fbpx

Euro falși din Bulgaria, folosiți la cumpărarea de mașini și telefoane din Cluj

Trei bărbați au fost trimiși în judecată pentru că au achiziționat din Bulgaria bancnote de 200 de euro false, cu care au cumpărat mașini și telefoane în Cluj

Cei trei inculpați sunt acuzați de mai multe infracțiuni: deținere și punere în circulaţie de monedă străină falsificată, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aceștia au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv.

Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, ”la propunerea şi cu sprijinul decisiv al inculpatului T.S.M. (Terec Sorin Marius – n.red), inculpatul F.M.I. (Fekete- Marczika Istvan) a achiziţionat în cursul lunii mai 2015, suma de 20.000 euro compusă din bancnote falsificate în cupiură de 200 euro, la o paritate convenabilă, din localitatea Ruse, Bulgaria, de la cetăţeni bulgari rămaşi neidentificaţi ce se află în anturajul infracţional al primului inculpat.

Beneficiind de suportul intelectual şi material al inculpatului T.S.M. împreună cu care a identificat pe site-uri de anunţuri online de profil, autovehicule second-hand marca BMW recunoscute ca fiind facil de introdus pe piaţa auto, la data de 21.05.2015, inculpatul F.M.I., prin interpusul B.C. (Balint Carol – n.red.), a pus în circulaţie pe raza mun. Cluj-Napoca suma de 8.600 euro în bancnote contrafăcute din cupiura de 200 euro, cu ocazia achiziţionării unui autoturism marca BMW seria 3. Fapta a fost comisă în contextul în care, anterior, la data de 19.05.2015, cei trei inculpaţi au încercat, în concert, să pună în circulaţie pe raza judeţului Maramureş, sumele de 18.000 euro şi respectiv 15.400 euro, cu ocazia achiziţionării unor autoturisme marca BMW Seriile 1 şi 7. Datorită diligenţei sporite a vânzătorilor vizaţi, una dintre tranzacţii nu s-a finalizat iar în cazul celeilalte, bancnotele contrafăcute au rămas doar temporar în posesia victimei înşelăciunii, fiind returnate inculpaţilor în scurt timp, cu consecinţa recuperării vehiculului.

În prelungirea ilicitului penal, în perioada 25.05.2015 – 26.05.2015, inculpatul F.M.I. a achiziţionat de pe raza municipiilor Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, în interes personal, prin acelaşi interpus B.C., un număr de 4 telefoane mobile de ultimă generaţie mărcile iPhone şi Samsung, inducând în eroare vânzătorii cu privire la autenticitatea monedei şi reuşind astfel să introducă în circuitul economico-financiar suma cumulată de 2.600 euro, compusă din acelaşi tip de contrafaceri în cupiură de 200 euro.

Cu ocazia unui flagrant efectuat asupra inculpatului F.M.I. la data de 08.06.2015 de către organele de cercetare penală din cadrul S.I.C. – I.P.J. Cluj într-o altă cauză penală, asupra acestuia s-au descoperit un număr de 24 bancnote contrafăcute în cupiură de 200 euro şi 4 bancnote falsificate în cupiură  de 100 USD, moneda fiind destinată punerii în circulaţie. Totodată, cu ocazia percheziţiei domiciliare la locuinţa inculpatului T.S.M. au fost descoperite şi ridicate un număr de 18 bancnote falsificate din cupiura de 100 USD din acelaşi tip de contrafacere, de calitate superioară, valorile străine fiind destinate plasărilor în circuitul monetar.

Din actele de urmărire penală a mai rezultat faptul că la data de 18.04.2015 inculpatul T.S.M. a pus în circulaţie în mun. Cluj-Napoca, prin interpusul B.C., suma de 3.600 euro compusă din bancnote contrafăcute în cupiură de 100 euro, moneda fiind remisă cu titlu de preţ pentru un autoturism marca Volkswagen Touran iar la data de 10.06.2016, acelaşi inculpat, a remis cu titlu de diferenţă de preţ pentru un autoturism marca Volkswagen T5 Multivan, suma de 800 euro, compusă din bancnote contrafăcute în cupiură de 100 euro şi 200 euro.

În cursul lunii aprilie 2015, inculpatul T.S.M., recidivist pe linia infracţiunilor de fals, a plăsmuit trei contracte de vânzare-cumpărare ale unor autoturisme-second hand, mascând realitatea raporturilor juridice de transfer de proprietate, în scopul facilitării înmatriculării acestor vehicule, în interes personal ori al altor persoane.”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

În 2011, trimis în judecată pentru contrabandă cu țigări

Clujeanul Sorin Terec a fost trimis în judecată în 2011 de către Parchetul Judecătoriei Baia Mare pentru contrabandă cu țigări. Potrivit anchetatorilor, “intre anii 2010 –2011, baimareanul Florin Coste, de 42 de ani, a achizitionat, detinut, transportat si comercializat, cu incalcarea normelor legale, cantitatea de circa 20.000 pachete cu tigarete, care proveneau din Ucraina si Rusia, marfa fiind distribuita cu ajutorul altor persoane, printre care si Petru Dindelegan, de 40 de ani, din Gilau, si Sorin Terec, de 44 de ani, din Cluj-Napoca“.

Membrii retelei au fost pusi sub supraveghere, iar in aprilie 2011, o parte dintre ei au fost retinuti in timpul unei operatiuni mai ample. Primul suspect retinut a fost Sorin Terec, care a fost oprit in trafic, la Sacalaseni, iar in masina sa au fost descoperite 6.000 de pachete cu tigari pe care le cumparase de la Florin Coste. Clujeanul si-a declinat o identitate falsa in momentul in care a fost chestionat de autoritati, ba mai mult, a prezentat la control un permis de conducere falsificat, intrucat avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Valoarea taxelor si accizelor numai pentru tigarile de contrabanda a fost de 196.000 lei. Au fost confiscate 25.000 pachete tigari si banderolele de marcare a bauturilor spirtoase.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina