Ministerul Justiției comunică rezultatul întâlnirii dintre Ministrul Justiției și Ambasadorul Italiei, menționându-se și despre cazurile des întâlnite ale celor condamnați în România și care solicită executarea pedepselor în Italia.
Conform comunicatului, ,,Ministrul Justiției a precizat că, deși partea română are cunoștință că, în aceste spețe, se aplică legislația italiană care dă efect legăturilor acelor persoane cu statul italian, și-ar dori o comunicare mai apropiată cu autoritățile italiene pe acest subiect, inclusiv analizarea în viitor a reluării schimbului de magistrați de legătură.”
,,Astăzi, 15 ianuarie 2021, Ministrul Justiției, domnul Stelian ION, a avut o întâlnire de curtoazie cu Ambasadorul Republicii Italiene în România, E.S. domnul Marco Giungi.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat pe marginea relațiilor dintre România și Italia în domeniul justiției, exprimându-se satisfacția pentru cursul ascendent pe care îl cunoaște cooperarea bilaterală. Totodată, au fost punctate unele elemente de interes, în special cu privire la amplificarea schimbului de experiență în domenii precum combaterea criminalității organizate, lupta împotriva corupției, cooperarea judiciară în materie civilă – domeniu în care s-a subliniat importanța întâlnirilor la nivel tehnic pe problematica aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii.
În ceea ce privește cooperarea judiciară în materie penală, Ministrul Justiției a mulțumit pentru foarte buna colaborare cu autoritățile italiene în acest domeniu și a evocat situația persoanelor condamnate în România și care își execută pedeapsa în Italia. Ministrul Justiției a precizat că, deși partea română are cunoștință că, în aceste spețe, se aplică legislația italiană care dă efect legăturilor acelor persoane cu statul italian, și-ar dori o comunicare mai apropiată cu autoritățile italiene pe acest subiect, inclusiv analizarea în viitor a reluării schimbului de magistrați de legătură.
Ministrul Justiției și-a exprimat totodată și dorința de a avea o întâlnire în viitorul apropiat cu omologul italian, în cadrul căreia să poată fi abordate pe larg aspectele de cooperare care sunt prioritare.” se arată în comunicat.