Notarul public Oana Racolța din Cluj-Napoca a participat, în această vară, la Universitatea Mondială a Notariatului, o formă de realizare a activității științifice a Uniunii Naționale a Notariatului Latin. Specializarea a avut loc în Buenos Aires, Argentina, în perioada 7-14 iulie.
Cinci notari din România au participat la Universitatea Mondială a Notariatului, între care tânăra Oana Racolța din Cluj. Numărul maxim de notari care pot participa din fiecare țară este 5 si sunt selectati pe baza CV-ului si a unei scrisori de intentie.
Universitatea Mondială a Notariatului (World Notariat University) este o formă de realizare a activității științifice a Uniunii Naționale a Notariatului Latin, care reunește statele de drept latin și unele țări de drept anglo-saxon, fiind fondată în anul 1948 la Buenos Aires, Argentina, unde are sediul și în prezent. La nivel global, 60 % dintre notarii din Europa, America de Sud, America de Nord şi Centrală, Asia şi Africa își desfășoară activitatea în state care fac parte din Uniunea Națională a Notariatului Latin.
Rolul său principal este de a promova, coordona şi dezvolta activitatea notarială internaţională, reprezentând unitatea profesională şi spirituală a notarilor de drept latin. Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a devenit membru cu drepturi depline din anul 1997, având dreptul la reprezentare în Comisiile de specialitate, care contribuie inclusiv la armonizarea legislațiilor între state.
Universitatea Mondială a Notariatului (World Notariat University) își desfășoară cursurile anual, alternativ în Buenos Aires și Roma, iar pentru a putea participa candidații trebuie să îndeplinească anumite condiții privind vârsta și vechimea în profesie.
În acest an au participat un număr de 94 de notari provenind din state având sisteme de drept foarte diferite, dintre care Canada, Franța, Belgia, Austria, Ecuador, Uruguay, Peru, Maroc, Algeria, China. Cadrele didactice care au susținut prelegerile predau la cele mai prestigioase universități din lume, precum Sorbona și Universitatea din Argentina, majoritatea având și experiență în domeniul notarial.
Cursurile au avut în vedere prezentarea comparativă a sistemelor de drept în principal a statelor din Europa și America de Sud, prin concretizarea în teme determinate și cazuri practice, realizându-se o paralelă între sistemele legislative, cu sublinierea tradiției sistemului de drept latin și a delegării statale a notarilor, care este prezentă în majoritatea sistemelor de drept. În același timp, s-au realizat adevărate schimburi ale experiențelor practice între reprezentanții notariatelor din diferite țări, asigurându-se continuitatea unei comunicări ulterioare între notarii prezenți în cazurile cu elemente de extraneitate care ajung pe rolul birourilor notariale.
Tematicile care au făcut obiectul specializării în cadrul Universității Mondiale a Notariatului aparțin atât domeniului dreptului tradițional, cât și a celui de cea mai recentă actualitate, precum supraedificarea și parcurile industriale, recunoașterea parteneriatelor civile și a căsătoriilor între persoane de același sex, familiile pluriparentale, situația mamelor surogat, divorțul pe cale notarială, dematerializarea actelor, posibilitatea încheierii actelor notariale prin mijloace electronice, lupta împotriva spălării banilor și a finanțării actelor de terorism, blockchain și bitcoins. Deși o parte dintre subiecte par utopice pentru unele state, în contextul actual al globalizării și revoluției digitale, în curând vor putea face parte din activitatea notarială a majorității statelor, printre care și în România.
Scopul principal al acestei specializări a fost cunoașterea diferențelor și a similitudinilor între sistemele legislative ale statelor participante, astfel încât clienții birourilor notariale care se confruntă cu spețe având elemente care depășesc granițele interne, să poată fi consiliați spre soluțiile cele mai adecvate, rapide și implicând costuri cât mai reduse.
Întrebată de Clujust.ro de ce s-a înscris pentru specializarea din Argentina, Oana Racolța ne-a răspuns: “Pentru a mă specializa și pe subiecte internaționale, având pe rol din ce în ce multe cazuri cu elemente de extraneitate, care depășesc dreptul intern și este nevoie de o specializare în acest sens. De exemplu, în România, nu este recunoscută nicio formă de parteneriate civile sau căsătoriile între persoane de același sex, poate într-o zi vor fi recunoscute și la noi, nu știu însă în cât timp. Astfel, cei care au un asemenea parteneriat încheiat în altă țară și vor să cumpere un imobil în România, ajung la notar și atunci trebuie să știm regimul juridic al parteneriatului pentru a încheia contractul.”