fbpx

Familie evacuată cu spray lacrimogen dintr-o locuință socială din Cluj-Napoca

La solicitarea Primăriei, in baza unui ordin de evacuare, o familie a fost evacuată, astazi, dintr-o locuință socială. Problema este modul in care au actionat polițiștii locali si jandarmii.

Activistul Adrian Dohotaru, fost deputat, a asistat la eveniment si a relatat urmatoarele:

“Îmi e greață. 11 persoane au fost evacuate forțat din locuințe sociale de pe str. Meșterul Manole, nr 2, din Cluj. Jandarmeria a dat cu spray, inclusiv în copii.

Îmi e greață nu doar pentru că autoritățile locale nu au prevenit evacuarea, ci îmi e greață fizic. Am o senzație de vomă de la spray, iar eu eram afară, nu înăuntru, când rezidenții au inhalat spray și scoși cu forța din locuința de vreo 20 de metri pătrați în care locuiau.

Ei se mută acum în vecini la rudele lor, unde sunt alți 10. O să stea vreo douăzeci claie peste grămadă, fiecare are un metru pătrat.

Nu discut acum legalitatea evacuării. Sunt două aspecte: unul legat de legalitatea ordinului de evacuare din 2015, care ar trebui să se prescrie după 3 ani, din ce am înțeles. Altul e legat de brutalitatea intervenției jandarmeriei.

Familia stătea informal în locuințe sociale goale. În 2013, primăria a intentat un proces împotriva lor, în 2015 s-a dat sentința. În tot timpul acesta, primăria a cerut ca familia să părăsească locuința fără a oferi alternative pentru o familie care nu se poate descurca la prețurile pieței imobiliare din Cluj.

Nu puteau nici depune dosar pentru locuință socială pentru că nu erau eligibili pentru că au ocupat o locuință abuziv. Altă familie a fost evacuată tot din același imobil, iar de un an jumătate, acea locuință a rămas goală, la fel se va întâmpla și aici, semn că Primăria renunță la locuințele sociale de pe strada Meșterul Manole, cedând presiunii dezvoltării imobiliare, mai ales că rezidenții mutați recent vor ca oamenii să fie evacuați, întrucât nu corespund standardelor lor de locuire decentă.”, a povestit activistul Adrian Dohotaru.

Jandarmii clujeni spun că au folosit gazele lacrimogene și cătușele la evacuarea de pe strada Meșterul Manole, pentru că oamenii au devenit violenți.

”În conformitate cu art. 659, Cod de Procedură Civilă, în cazurile prevăzute de lege, precum și când executorul judecătoresc consideră necesar, organele de poliție, jandarmerie sau alți agenți ai forței publice, după caz, sunt obligați să sprijine, îndeplinirea promptă și efectivă a punerii în aplicare a hotărârilor judecătorești.

Menționăm că misiunea Jandarmeriei în acest caz, nu a fost aceea de a evacua persoanele prezente, ci de a asigura exclusiv protecția executorului și desfășurarea  normală a tuturor activităților.

Concret, în urma refuzului locatarilor în cauză de a elibera spațiul pe care-l ocupau abuziv în imobilul respectiv și a manifestărilor violente ale acestora față de executorul judecătoresc și față de forțele de ordine, jandarmii au fost nevoiți să intervină, fiind necesară imobilizarea unor persoane, prin folosirea unor elemente din dotare, respectiv a substanțelor iritant lacrimogene”, precizează oficialii Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.

Comments

comentarii

Noul șef al diplomației americane, Marco Rubio, a înghețat ajutorul extern al SUA, cu excepția celui acordat Egiptului și Israelului.... Citește mai mult
Vremea se încălzește treptat, astfel că maximele termice ale zilei vor ajunge la 13 grade. Prognoza meteo pentru Cluj.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns