Un executor judecătoresc și un avocat din Cluj, ambii cu vechime mare în profesie, sunt urmăriți penal de DNA sub acuzația de abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Totul a pornit de la un contract semnat în 2008 de fostul director al CNADNR, Dorin Debucean, acum în închisoare. Acesta a acceptat o clauză net favorabilă avocatului, iar executorul doar a pus în aplicarea contractul.
Procurorii DNA Cluj au început urmărirea penală împotriva executorului judecătoresc Marius Stolnean și a avocatului Ioan Băraș. ”Procurorii anticorupție din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale faţă de suspectul MARIUS STOLNEAN, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi faţă de suspectul IOAN BĂRAŞ, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a precizat biroul de presă al DNA.
Mai exact, Stolnean este acuzat de DNA că ar fi executat pe nedrept, fără o sentință, dintr-un cont al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), în 2013, suma de 7,8 milioane lei, din care 7,7 milioane lei au mers în contul avocatului Ioan Băraș. Executarea nu este negată de cei doi suspecți, însă aceasta s-a făcut în baza contractului de asistență juridică nr. 127/30.11.2008 încheiat între avocatul Ioan Băraș și CNADNR prin directorul de atunci Dorin Debucean.
Acest contract conținea o clauză prin care avocatul Băraș, care deține un certificat de handicap, primea bani timp de trei ani în cazul rezilierii unilaterale a contractului, ceea ce s-a și întâmplat. ”În cazul rezilierii unilaterale a prezentului contract de către client în cursul oricărora dintre demersurile judiciare care fac sau vor face obiectul prezentului contract de asistență juridică, împotriva avocat Simona Neagu, în oricare dintre fazele procesuale (fond, apel sau recurs) obligă clientul de a plăti avocatului timp de trei ani de la rezilierea unilaterală a prezentului contract de asistență juridică, lunar, suma datorată de CNADNR SA bugetului de stat în baza prev. art. 77 al. 2 lit. a din Legea nr. 448/2006.”, scrie în contract.
Mai exact, potrivit legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap pot opta pentru îndeplinirea unor obligații, între care ”să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap”, la care face referire contractul.
Astfel, avocatul Băraș s-a adresat executorului judecătoresc Marius Stolnean pentru a executa suma datorată de CNADNR după reziliere, un expert a calculat-o la 7,7 milioane lei, iar Judecătoria Cluj-Napoca a investit cu formulă executorie înscrisul. Executorul spune că pe parcursul corespondenței cu CNADNR înainte de executare, instituția a pus la dispoziție toate informațiile și nu a dar semne că nu acceptă să plătească. De asemenea, nu a uzat nici de articolul 428 din Vechiul Cod de procedură civilă, care spune că ”Debitorul sau o altă persoană interesată va putea solicita încetarea sau suspendarea urmăririi, numai dacă depune valoarea ce i se cere sau, după caz, valoarea bunului reclamat la Trezoreria Statului, Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. sau orice altă instituţie bancară, la dispoziţia organului de executare.” Astfel, executorul a poprit conturile companiei și apoi a virat banii lui Băraș. ”Eu doar am pus în aplicare legea, care mă obliga să pun în executare contractul. Asta nu poate fi infracțiune”, a comentat pe scurt Stolnean.
În 1 octombrie 2013 a existat o hotâre la Judecătoria Sectorului 3 București: ”Admite în parte contestaţia la executare. Anulează actele de executare efectuate pe raza teritorială a Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti. Repune contestatoarea în situaţia anterioară executării şi obligă intimatul (Băraș – n.red.) la plata sumei de 7.839.868 lei”. Numai că executorul spune că nu-i era opozabilă și că CNADNR trebuia să se adreseze ori la Judecătoria Cluj-Napoca, unde are domiciliu avocatul și executorul, ori la Judecătoria Sectorului 1, pe raza căruia este sediul Companiei .
Avocatul Ioan Băraș ne-a trimis să ne uităm la o hotărâre recentă a Judecătoriei Cluj-Napoca, care a admis contetația lui împotriva executării începute la cererea CNADNR pentru aceeași sumă.
Fostul director CNADNR este la închisoare pentru abuz în serviciu
Orădeanul Dorin Debucean, fostul director al CNADNR, a fost condamnat definitiv, în primăvară, la 3 ani şi 6 luni de închisoare. El a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea de abuz în serviciu şi fals.
Alături de fosta sa adjunctă, Alina Istrate, au Dorin Debucean a fost acuzat de procurorii DNA Oradea de o pagubă de peste 1,2 milioane de euro, provocată companiei prin vânzarea subevaluată a unui teren din patrimoniul CNADNR dar şi prin plăţi ilegale către o societate din Budapesta. Înalta Curte a dat decizia definitivă: “obligă în solidar inculpaţii Debucean Dorin Gavril şi Istrate Natalia Alina în favoarea acestei părţi civile la plata sumelor de 364.644 euro în echivalent în lei la cursul BNR din data plăţii şi 544.388 lei, reprezentând daune materiale în favoarea aceleiaşi părţi civile. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale nr.26/PI din 30 ianuarie 2014 a Curţii de Apel Oradea, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori”.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Oradea în 2012, Dorin Debucean e acuzat că, în calitate de şef al CNADNR, a vândut un teren din patrimoniul companiei unui afacerist orădean, la un preţ mult sub cel al pieţei şi că a făcut mai multe plăţi ilegale către o societate din Budapesta. „În cursul anului 2008, inculpatul Debucean Dorin Gavril, în calitate de director general al CNADNR şi preşedinte al consiliului de administraţie al companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren în suprafaţă de 38.000 mp situat în Oradea şi a unor construcţii situate în localităţile Cluj-Napoca şi Feleac, judeţul Cluj, către o societate comercială, în schimbul sumei de 4.146.918 lei (1.115.702 euro), în condiţiile în care valoarea de piaţă reală a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 euro, deci a cauzat companiei un prejudiciu în valoare de 1.219.604 euro”, a precizat DNA