Doi tineri avocați din Baroul Cluj le-au vorbit elevilor dintr-un liceu din Gherla despre diverse domenii de drept, domnia legii, statul de drept, democrație, infracțiuni și altele, în cadrul programului național de educație juridică EDUIURIS.
Proiectul naţional EDUIURIS de educaţie juridică în învăţământul preuniversitar, promovat de asociaţia VeDemJust, sub îndrumarea judecătorului Cristi Danileț, a ajuns la Liceul Teoretic cu Predare în Limba Maghiară din municipiul Gherla.
Doi tineri avocați din Cluj, Sergiu Căpriță și Bianca Racolța, formatori de educație juridică din anul 2015, au dat startul acestui program în alte localitățile din județ decât municipiul Cluj-Napoca, unde chiar Danileț a fost în primăvară la câteva licee.
Cei doi avocați au susținut această lecție în cadrul unei zile de “Şcoală altfel”, având parte în demersul lor de sprijinul directorului liceului, Ildiko Timșa, și al profesoarei Bianca Miclăuș, jurist și profesor de limba română.
În calitate de formatori în educație juridică pentru elevi și studenți, cei doi au fost invitați să ţină o lecţie de educaţie juridică unde au participat aproximativ 50 de elevii din clasele a XII-a. Aceștia au aflat noţiuni elementare referitoare importanţa regulilor de drept, libertate, drepturi și obligații ale elevilor în școală cât și despre răspundere penală. Cei doi avocați le-au spus acestora că trebuie să îşi asume consecinţele faptelor, dar și că au responsabilitatea de a lua o poziție față de nerespectarea legilor.
În cadrul orelor de drept și justiție, avocatul Sergiu Căpriță le-a vorbit elevilor despre domnia legii, stat de drept, democrație, libertatea individuală, despre infracțiuni și despre faptul că nimeni nu poate invoca necunoașterea legii. Acesta le-a mai prezentat elevilor autorităţile legislative, executive şi judiciare ale ţării şi i-a sfătuit ca la maturitate să dea dovadă de comportament intregru.
Avocata Bianca Racolța a vorbit despre diversitatea sistemului juridic despre structura sa, explicând câteva noțiuni de bază din dreptul administrativ, dreptul contractelor și răspundere contractuală, dreptul muncii și dreptul contravențional. Un subiect tabu, de mare interes, abordat de aceasta a fost reglementarea legală a consumului de alcool și de droguri în rândul tinerilor.
În cadrul dezbateri, s-a pus accent pe efectele juridice și sociale ale consumului de droguri și de alcool în rândul tinerilor. Tinerii au fost de asemenea avertizați cu privire la creșterea numărului de infracțiuni comise de elevii de liceu.
Tinerii au fost receptivi și s-au arătat interesați de viziunea juridică asupra raporturilor sociale. Acest curs a fost unul interactiv, în care s-au încurajat dezbaterile și întrebările raportat la subiectele discutate.
Per ansamblu, cursul a avut scopul de a sublinia importanta educației juridice în viața fiecărui adolescent, dar și de a deschide viziunea tinerilor spre profesia de avocat, sau alte profesii juridice.
Elevii s-au arătat extrem de interesați de răspunderea penală atrasă de săvârșirea unor infracțiuni, sens în care au fost foarte curioși cu privire la regimul pedepselor în rândul minorilor dar și cu privire la diversitatea consecințelor săvârșirii unor fapte de natură penală. De asemenea elevii au sesizat unele aspecte referitoare la răspunderea juridică precum și probleme cu privire la drepturile și obligațiile lor în calitate de elevi. S-a vorbit despre violența între colegi, despre distincția dintre violență fizică și violență psihică dar și despre conceptul de “bullying” ca fenomen îngrijorător din școlile din România, cu o creștere semnificativă în ultimii ani.
Profesorilor, cât și celor mai activi elevi, li s-a pus la dispoziţie cartea „Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi şi justiţie”.
Cei doi avocați s-au arătat foarte mulțumiți de rezultatul pe care acest demers l-a avut în rândul profesorilor și elevilor și încurajează atât colegii avocați, cât și instituțăiile de învățământ să susțină și să îmbrățișeze idea unor astfel de cursuri, extrem de benefice viitorilor absolvenți de liceu.