art. 48 alin.1 Cod Penal, raportat la art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal., de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută și pedepsită de art.322 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal.

Față de toți cei cinci inculpați a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 ore, începând cu data de 26.05.2021 .

S-a avut în vedere valoarea mare a prejudiciului material creat efectiv şi cuantificat până la acest moment – cel puţin suma de 20.407,45 lei şi suma de 86.425,81 euro (cu precizarea făcută anterior că urmările au fost mult mai grave, fiind produse consecinţe însemnate prin împiedicarea desfăşurării activităţii celor două firme).

Pagubele create de membrii grupării ar fi fost mult mai mari în lipsa unei intervenţii prompte a organelor de urmărire penală care au procedat la restituirea părţilor sociale către administratorii de drept ai SC Medical Corp SRL şi SC Edas Exim SRL, care şi-au reluat astfel funcţia de unic asociat şi admnistrator.

Astfel, valoarea finală a prejudiciului cauzat persoanelor vătămate nu s-a datorat nicidecum atitudinii inculpaţilor (care au încercat să folosească biletele la ordin, să deschidă conturi bancare pe numele societăţilor preluate în mod abuziv, să achiziţioneze telefoane/cartele telefonice şi, mai mult decât atât, chiar să înstrăineze imobilul în care locuieşte persoana vătămată cu familia acestuia), ci doar intervenţiei prompte a organelor de urmărire penală.

Prin referatul procurorului din data de 27.05.2021 s-a solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu luarea măsurii arestării preventive, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de , 27.05.2021, până la data de 25.06.2021 inclusiv, faţă de cei cinci inculpați.”

Comments

comentarii

Un bărbat de 34 de ani a fost căutat de polițiști după ce a dispărut de acasă în data de 22 mai. Acesta a fost găsit mort în comuna Chinteni.... Citește mai mult
Programul „Fugi în curtea școlii” a revenit în Cluj-Napoca. Săptămâna aceasta copiii sunt invitaţi în curțile Școlii gimnaziale ,,Constantin Brâncuși" și Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu" pentru a participa la activități sportive.... Citește mai mult

Lasă un răspuns