fbpx

Dr. Alban sau cine mă trage de moțul cagulei

Consilier al Baroului Cluj, av. Chertes Dan s-a trezit din amorțeală și s-a gândit să ne ofere pe blogul lui informații prețioase, științifice, referitoare la purtatrea măștii în spațiile publice închise, punând link-uri la fel de prețioase cu videoclipuri, toate acestea fiind propovăduite la modul cel mai științific înspre educarea noastră sanitaro-veterinară.

Trage o concluzie de o acuratețe medicală fantastică și anume că ,,orice fel de mască de pânză simplă este excelentă pentru a controla răspândirea virusului.”

O poziție tranșantă față de băieții și fetele ,,smart” purtători de cagule în formă de protest prin instanțe și care în copilăria lor, de retarzi, le furau tocilarilor ca el, sandvișurile în pauzele de la școală.

Nu contează conținutul protestului și stimabilul consilier nu s-a aplecat să analizeze în științificul articol nici măcar una dintre problemele cu care ne confruntăm. Atunci când stai ca o bufniță împăiată pe un scaun de reprezentant al avocaților, singura ta clipire din pleoape îți este provocată de cagulă?

Data la care am protestat prin purtarea cagulei și a mănușilor roz a fost data de 15 mai 2020, dată la care încă nu era adoptată nicio lege care să impună populației purtarea vreunui echipament de protecție împotriva răspândirii virusului.

Președinta Curții de Apel Cluj decisese, anterior datei de 15 mai 2020, cum trebuie să fie echipați avocații la intrarea în instanță, cum trebuie să fie legitimați, cum trebuie să fie programate cauzele, studiate dosarele și a decis interzicerea publicului în clădirea instanțelor clujene.

Nici măcar una dintre aceste măsuri nu a fost apreciată ca fiind excesivă, abuzivă, limitativă de drepturi sau chiar nelegală de către organele de conducere a profesiei?

Ecoul protestului s-a propagat însă în rândul confraților care deși timid, au protestat la rândul lor, iar unul dintre ei a făcut, în locul celor care ne conduc, o analiză temeinic argumentată asupra măsurilor dispuse și mai ales supra măsurii de a interzice accesul publicului în incinta instanței.

Ca efect al acestor critici justificate și a protestului individual, președinta Curții de Apel Cluj a renunțat, din proprie inițiativă, asupra dispozițiilor evident contrare desfășurării în condiții de legalitate a proceselor și a relaxat inclusiv ținuta avocaților, în sensul înlăturării obligativității purtării mănușilor și a botoșeilor.

Dr. Alban, pe mine nu mă mai reprezinți încă din momentul în care, tu, ca și consilier al Baroului Cluj te-ai răstit la colega noastră spunându-i să plece din profesie dacă nu îi convine!

Dacă celor care ne conduc li se pare normal să se impună restricții avocaților în lipsa unei legi, mie nu mi se pare normal.

Nu mi se pare normal nici să fie interzis accesul publicului la judecarea cauzelor.

Nu mi se pare normal să fim ținuți afară la cozi interminabile ca să ne putem exercita profesia.

Nu e normal să ne ținem pledoariile într-un timp limitat excesiv indiferent de complexitatea cauzelor (mi s-au acordat 7 minute să îmi susțin recursul incident și să pun și concluziile asupra recursului principal).

Nu mi se pare normal să vorbesc completului de judecată printr-o mască, în condițiile în care, distanța dintre mine și complet este suficient de mare ca să asigure o protecție adecvată împotriva contaminării directe cu un virus al cărui potențial purtător aș putea să fiu.

Nu mi se pare normal ca în perioada stării de urgență să nu se fi luat nici o măsură cu privire la echipamente de protecție, să nu fi intervenit atunci acest dr. Alban și să nu-mi fi spus atunci cât de necesară, indispensabilă și ucigătoare de viruși este masca facială, lăsându-mă să particip la cauze fără reguli de distanțiere socială, mască, mănuși și botoșei și să vină acum, cu diplomă de doctor în epidemiologie, să mă convingă cât de bună este masca.

Nu mi se pare normal ca locul de așteptare al avocaților în afara incintelor instanțelor să fie marcate prin afișarea pe trotuare ,,loc rezervat pentru avocați”.

Nu mi se pare normal să mi se preschimbe termenul de judecată din oficiu și să fiu pusă în fața faptului împlinit.

Nu mi se pare normal să se ia decizii asupra desfășurării activității în instanțele de judecată fără consultarea corpului avocațial.

Nu mi se pare normal să vii să mă tragi de moțul cagulei atunci când nu ai nici cel mai mic interes să formulezi o opinie asupra problemelor noastre, ale avocaților, asupra modului în care se desfășoară acum judecata, asupra legalității măsurilor impuse avocaților, asupra umilințelor zilnice la care suntem supuși.

Cât timp singura ta problemă este cagula mea și singurele concluzii legate de situația avocaților sunt sfaturile medicale, îți spun foarte clar că acel loc în consiliu îl ocupi nejustificat!

Poate încerci să forțezi un loc pe lângă Arafat la cât de preocupat te arăți de prevenirea răspândirii virusului în deterimentul preocupării pentru problemele avocaturii.

Treaba ta, dr. Alban, e să te ocupi de problemele profesiei și nu de prescrierea de tratamente indisciplinaților!

Și între timp, o prevedere pe care sunt sigură că o vei găsi într-o dispoziție anume, a exceptat de la măsura purtării măștii vorbitorii în public, cu condiția respectării distanței de 3 metri.

Succes în #avocaturacumasă!

av. Adina Lincă

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina