fbpx
Răzvan Zăvăleanu și Marieta Anastasescu (sursele foto luju.ro și stiridesport.ro)

Duelul insolvențelor ”U” – CFR, comentat de administratorii judiciari. BINTERVIU

Administratorii judiciari ai societăților care dețin echipele ”U” și CFR din Cluj, Marieta Anastasescu și Răzvan Zăvăleanu, au vorbit despre procedurile de insolvență într-un binteviu marca CLUJUST. Cele două echipe de fotbal ale Clujului, Universitatea și CFR, au ajuns să se înfrunte în semifinala Cupei României în timp ce societățile FC Universitatea Cluj SA și Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA sunt în insolvență.

FC Universitatea Cluj SA a intrat în insolvență în 6 februarie 2013 la Tribunalul Comercial Cluj. În noiembrie 2013, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Botoșani, unde este pe rol și acum. Inițial, pentru o scurtă perioadă, a avut un alt administrator judiciar, iar din mai 2013 a fost numită de judecătorul sindic A&A Consultants IPURL din București, reprezentată de Marieta Anastasescu.

Fotbal Club CFR 1907 Cluj Sa a intrat în insolvență în 4 februarie 2015 la Tribunalul Specializat (Comercial) Cluj. Judecătorul sindic a numit ca administrator judiciar RTZ Partners SPRL din Cluj-Napoca, reprezentată de Răzvan Zăvăleanu.

Le-am trimis celor doi administratori judiciari același set de întrebări, cu mici diferențe la unele în funcție de subiectul întrebării. Pentru că unul dintre cei doi intervievați este o doamnă, am pus răspunsurile acesteia primele la fiecare întrebare.

În ce stadiu este acum Universitatea Cluj SA? Cât mai stă în insolvenţă/reorganizare? De ce depinde?

Marieta Anastasescu: Universitatea Cluj se află în procedură de reorganizare în baza unui plan cu o durată de 4 ani, respectiv până la 30.06.2017. Indiferent de această durată, se poate solicita ieşirea din reorganizare oricând, dacă se face dovada achitării obligaţiilor financiare asumate prin plan. Aşadar, perioada în care ”U” Cluj va rămâne în procedură de reorganizare depinde exclusiv de modul în care se vor îndeplini obligaţiile asumate prin plan şi, evident, de sursele de finanţare pe care clubul va reuşi să le atragă, atât pentru susţinerea activităţii curente cât şi pentru plata obligaţiilor din plan. Sub acest aspect, drepturile de televizare constituie o sursă de finanţare vitală pentru reuşita planului, astfel încât rezultatele echipei în etapele următoare sunt de maximă importanţă pentru societate. Intenţia noastră, exprimată şi cu alte ocazii, este aceea de a închide cu succes, și cât mai curând posibil, procedura insolvenţei.

În ce stadiu este acum Fotbal Club CFR 1907 SA în procedura de insolvență?

Răzvan Zăvăleanu: Societatea își desfasoară activitatea curentă in mod normal, beneficiind de prevederile legii referitoare la protecția in fața creditorilor. Din punct de vedere legal, se află in asa-numita perioadă de observație, până la momentul la care se va putea propune planul de reorganizare. Având in vedere acest stadiu procedural incipient, este prematur să discutam despre termene, dar este evident că reușita reorganizării depinde de o serie de factori care vor trebui indepliniți cumulativ: financiar, sportiv, legal.

Există pericolul falimentului?

Marieta Anastasescu: Ar fi atât o lipsă de profesionalism cât şi o naivitate din partea mea să nu iau în considerare şi acest risc. Acesta există în cazul oricărei societăţi, mai ales în cazul celor aflate în insolvenţă. Cu toate astea, în acest moment nu văd un risc de intrare în faliment pentru “U”. Spun asta, deşi „U” Cluj este în pericol de retrogradare, fiindcă am încredere deplină în jucători şi în actualii antrenori, am convingerea că vor reuşi să se mobilizeze şi să dea tot ce pot pentru a se califica în finala Cupei României şi pentru a obţine puncte suficiente în următoarele etape ale campionatului. Totul stă în puterea lor, şi sunt sigură că vor reuşi să se concentreze pe joc şi să lase pe mai târziu orice altceva. Am în vedere şi modul în care funcţionează în prezent această societate, bonitatea pe care o are, şi nu în ultimul rând implicarea totală a fanilor care acţionează ca o pârghie de control. În cazul retrogradarii, ceea ce ar coincide cu lipsirea clubului de o sursă de finanţare vitală, aşa cum am spus mai sus, există pericolul falimentului. Prezenţa mai mare a fanilor în tribune ar fi benefică echipei. Sigur, aceasta este dependentă şi de jocul echipei, dar trecem printr-o perioadă extrem de dificilă, şi cred că este nevoie, mai mult ca oricând, de suportul fanilor pentru ca “U” să rămână în Liga I.

