Renate Weber

Expertul în legislația muncii – Răspunsul Avocatului Poporului: e o chestiune de oportunitate, nu de neconstituționalitate

La data de 09.10.2020 am înaintat o petiție adresată Avocatului Poporului în legătură cu recentele modificări aduse Codului muncii (Legea nr. 53/2003) prin Legea 213/2020, publicată în M. Of. nr. 893/30 septembrie 2020, modificări ce au intrat în vigoare la data de 03.10.2020.

Aceasta a fost susținută prin adrese emise ulterior și de Uniunea Națională a Barourilor din România și Baroul București, aducându-i la cunoștință Avocatului Poporului acest lucru.

În petiție solicitam Avocatului Poporului să se sesizeze din oficiu în temeiul art. 15. alin. 1 lit. i din Legea nr. 35/1997, cu privire la art. 17 alin. 6 și 7, art. 341, art. 2311, art. 242 lit. d, art. 251 alin. 11, 2, 4 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel cum acestea au fost introduse sau modificate prin Legea nr. 213/2020, pentru încălcarea art. 1 alin. 3 și 5, art. 16, art. 21, art. 45, art. 53 din Constituția României.

Pe scurt, printre altele, sesizam faptul că acest „Consultant extern specializat în legislaţia muncii”/ „Expert (în) legislația muncii” nu se referă la o profesie reglementată în România, ci la o ocupație, astfel încât cei care practică cu „titlu profesional” o astfel de ocupație intră peste competențele exclusive ale profesiei de avocat, deși aceștia nu au neapărat nici măcar studii juridice.

Legislativul a acceptat în mod nepermis ca persoane care au studii de licență în alte profesii să poată parcurge un simplu curs organizat într-o modalitate neacreditată de Statul Român și să asiste angajații, iar Avocatul Poporului, în răspunsul primit la data de 15.12.2020, consideră acest lucru ca fiind o chestiune de oportunitate, nu de neconstituționalitate, astfel încât nu va sesiza Curtea Constituțională a României.

Într-o scrisoare adresată UNBR și Baroului București, prin care le înaintam răspunsul primit, mi-am exprimat dezamăgirea față de modul în care profesia de avocat este fărâmițată în vederea servicii intereselor financiare ale unor confrați care își constituie propriile caste profesionale în afara profesiei de avocat și am rugat la intervenirea inclusiv pe cale legislativă pentru a remedia aceste derapaje.

Pentru mine principiile nu pot face obiectul comerțului, iar profesia de avocat este singura care garantează, conform standardelor naționale, că orice persoană fizică sau juridică are alături în demersul său judiciar un profesionist al dreptului, nu un inginer, un economist sau chiar vreo moașă care a absolvit un curs de câteva ore și care n-ar putea vreodată să înțeleagă ceea ce un avocat învață măcar în cei 4 ani de studii de licență.

Este dezamăgitor pentru mine, pentru avocatura aș îndrăzni să spun, răspunsul Avocatului Poporului, dar sper ca avocații și organele de conducere să aibă în vedere noi nu cedăm în fața principiilor și vom lupta pentru restabilirea ordinii de drept, mai cu seamă când vedem cât de dorită este avocatura de către atâția, încât sunt dispuși să rupă bucăți din ea pentru a se apropia măcar puțin de titlul dobândit de noi.

Text de av. Silvia Uscov

Comments

comentarii

Un tânăr de 24 de ani a ajuns la spital în urma unui incident petrecut la BT Arena, unde a avut loc o confruntare cu jandarmii. Deși autoritățile susțin o anumită versiune a evenimentelor, martorii prezenți oferă o perspectivă diferită asupra celor întâmplate.... Citește mai mult
Play-off-ul SuperLigii a intrat în linie dreaptă, iar lupta pentru titlu devine tot mai intensă. Marius Șumudică a numit două echipe care se bat în prezent pentru titlu.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns