fbpx

Dreptul la informare, călcat în picioare de conducerea unei firme a Consiliului Județean Cluj

Dreptul la informare despre activitatea unei firme deținute de Consiliul Județean Cluj este îngrădit de conducerea societății. Este vorba de Pază și Protecție SRL (foștii gardieni publici), care are contracte de pază cu diverse instituții. Am cerut să ni se explice ce se întâmplă cu directorul Adriana Sabou, care a pierdut definitiv două procese cu societatea: o contestație la decizie de concediere și o acțiune în răspundere patrimonială. Răspunsul semnat de Adriana Sabou este o bătaie de joc la adresa dreptului la informații de interes public.

În data de 8 aprilie, după ce am observat două decizii judecătorești definitive referitoare la firma Consiliului Județean și Adriana Sabou, una pronunțată cu o zi înainte, am trimis solicitarea de mai jos pe adresa Consiliului Județean Cluj.

Răspunsul a venit prompt, în aceeași zi, dar degeaba. ”La data prezentei, între județul Cluj prin Consiliul Județean și doamna Sabou Adriana Lucreția, nu există relații contractuale, acestea existând doar în relația directă cu societatea. De asemenea, județul Cluj nu a fost parte în cele două procese pe care le menționați. Întrucât nu deținem informații cu privire la acestea, le vom solicita societății Pază și Protecție SRL, urmând a vi le comunica în cel mai scurt timp”, a transmis biroul de informații publice al Consiliului Județean în 8 aprilie.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

După 20 de zile a venit și răspunsul sec de la societatea Pază și Protecție, semnat de directorul Adriana Sabou, în care aceasta ne spune ce este și ce nu este informație de interes public fără niciun argument, invocând un motiv aberant: ”Datele pe care le-a menționat dl. Golban în adresa sa, sunt date de interes public luate de pe site-ul Curții de Apel Cluj. Solicitările privind dosarele la care face referire, nu sunt de interes public, acesta fiind motivul pentru care restul informațiilor pot fi obținute doar de părțile în cauză, utilizând parola fiecărui dosar în parte”, se arată în răspuns.

paza si protectie raspuns

 

În primul rând, doamna Sabou nu face diferența între informații afișate public, precum cele de pe site-ul Curții de Apel despre soluțiile din dosare, și informații de interes public, cum ar fi motivările din dosare.

În al doilea rând, la fiecare dosar părțile primesc parola pentru a-l putea accesa de acasa prin sistemul computerizat al Curții de Apel Cluj, unic în țară. Asta nu înseamnă că dosarele de interes pubic, precum cel penal al lui Uioreanu sau alte dosare civile și de contencios în care sunt implicate instituții de Stat nu pot fi studiate de jurnaliști, existând n exemple în acest sens. Prin urmare, suntem convinși că din partea Curții de Apel Cluj vom avea o mai mare deschidere cu privire la dosarele firmei Consiliului Județean.

În al treilea rând, majoritatea întrebărilor din solicitare sunt privitoare la situația actuală a doamnei Adriana Sabou în firma Consiliului Județean, ca urmare a proceselor și nu privesc informații din dosare. Întrebările ”Cum de mai este in funcție? Se vor lua măsuri in urma sentințelor? De când e decizia de concediere și pe ce motiv? au fost ignorate total atât de reprezentanții Consiliului Județean, când și de conducerea Pază și Protecție SRL. Indirect, am primit răspuns la prima întrebare ”Ce funcție are Sabou Adriana la Pază și Protecție?”. Deasupra semnăturii de pe răspuns scrie că este Director.

(Alin Golban – jurnalist)

Comments

comentarii

BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult
Prognoza meteo. Meteorologii anunță vreme caldă, cu temperaturi ridicate pentru această perioadă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!