Acasă » ȘTIRI » Eckstein: ”Societatea românească este prea iertătoare. Îl vezi la TV pe Adrian Severin, pe toți condamnații (…) sunt staruri”

Eckstein: ”Societatea românească este prea iertătoare. Îl vezi la TV pe Adrian Severin, pe toți condamnații (…) sunt staruri”

Eckstein Kovacs Peter, propus pentru funcția de Avocat al Poporului, a vorbit la TIFF după filmul documentar despre corupția din România ”Casa cu lacăt”. ”Societatea românească este prea iertătoare. Îl vezi la televizor pe Adrian Severin, pe toți condamnații, care și-au ispășit cât de cât pedeapsa și sunt staruri”, a spus Eckstein.

Filmul „Casa cu lacăt” a fost proiectat, astăzi, în cadrul TIFF, la cinema Victoria. Este un documentar regizat de Diana Gavra, avocat și cineast, despre corupția din România, plecând de la fraudele de la Bacalaureat și ajungând la corupția mare din clasa politică. În film sunt intervievați și trei magistrați: judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, judecătoarea suspendată Camelia Bogdan, procurorul DNA Codrin Gavra din Arad. După proiecție, a avut loc o dezbatere pe tema documentarului.

Diana Gavra a spus că a vrut să arate cum se fraudează Bacalaureatul în termeni tehnici, dar a întâmpinat probleme în realizarea documentarului: ”Au venit alegerile din 2016 și a început să se așterne tăcerea. Dintr-o dată polițiștii, procurorii, judecătorii care ar fi vrut să ne dea interviuri și cu care discutasem în prealabil nu au mai vrut să vorbească. Am găsit foarte puțini: domnul judecător Cristi Danileț și procurorul Codrin Gavra. Atât. Polițiștii au primit interdicție de a vorbi despre acest caz, în condițiile în care avem o hotărâre definitivă de condamnare și cei care au săvârșit aceste fapte le-au și recunoscut. ” (vezi de la minutul 03.22 din filmarea de mai jos)

Deși nu fusese anunțat ca vorbitor, moderatorul l-a invitat pe scenă pe Eckstein Kovacs Peter, care era în sala de cinema.  Acesta a spus: ”Nu sunt de acord cu ce a zis domnul judecător (Danileț – n.red) cu sancțiunile severe date în astfel de cazuri. Eu sunt un om cu vederi liberale, eu cred că libertatea omului este o valoare intrinsecă, care poate să fie mutilată doar în cazuri extreme. Eu sunt favorabil măsurilor punitive, că trebuie să-i dai în cap la acești oameni, dar să dai arest la domiciliu sau să aibă brățară la picior, orice.

Ceea ce este însă de neprimit pentru mine este că această societate românească este prea iertătoare. Îl vezi la televizor pe Adrian Severin, pe toți condamnații, care au ispășit cât de cât pedepasa și sunt staruri și sunt ascultați. Aceasta este beleaua mare în opinia mea” (vezi de la minutul 6.27)

La dezbatere a luat parte și judecătorul Cristi Danileț, iar ceea ce a spus poate fi văzut mai jos.

Danileț a dezvăluit cum au fost eradicate fraudele de la examenul pentru INM

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina