fbpx

După ședința de urgență, Secția pentru judecători a CSM face apel la responsabilitate și echilibru

Secția pentru judecători din cadrul CSM s-a întrunit, astăzi, de urgență, ca urmare a scrisorilor emise de președinții și vicepreședinții de la curți de apel și tribunal, dar și cu privire la solicitări exprimate în adunări generale ale instanțelor din ultimele zile.

Pe ordinea de zi a Secției pentru judecători a CSM a fost următorul punct:

”Adoptarea unei poziţii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cu referire la:

a) scrisoarea deschisă şi solicitarea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor curţilor de apel, precum şi a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor tribunalelor, vizând efectele unor manifestări din interiorul sistemului de justiţie, apărarea independenţei justiţiei, atât la nivel intern, cât şi internaţional;

b) aspecte deduse din solicitările exprimate în cadrul adunărilor generale ale judecătorilor organizate la nivelul instanţelor”

După ședință, s-a emis o poziție publică a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care sună în felul următor:

”Având în vedere întregul context actual reprezentat de poziția publică a unor magistrați referitoare la desemnarea unei delegații de aproximativ 30 de judecători și procurori care să se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta cu membrii Comisiei Europene, pozițiile exprimate de judecători în cadrul adunărilor generale, precum și cele două scrisori publice adresate Consiliului Superior al Magistraturii de către conducerile tribunalelor și curților de apel din țară,

Secția pentru judecători subliniază rolul constituțional și legal al Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenței justiției și autoritate reprezentativă a sistemului de justiție în raport cu alte instituții ori autorități publice, atât naționale, cât și internaționale.

Secția asigură opinia publică și întreg corpul magistraților că va analiza toate problemele ridicate în cadrul adunărilor generale ale instanțelor judecătorești, care fac obiectul hotărârilor adoptate de acestea în ultima perioadă, precum și aspectele învederate în cele două scrisori deschise și va întreprinde toate demersurile legale pentru apărarea și garantarea independenței justiției, urmând să adopte reacții instituționale în acest sens.

Totodată, Secția pentru judecători adresează un apel la responsabilitate și echilibru către întregul corp al judecătorilor, chemându-i pe aceștia să susțină Consiliul Superior al Magistraturii în adoptarea unei poziții comune și unitare în vederea îndeplinirii rolului său constituțional.”

Secţia pentru judecători a CSM s-a întâlnit luni, 11 martie, într-o şedinţă extraordinară de urgenţă, de la ora 14.00.

Din cauza convocării din scurt, judecătoarea Andrea Chiș a lipsit de la ședință, făcând public e-malul de convocare primit cu 20 de minute înainte de ora începerii ședinței.

”Sunt la un Workshop cu executivul. Am citit un mesaj al doamnei presedinte pe whatsapp, de la ora 11,47, care spunea ca vom avea o sedinta in jurul orei 14. L-am citit la 13,30, in pauza, intreband de convocare formala si ordine de zi si am primit mailul postat cu screenshot.”, a scris Chiș pe Facebook.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina