Evadatul Alexandru Cristian Bartuș, capturat recent, are pe rol o cerere de reabilitare judecătorească pentru o pedeapsă mai veche la Turda, un proces pentru furt în Alba Iulia, o anchetă la Cluj și va primi o pedeapsă de maxim 3 ani de închisoare pentru evadare, care se adaugă la alte eventuale pedepse.
În ciuda faptului că avea pe rol un proces penal pentru furt la Alba Iulia și că nu-și terminase de executat pedeapsa de 10 ani în Franța, Alexandru Cristian Bartuș, în vârstă de 32 de ani, avea grijă de cazierul lui. Astfel că în 24 octombrie 2014 a depus la Judecătoria Turda cerere de reabilitare judecătorească pentru o pedeapsă pentru furt mai veche, căci trebuie spus că Bartuș, originar din Câmpia Turzii, este cunoscut în orașul natal ca un hoț încă din adolescență când fura de la colegi.
În 21 ianuarie, după patru zile de la evadarea lui Bartuș din arestul IPJ Cluj, instanța Judecătoriei Turda a amânat pronunțarea în dosarul de reabilitare judecătorească: ”Având in vedere prevederile articolului 391 aliniat 1 Cod procedură penală, amână pronunțarea in cauză pentru data de 04.02.2015.” Articolul 391 spune la aliniatul 1 că ”deliberarea şi pronunţarea hotărârii se fac în şedinţa în care au avut loc dezbaterile sau la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 15 zile de la închiderea dezbaterilor.”
Una din condițiile principale pentru reabilitarea judecătorească, menționate la articolul 168 din Codul penal, este că cel condamnat ”nu a săvârșit o altă infracțiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166.”
Art. 166 (1) – Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanță, după împlinirea următoarelor termene:
a. 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;
b. 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
c. 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d. 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.
Termenele se socotesc de la data când a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
S-a dus în Alba Iulia, unde are proces
Din data de 5 mai 2014, Alexandru Bartuș este judecat la Judecătoria Alba Iulia pentru furt de la trei persoane. În 18 septembrie a fost eliberat din arest preventiv în acest proces, iar în 8 ianuarie a fost arestat preventiv în Cluj-Napoca tot sub acuzația de furt calificat. În 17 ianuarie a fugit din Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj. În 29 ianuarie, după două săptămâni de căutări, a fost capturat de polițiști într-o casă de vacanță din cartierul Micești din Alba Iulia. Alături de el a fost reținut un suspect care l-ar fi ajutat să se ascundă. Bartuș și-a vopsit părul blond și s-a bărbierit pentru a nu fi recunoscut. Cu toate acestea s-a refugiat în orașul în care șeful IPJ Cluj, chestorul Tudor Grindean, a fost înainte șef al poliției și unde are proces pentru furt cu trei părți vătămate. În 17 februarie are termen la Judecătoria Alba Iulia. Nu vom ști poate niciodată ce a fost în capul evadatului când a ales Alba.
Cert este că evadarea îi va aduce o pedeapsă în plus.
Art. 285 Cod penal
(1) – Evadarea din starea legală de reținere sau de deținere se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Potrivit codului penal, pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la restul de pedeapsă, în cazul condamnaților, sau la o viitoare pedeapsă în actualul dosar penal în care este cercetat, în cazul lui Bartuș.