fbpx

Eroii de la Revoluție, călcați în picioare de huligani

Placa comemorativă pentru eroii de la Revoluție morți în zona fostului hotel Astoria, de pe strada Horea, a fost spartă în bucăți de către persoane necunoscute.

Bucăți din placa comemorativă a eroilor de la Revoluție zăceau pe asfalt în zona Astoria în noaptea de 9 spre 10 august. Muncitorii care reparau în zonă o conductă de apă au spus că au găsit placa spartă în dimineața zilei de sâmbătă, când au început lucrul. ”Am găsit-o sparte de dimineață. Probabil au spart-o noaptea unii care au ieșit beți de la club”, a spus șeful de șantier. În apropiere este clubul de noapte Zaza.

CLUJUST.ro așteptă o reacție promptă a poliției clujene pentru a stabili care sunt responsabilii pentru acest act de vandalism fără precedent.

Președintele Asociației pentru Aflarea Adevărului despre Revoluție, Aurel Coltor, nu știa de incident. ”Placa cu numele eroilor a fost spartă? Chiar astăzi mă voi duce acolo să văd. Poate au spart-o cei despre care am scris și eu că sunt falși revoluționari. Luni dimineața voi depune plângere la poliție”, a spus Coltor.

placa revolutie astoria cluj (1)Într-un articol din Jurnalul Național, cu titlul “Împuşcaţi-i, că nu-s oameni!”, este descris ce s-a întâmplat la Revoluție în zona hotelului Astoria din Cluj-Napoca.

La ora 16:00 a zilei de joi, 21 decembrie 1989, în Cluj-Napoca erau deja 12 morţi şi 26 de răniţi, după incidentul din piaţa Libertăţii. Avea să fie doar începutul. Căci la acea oră, comandanţii Armatei a IV-a Transilvania, conduşi de generalul Iulian Topliceanu, se întreceau în a lua măsuri de luptă împotriva civililor angajaţi în acţiuni de protest.

Pentru “asigurarea ordinii publice”, Armata mobilizase două unităţi militare (UM 01215 Floreşti şi UM 01278 Someşeni), ai căror militari, organizaţi după ordinul ministrului Vasile Milea, îşi pregătiseră dispozitivele de luptă în oraş.
Ordinele erau clare: prevedeau ieşirea soldaţilor cu muniţie de război şi deschiderea focului.
Cum au gestionat militarii situaţia: numărul total al victimelor se ridica, după şase ore de “luptă” în diverse zone ale oraşului, la 26 de morţi şi peste 100 de răniţi.

După morţii căzuţi în Piaţa Libertăţii au urmat cei din zona Astoria-Metropol. Dispozitivul l-a avut ca protagonist pe căpitanul Ilie Dicu, de la Unitatea Someşeni, cel care s-a remarcat prin modul brutal în care i-a împuşcat pe manifestanţi chiar cu mâna lui. Bilanţul activităţii lui Dicu la Astoria: 4 morţi şi 10 grav răniţi. În anchetele care au urmat, soldaţii şi unii civili, martori oculari, au descris cum Ilie Dicu a ridicat un demonstrant care se apropiase de dispozitivul său, l-a dus cu faţa la un zid şi l-a executat cu sânge rece, de la câţiva centimetri.

Pe placa comemorativă spartă erau numele lor

mort revolutieCiortea Emil 
Profesie: Maistru
Data nasteri: 01.05.1946

Data mortii: 21 decembrie 1989, ora 17: 00

Locul mortii: Cluj-Napoca, zona Astoria, str. Horia
Cauza: Impuscat in abdomen

 

mort revolutie2Inclezan Ioan 
Profesie: Muncitor
Data nasteri: 05.03.1969
Data mortii: 21 decembrie 1989
Locul mortii: Cluj-Napoca, zona Astoria, str. Horea
Cauza: Impuscat toraco-abdominal 

 

mort revolutie3Pop Teodor 
Profesie: Muncitor Intreprinderea CUG-16 Februarie
Data nasteri: 06.10.1970
Data mortii: 21 decembrie 1989, ora 16: 30-17: 00

Locul mortii: Cluj-Napoca, zona Astoria, str. Horia

Cauza: Impuscat in abdomen

 

 

Comments

comentarii

2 comentarii

  1. Asta e Romania . Nu aveti idee cat de mult regret ca , mi-am pierdut tatal pentru tara asta, nu a meritat sa isi sacrifice viata pentru acest popor !!! Din pacate , timpul nu il pot da inapoi , sa ii schimb soarta ! Dumnezeu sa ii odihneasca in pace pe EROII NOSTRI !

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina