fbpx

Complete sau completuri de judecată?

Pluralul sintagmei ”complet de judecată” a fost mai des folosit în ultima perioadă, de când cu scandalul de la ÎCCJ, dar în forme diferite. Unii zic complete de judecată, alții completuri de judecată. Situația se regăsește și în legi.

Academia Română a precizat care este forma corectă de plural a substantivului, care nu se folosește decât în sintagma ”complet de judecată”

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, elaborat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti“ al Academiei Române, ediția 1996, forma corectă este „completuri“, iar substantivul nu se folosește decât în sintagma „complet de judecată“. Altfel, cuvântul este, ca primă intrare de dicționar, adjectiv și adverb“, precizează Academia Română, într-un răspuns pentru Stiripesurse.ro

În vechea formă a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară exista doar varianta “complete”. În noua formă a legii, intrată în vigoare în octombrie 2018, există atât varianta “complete” (de 19 ori), cât şi completuri (de 16 ori).

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina