fbpx

Elenei Udrea i s-au respins cererile de sesizare a CJUE, CEDO și CCR

Judecătorii Înaltei Curți i-au respins, astăzi, fostului ministru Elena Udrea toate cererile preliminare. Aceasta a dorit sesizare Curții de Justiție a Uniunii Europene, a Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții Constituționale a României.

Cererile au fost depuse în dosarul cu obiect contestație la executarea pedepsei, aflat în faza contestației la completul de 5 judecători. Aceasta se va judeca în 13 februarie.

Soluția pe scurt: ”Respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare.

Respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii Europene a Drepturilor Omului în vederea emiterii unui aviz consultativ. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 ianuarie 2023. Amână cauza la data de 13 februarie 2023.”

Într-un dosar asociat s-a respins cererea de sesizare a CCR.

Soluția pe scurt: ”Respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstitutionalitate a dispoziţiilor art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 173/2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, formulată de contestatoarea condamnată Udrea Elena Gabriela în dosarul nr. 2433/1/2022.

Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 ianuarie 2023.”

„Pentru mine este surprinzător că Direcția Națională Anticorupție se opune sesizării Curții Europene de Justiție. Sunt în închisoare în mod ilegal. Cred că este obligatoriu ca CJUE să vină și să explice cum a dat decizia din 21 decembrie 2021, ținta mea este să fiu judecată legal”, a susținut Elena Udrea în fața judecătorilor Înaltei Curți.

Avocata Silvia Uscov, care o reprezintă pe Udrea, a declarat pentru Clujust: ”Soluția este dezamăgitoare când te gândești că apelezi la instanța supremă dintr-un stat european ca să își corecteze propriile erori judiciare, dar devine cumva previzibilă dacă ești racordat la realitatea faptică a justiției românești. ICCJ doar își acoperă cu sârg urmele execuției politice, neacceptând să apeleze la instanțele internaționale, așa cum am solicitat astăzi, tocmai pentru că știu foarte bine că decizia din 07.04.2022, pentru care doamna Udrea este la închisoare în prezent, a fost una greșită. Nu se va dori niciodată să se afle acest adevăr, dar se fac aceste demersuri tocmai pentru că nu poți accepta că în justiția unui stat democratic se poate întâmpla așa ceva.”

Tot astăzi, un judecător din completul de la ÎCCJ a vrut să iasă din dosar, dar colegii i-au respins cererea de abținere.

”Respinge declaraţia de abţinere formulată de domnul judecător Ilie Iulian Dragomir în dosarul nr. 2433/1/2022 înregistrat pe rolul Completului de 5 Judecători P1-2022, având ca obiect contestaţia formulată de contestatoarea condamnată Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 466 din data de 1 noiembrie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr. 1201/1/2022. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 ianuarie 2023.”

Comments

comentarii

Universitatea Cluj ratează calificarea în finala Cupei României, după ce a fost învinsă de Oțelul Galați cu scorul de 2-1.... Citește mai mult
Transmiterea gripei aviare H5N1 la oameni reprezintă „o îngrijorare enormă”, avertizează OMS.... Citește mai mult

Lasă un răspuns