Răzvan Zăvăleanu: Având in vedere că există premisa atragerii unor resurse financiare substanțiale pe parcursul planului de reorganizare, răspunsul de principiu este negativ. Experiența in materie de insolvență ne indeamnă insa intotdeauna la a fi rezervați in a afirma răspicat că o societate aflată in procedură are sau nu șanse de a-și finaliza in mod pozitiv demersul.

E diferit un club de fotbal faţă de o altă societate comercială?

Marieta Anastasescu: Categoric, da. Motivul este acela că fenomenul fotbal naşte pasiuni nebănuite. Performanţele unui club de fotbal, sau lipsa acestora, au implicaţii extraordinare asupra unei comunităţi. Oamenii trăiesc fotbalul pur şi simplu, fără a îi atribui implicaţii comerciale. Foarte puţini se gândesc la un club de fotbal ca la o societate comercială care trebuie să fie profitabilă pentru a-şi susţine activitatea, a-şi plăti angajaţii la zi, fie că vorbim de jucători, antrenori sau personalul administrativ, sau a face investiţii. Cu cât mai profitabil este un club sportiv, cu atât se pot face investiţii în jucători de calitate, în infrastructura centrului de copii sau în campanii de PR prin care să atragă comunitatea spre sport. Aşadar, un club sportiv poate fi abordat şi ca o societate comercială. Este simplu, fără investiţii e dificil să ai performanţe. Tocmai de aceea, şi un club de fotbal, dincolo de componenta sentimentală, trebuie să funcţioneze ca o societate comercială care să aibă o creştere organică pentru a-şi asigura logevitatea.

Răzvan Zăvăleanu: Raportat la atribuțiile administratorului judiciar, principiile care trebuie urmărite si respectate sunt aceleași. Fiecare domeniu de activitate are circumstanțierile sale și elemente de noutate, care cer o anumita creativitate în abordare. La fotbal putem vorbi despre orgolii, notorietate, un interes mai ridicat al publicului larg față de fenomen, dar nu despre diferențe sistemice care să determine o rezolvare legală fundamental diferită.

Cum este să conduceţi destinele unui club de fotbal? Milionarii dau bani grei să stea în această poziţie.

Marieta Anastasescu: Vreau în primul rând să clarific faptul că poziţia mea în cadrul acestui club nu presupune o implicare directă în ceea ce priveşte partea de management sportiv. Nu consider că am pregătirea necesară pentru a face, de exemplu, evaluări sportive al jucătorilor sau schimbări ale acestora, deşi, pe un ton de glumă, toţi românii se pricep la fotbal şi la politică.

Răzvan Zăvăleanu: Nu ne arogăm in niciun caz pozitia de “conducător” al activității fotbalistice in această speță. Dreptul de administrare nu a fost ridicat, iar din puntul de vedere al gestiunii sportive credem că echipa managerială și-a confirmat calitățile nu numai pe arenele sportive din țară, cât mai ales pe cele din Europa. Ceea ce facem noi este să venim cu expertiza noastră in sprijinul dezideratului de reorganizare si, până la acest moment, colaborarea cu conducerea clubului este una excelentă, bazată pe respect și transparență.

Fiind femeie, ce ştiaţi despre fotbal înainte de această insolvenţă? V-aţi documentat şi despre campionat după ce aţi preluat dosarul?

Marieta Anastasescu: Fotbalul “te prinde”. Noi am preluat clubul exact în perioada în care trebuia motivat recursul la TAS, aceasta fiind prima activitate foarte  importantă în domeniul sportiv la care am participat şi care m-a atras foarte tare. Pot spune că, înainte de a prelua această poziţie, noţiunile mele despre fotbal erau cel mult elementare. Cred că acest lucru a fost în avantajul meu pentru că analiza incipientă a unui caz trebuie să fie întotdeauna obiectivă. Între timp mi-am completat pregătirea profesională şi sub aspectul regulamentelor sportive interne şi internaţionale. Totodată, pentru că aţi sugerat interesul minor pe care femeile îl acordă, de obicei, acestui sport, mărturisesc că mi-aş dori, prin comparaţie, să avem un fotbal ca cel din Anglia asistat din tribune de un număr mare de spectatori femei.

Ce stiați despre fotbal inainte de aceasta insolvență? V-ați documentat și despre campionat după ce ați preluat dosarul?

