După un proces ireal, avocatul Radu Chiriță le spune magistraților: ”nu pot să fiu solidar cu protestele voastre”

Avocatul Radu Chiriță a scris pe blogul său, în stilul caracteristic, povestea unui proces penal, ce pare ireal, dar care s-a întâmplat în România. Ca și concluzie, Chiriță le-a transmis magistraților: ”oricât aș vrea, nu pot să fiu solidar cu protestele voastre”

Avocatul și conferențiarul universitar Radu Chiriță a făcut rezumatul unui caz început în 2006, trecut pe la CEDO și finalizat acum câteva zile. Inculpatul din proces este, potrivit avocatului, ”dommul C.”, dar Clujust l-a identificat ca fiind fostul deputat PSD de Alba Emilian Cutean.

Acesta a fost trimis în judecată, în 2006 pentru abuz în serviciu, la Înalta Curte. Numai că la alegerile din 2008 nu a mai obținut un mandat de parlamentar, iar ÎCCJ a declinat cauza la la Judecătoria Sectorului 1 București. ”Judecătorul de acolo nu mai administrează nicio probă, respinge cererea domnului C. de a da declaraţia şi îi puşcă 5 ani cu un backhand în lung de linie. O uitat să îi mai dea ultimul cuvânt, că avea mâncarea pe foc şi… Geniul magistraturii care i-a dat 5 ani unei persoane în urma unui proces în care nu a audiat niciun martor şi în care a refuzat expres să îl asculte pe inculpat are o carieră frumoasă în anii ce au urmat.”, povestește avocatul Chiriță.

Apelul este respins de Tribunalul București și urmează recursul la Curtea de apel București. ”Pe vremea aia, era cu recurs la curtea de apel, aşa că omul face recurs. Le zice frumos la cei trei zei de la CAB că e un pic absurd să fie condamnat de 2 instanţe care au refuzat să îi ia declaraţia şi care nu or audiat absolut niciunul dintre martorii pe ale căror declaraţii şi-au fondat condamnarea. După o şedinţă de judecată care o durat vreo 15 minute, în cursul căreia domnului C. i se refuză a treia oară expres dreptul de a da declaraţii în faţa instanţei, recursul e respins scurt şi la obiect. Direcţia Jilava, cu un popas la Rahova.”, scrie avocatul.

De precizat că politicianul l-a contactat și angajat pe Radu Chiriță în primăvara lui 2012, după ce a fost condamnat, pentru a-i face plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În decembrie 2014, CEDO constată că inculpatului i s-a încălcat flagrant dreptul la un proces echitabil.

”Curtea constată că schimbarea completului de judecată la instanța de fond și faptul că instanțele de apel și recurs nu i-au ascultat pe reclamant și pe martori echivalează cu privarea reclamantului de dreptul la un proces echitabil. Prin urmare, a fost încălcat art. 6 din Convenție.”, se arată în hotărârea CEDO, ce poate fi consultată AICI.

Emilian Cutean

CEDO i-a acordat lui Cutean daune morale de 2.400 euro și 1.953 euro cu titlu de cheltuieli de judecată.

După hotărârea CEDO, a urmat cererea de revizuire introdusă prin avocatul clujean. Cu toate că inculpatul care câștigase la CEDO era tot în penitenciar, instanțele au pasat cererea de revizuire de la una la alta, până să fie într-un final judecată.

”Curtea de apel îşi declină competenţa la tribunal pentru că între timp competenţa în fond pe cauzele DNA se dusese la tribunal. Nu că ne-am fi judecat în fond la acel moment, dar cartoful frigea destul de tare. Între timp, omul tot la ţuhaus. Tribunalul îşi declină competenţa la judecătorie, după o pledoarie din ciclu: “judecaţi oricare dintre voi cererea asta de revizuire, numa’ judecaţi-o odată, că ăsta stă la puşcărie cu lunile după ce CEDO o constatat că i-aţi violat dreptul la un proces echitabil”. Normal, cauza se duce la ICCJ pentru regulatorul (ăştia, nejurişti, nu râdeţi, aşa îi spune) de competenţă. Între timp, omul este eliberat condiţionat că împlinise fracţia legală după ce a executat fix 3 ani şi 60 de zile. ICCJ se scarpină adânc în cap şi trimite cauza la curtea de apel, cu indicaţii ca ăia de acolo să admită cererea de revizuire, să dispună rejudecarea cauzei şi să o trimită pentru rejudecare la tribunal.”, scrie Chiriță.

În februarie 2018, inculpatul este achitat la Tribunalul București, însă în urmă cu câteva zile,  Curtea de Apel București a admis apelul DNA și l-a condamnat. Interesant este că pedeapsa este fix cât a stat omul în închisoare până să fie liberat condiționat

”E important de subliniat că au dat 3 ani şi 60 de zile, nu 3 ani şi 2 luni. Fix cât scria în fişa de executare a pedepsei. Nu cumva ăsta să ceară ceva despăgubiri pentru că o stat aiurea în puşcărie şi nu cumva careva din cei 6 eroi ai dreptăţii care au refuzat să îl audieze şi au condamnat un om fără să le pese ce au de spus să păţească ceva. Pentru cei care au ceva experienţă şi se gândesc că 3 ani şi 60 de zile este rezultatul vreunei contopiri pe codul nou, răspunsul este: nţţ, e pentru o unică infracţiune.”, a precizat avocatul.

Concluzia lui Radu Chiriță: ”domnilor şi doamnelor procurori şi judecători, oricât aş vrea, nu pot să fiu solidar cu protestele voastre legate de ordonanţe peste noapte etc. Aveţi parţial dreptate (nu cu toate chestiile, că nu pare să vă fi deranjat secţia lui Mirică, scoasă de sub autoritatea procurorului general, şi nici faptul că aproape toţi aţi avut dosare acolo, dar poate revin cu astea), iar mulţi dintre voi aţi picat aiurea în lupta între Satana şi Sauron, dar nu pot. Credeţi că-i nasol să ai dreptate şi, cu toate astea, să o iei peste bot? Welcome to my world. Domnul C. şi F. Caftescu vă aşteaptă în lumea absurdului pe care voi aţi creat-o, unii cu rea credinţă, alţii cu indiferenţă, iar alţii tolerând reau-credinţă şi indiferenţa cu ochii în propriile dosare şi cu mare atenţie să nu îi ridice de acolo. Fiat justitia!”

Povestea integrală a procesului poate fi citită AICI

Comments

comentarii

România se confruntă cu un val neașteptat de vreme severă, exact când primăvara ar fi trebuit să-și intre în drepturi.... Citește mai mult
Perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din luna mai s-a încheiat. Opt candidaturi au fost înregistrate, iar alte cinci se află în analiza Biroului Electoral Central.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns