fbpx

Echipamente de siguranță de ultimă generație pe Aeroportul Internațional Cluj. Camere inteligente cu detectare facială

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, anunță implementarea unui nou proiect din fonduri europene în valoare de 35.992.492,22 lei, din care 98% reprezintă finanțarea Uniunii Europene și a Bugetului de Stat, iar 2% contribuția Aeroportului Internațional Cluj.

Noul proiect „Creșterea siguranței și securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj – Asigurarea securității pasagerilor pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj” constă în achiziționarea unor echipamente de siguranță, realizarea unui gard inteligent și instalarea unor echipamente de supraveghere perimetrală și a unui sistem de ultimă generație  de televiziune cu circuit închis și control acces.

”Vom avea un sistem TVCI integrat cu sistem de control acces care va asigura o acoperire complete a zonei terminalelor. Sistemul de supraveghere video va utiliza 60 de camere video existente și se va suplimenta numărul lor cu alte 300 camere video de ultimă generație. Acest sistem va fi bazat pe algoritmi pe bază de inteligență artificială, capabili să clasifice obiecte și persoane și vor avea detectare facială a pasagerilor, cu acuratețe sporită, în timp real. De asemenea, aceste softuri cu inteligență artificială vor permite identificarea persoanelor chiar dacă sunt deghizate – ochelari de soare, barbă, șaptă sau mască de protecție”, a spus Ciceo.”, explicat directorul general David Ciceo.

Prin implementarea proiectului, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va beneficia de noi facilități care vor crește gradul de securitate și siguranță al operațiunilor specifice aviației civile. Echipamentele și sistemele de securitate vor diminua riscul privind intervențiile ilicite, vor determina creșterea capacității informative, iar activitățile de supraveghere și de control acces vor fi optimizate.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și are o perioadă de implementare de 89 de luni, respectiv  12.08.2016 – 31.12.2023.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), Aeroportul Internațional Cluj a implementat 2 proiecte în valoare de aproximativ 43 milioane de lei, are în curs de implementare alte 7 proiecte de aproximativ 156 milioane de lei și în curs de evaluare la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii alte 6 proiecte de peste 430 milioane lei.

Peste 3 milioane de pasageri în 2023

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a înregistrat în anul 2022 un număr de 2.645.000 de pasageri, cu 81% mai mult față de anul 2021. Raportat la anul 2019, înainte de pandemia Covid-19, Aeroportul Cluj a recuperat 90% din traficul de pasageri, consolidându-și astfel poziția de primul aeroport regional al țării.  

Aeroportul Internațional Cluj a încheiat anul 2022 cu un număr de 23.800 de mișcări  aeronave, cu 36% mai mult față de anul 2021 și cu 5% mai puțin decât în 2019. În ceea ce privește transportul de marfă, anul trecut, pe Aeroportul Cluj cantitatea de marfă transportată a crescut cu 100% față de anul 2019 și cu 21 % față de 2021. 

Aeroportul Internațional Cluj estimează că traficul total de pasageri în anul 2023 va fi de aproximativ 3,1 milioane.  

Comments

comentarii

CFR Cluj a pierdut vineri seară cu scorul de 5-1 (2-0) meciul împotriva echipei Farul Constanța, în etapa cu numărul 5 din play-off-ul Superligii.... Citește mai mult
Un accident rutier a avut loc, vineri, în localitatea Bucea, județul Cluj. În accident au fost implicate trei mașini.... Citește mai mult

Lasă un răspuns