DOMO, unul dintre retailerii electro-IT reprezentativi din România, închide toate magazinele pe care le deține la nivel național, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar. Pe Termene.ro găsești întregul istoric al DOMO și cele mai noi date din dosarul insolvenței.
DOMO a fost înființat în 1994 de către omul de afaceri Lorand Szarvadi. La fel ca și ceilalți retaileri de electroIT binecunoscuți pe piață, Flanco și Altex, DOMO a cunoscut succesul în perioada de boom a pieței de profil: 2005-2008.
În 2007, Szarvadi decide să vândă pachetul de control al companiei unui fond de investiții Trans Balkan Investment, care a cumpărat în același timp și retailerul Technomarket Bulgaria.
Cinci ani mai târziu, în 2012, DOMO își schimbă din nou acționariatul, Nibur Investment AG din Elveția, care în același an vinde către Domtech Holding AG.
În ultimii ani, de la decizia fondatorului Lorand Szarvadi de a vinde compania și pe fondul crizei financiare care a afectat puternic piața electroIT din România (2008-2013), DOMO a trecut prin mai multe restructurări, schimbări în business, de management.
În vara acestui an, DOMO și-a împărțit activitatea în două firme Family Home Concept (fosta DOMO Retail) și DOMO SRL.
Ulterior, în septembrie, pe fondul unor probleme cu ANAF și furnizori, Family Home Concept a intrat în insolvență la propria cerere. Anterior, Samsung Electronics România și Candy Hoover România ceruseră insolvența DOMO. Circa 100 de companii, furnizori ai DOMO, sunt creditori în dosarul de insolvență.
Următorul termen în dosarul de insolvență este 22 ianuarie 2016. Vezi dosarul aici.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, cele două firme sunt controlate de entități înregistrate în Cipru – Family Home Concept de către Avarike Limited, iar DOMO SRL de către GCI Global Capital Investment Limited.
În 2008, DOMO avea o cifră de afaceri de 764 milioane lei (206,7 milioane euro la cursul mediu afișat de BNR în acel an de 3,6822 lei/euro) și circa 130 de magazine, iar în 2013 ajunsese la 584 milioane lei (132 milioane euro) și doar jumătate din magazine. 2008 a fost și ultimul an de profit, din 2009 compania fiind pe pierderi, care se cifrau în 2013 la 42 milioane lei (9,5 milioane euro).
În 2013, stocurile companiei valorau 144 milioane lei, iar datoriile se situau la circa 240 milioane lei.
(text furnizat de Termene.ro)