Răzvan Zăvăleanu: Ca societate de insolvență am girat până acum insolvența sau lichidarea altor două cluburi de fotbal – este adevărat, nu de aceeași anvergura ca a CFR-ului – astfel incât pentru noi această insolvență vine pe o cale deja desțelenită. Pe de altă parte, consider că am o experiență personală semnificativă in domeniu, rezultând din colaborarea cu cluburi, jucători sau antrenori, dar mai ales din activitatea ca membru al comisiilor jurisdictionale ale Federației Române de Fotbal (Curtea de Arbitraj pentru Fotbal) sau Asociației Județene de Fotbal Cluj – Președinte al Comisiei de Apel, respectiv Președinte al Comisiei de Recurs. De asemenea, am fost membru al Comisie de Apel pentru Licențiere de pe lângă FRF. Ca pasionat de fotbal, este evident că am urmarit indeaproape fenomenul, astfel incât nu am avut nevoie de o documentare specială ulterior intrării CFR-ului in portofoliul nostru.

peluza sepcile rosii

Simţiţi o responsabilitate în plus din cauza ataşamentului fanilor Universităţii faţă de club?

Marieta Anastasescu: Bineînţeles că acest plus de responsabilitate există, atât sub aspectul ataşamentului fanilor cât şi al istoriei acestui club.

Simțiți o responsabilitate in plus, fiind vorba de o echipă de fotbal ce presupune și existența unor fani?

Răzvan Zăvăleanu: Independent de nivelul unei afaceri gestionate, mare sau mică, cu mulți angajați sau mai puțini, cu suporteri sau fără, suntem responsabili și de modul in care sunt afectate sentimentele unor oameni, modul lor de viață, principiile in care aceștia cred. In consecință, credem că interferența noastră intr-un business trebuie să fie una responsabilă in orice imprejurări.

peluza cfr

Aţi ajuns să ţineţi cu Universitatea?

Marieta Anastasescu: La acesta întrebare am un răspuns scurt: Cu siguranţă, DA!

Țineți cu echipa la care sunteți administrator judiciar?

Răzvan Zăvăleanu: In niciun caz nu avem dorința de a crea adversități între suporterii echipelor. Dorim sa fim percepuți ca profesioniști în insolvență, care acționează cu întreaga diligență pentru reorganizarea societatii gestionate.

Acum e şi CFR în insolvenţă, este un duel şi în insolvenţe. Cine stă mai bine, ”U” sau CFR?

Marieta Anastasescu: Nu consider că în acest domeniu suntem într-o competiţie. Dintr-o perspectivă, aceea a siguranţei, noi stăm mai bine, fiindcă suntem deja în procedură de reorganizare în baza unui plan de reorganizare confirmat de judecătorul sindic. Avem de asemenea acceptată de creditori o modificare a planului prin care a fost diminuată valoarea creanţelor, precum şi o hotărâre a judecătorului sindic de respingere a contestaţiei finanţelor la această hotărâre. Dacă ne îndeplinim obligaţiile din plan, nu există impediment pentru ieşirea din reorganizare.

În opoziţie, CFR Cluj este în perioadă de observaţie şi are un prim hop esenţial de trecut, respectiv, acceptarea planului de reorganizare de către creditori. Urmează – soluţionarea eventualelor contestaţii la adunarea creditorilor şi în final, confirmarea planului de către judecătorul sindic, aceasta marcând intrarea în procedura de reorganizare. Aşadar, mai multe necunoscute. Dintr-o altă perspectivă, aceea a posibilităţii de construire unei strategii în procedură, ei stau mai bine decât am stat noi la momentul la care am parcurs această etapă. „U” Cluj a fost primul club din Liga I care a intrat în reorganizare judiciară. (Rapidul se afla în acel moment în perioadă de observaţie, nu avea un tabel definitiv al creditorilor şi, evident, nici un plan de reorganizare depus.) În plus, a fost primul care a avut de trecut şi toate piedicile posibile: i-a fost respinsă cererea de licenţiere pentru neîndeplinirea criteriului financiar (datorii născute până la finele anului precedent şi neachitate până la 31 martie în anul cererii de licenţiere), nu a reuşit să convingă instanţele sportive interne asupra efectelor deschiderii procedurii şi a trebuit să meargă la TAS. La acest moment, sunt în insolventă şi reorganizare (sau în proces de intrare în reorganizare) alte 5 cluburi, s-au clarificat multe aspecte controversate, s-a creat o practică judiciară bogată. Aşadar, orice club care intră acum în insolventă poate beneficia de toate aceste informaţii.

Punctual, CFR are o creanţă bugetară litigioasă, care poate fi un avantaj. Tot aşa, precedentul creat de celelalte cluburi în ce priveşte restructurarea creanţelor. Creanţa bugetară asupra „U” Cluj a fost certă şi mai mult, în opoziţie cu toate celelalte cluburi, a fost înscrisă în prima formă a planului de reorganizare cu grad de recuperare 100 %. Aceasta a impus un efort financiar considerabil pentru club, să plătească datoriile istorice şi să încerce să susţină şi sarcinile financiare curente.

Universitatea era in insolvență. Acum și CFR. Se duelează cluburile și in insolvente. Cine stă mai bine, ”U” sau CFR?

Răzvan Zăvăleanu: Momentele procedurale sunt absolut diferite, iar informatiile de care dispunem de la ”U” nu ne permit sa facem niciun fel de aprecieri. Fotbalistic vorbind, pentru frumusețea competiției, am dori ca duelurile dintre cele doua echipe să poată fi urmarite de fanii lor tot in prima liga și anii ce vin.

La fotbal, ce prognostic daţi?

Marieta Anastasescu: Subiectiv sau nu, eu cred cu toată puterea în calificarea în finală şi în salvarea de la retrogradare.

Răzvan Zăvăleanu: Sunt convins ca fotbaliștii din Feroe nu pot pune probleme României. (n.red. – interviul a fost luat înainte de meciul România-Insulele Feroe, scor 1-0)

Când vă uitaţi la meci, îi vedeţi pe jucători ca pe nişte bunuri ale societăţii? Sau ce sunt ei?

cfr-u-clujMarieta Anastasescu: Prima dată când am aflat că jucătorii sunt consideraţi, mijloace fixe, am fost surprinsă. Cred că cei care fac acesta încadrare, greşesc. Nu poţi să vezi nişte oameni care îşi dedică o mare parte din viaţă acestui sport ca fiind “nişte bunuri ale societăţii”. Pe de altă parte, trebuie să înţelegem sacrificiile pe care aceşti oameni le fac, tipul de viaţă pe care îl duc inclusiv sub aspectul riscurilor fizice la care se supun, privaţiunilor, al duratei scurte pe care o are carieră sportivă, şi să îi privim ca atare.  Şi tot aşa, chiar şi atunci când nu au o prestaţie pe care ne-am fi dorit-o, nu trebuie să uităm momentele în care ne-au încântat cu jocul lor sau cele de fericire când echipa a câştigat. Pentru toate acestea trebuie să fim mai indulgenţi cu ei când greşesc şi să îi sprijinim cu toată puterea noastră atunci când nu sunt tocmai în formă. Majoritatea sunt oameni foarte sensibili (am observat asta la jucătorii noştri şi nu cred că ai altora sunt altfel) şi au nevoie de suportul nostru. Cu aceste gânduri nu m-am simţit bine deloc, ori de câte ori au fost cazuri de întârzieri la plata salariilor .

Răzvan Zăvăleanu: Poate ca activitatea de practician in insolventa nu este una foarte bine vazuta, din cauza atributiilor impuse de lege, dar nu este in niciun caz o activitate care dezumanizeaza, astfel incat nu putem vorbi despre jucatori ca despre niste bunuri, ci ca despre niste actori iubiti ai unui spectacol universal apreciat.

Un mesaj pentru celălalt administrator judiciar.

Marieta Anastasescu: Succes! Cât mai puține dosare atașate dosarului de fond.

Răzvan Zăvăleanu: Un salut colegial! Vă doresc să beneficiați cât mai rapid de prevederile articolului 132, alineat 1!

Art. 132 din Legea insolvenței (1) O procedură de reorganizare prin continuarea activităţii sau lichidare pe bază de plan va fi închisă, prin sentinţă, în urma îndeplinirii tuturor obligaţiilor de plată asumate în planul confirmat. Dacă o procedură începe ca reorganizare, dar apoi devine faliment, aceasta va fi închisă în conformitate cu dispoziţiile alin. (2). (2) O procedură de faliment va fi închisă atunci când judecătorul-sindic a aprobat raportul final, când toate fondurile sau bunurile din averea debitorului au fost distribuite şi când fondurile nereclamate au fost depuse la bancă. În urma unei cereri a lichidatorului, judecătorul-sindic va pronunţa o sentinţă, închizând procedura, iar în cazul persoanelor juridice dispunând şi radierea acestora.

Comments

comentarii

România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană.... Citește mai mult
TikTok va fi eliminat, oficial, din magazinele de aplicații din SUA, duminică, în urma deciziei Curții Supreme.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns