fbpx

Doi constructori fantomatici ridică două blocuri de 6 și 4 etaje în locul unei case și lângă case în Cluj-Napoca

Faptul că se ridică blocuri cu multe etaje lipite de case în Cluj-Napoca nu mai miră pe nimeni. Dar de obicei dezvoltatorii sunt cunoscuți. În acest caz avem două ”fantome”, care totuși au obținut fără discuții și probleme autorizație de la o primărie cunoscută pentru dificultatea cu care emite astfel de acte.

Pe strada Steluței din Cluj-Napo ca a apărut un gigant pe lângă casele din zonă. Tot o casă a fost și în locul respectiv și niște garaje, așa cum ne arată Google Street View.

În locul casei se ridică un bloc cu șase etaje și două nivele la subsol, la care muncitorii lucrează de zor.

Proiectul prevede două imobile, unul cu funcţiuni mixte 2S+P+6E şi unul de locuinţe colective S+P+3E+R. Spre deosebire de alte proiecte similare, documentația pentru aprobarea PUD-ului de la Primăria Cluj-Napoca arată că nu a existat nici măcar o problemă sau sesizare (Vezi ultima pagină din proiectul de HCL)

Surpriza a venit când ne-am uitat la panoul de șantier. Beneficiarele investiției sunt două firme: ERB Logistic din Cluj-Napoca și Automaticnord SRL din comuna Săliștea de Sus, Maramureș. Niciuna nu mai apare pe vreun plan urbanistic din Cluj-Napoca.

ERB Logitic are o vechime de 8 ani, 1 angajat, ultima cifră de afaceri din 2019 este de 962.700 lei și profit de circa 51.000 lei. Nu apare cu credite în RNPM, nu are contracte pe bani publici și niciun proces în instanță. Unicul asociat și administrator, de când s-a înființat, este Vasile Tudor Opriș. Surse din lumea construcțiilor ne-au spus că este ”un constructor singuratic”, dar cu legături în politică și că a mai construit pe Valea Chintăului și în Florești.

Am sunat la numărul de telefon afișat al firmei ERB Logisctic și ne-a răspuns patronul Vasile Opriș. Acesta a confirmat că este primul proiect mare al său și că a mai construct imobile mici. ”E primul și ultimul mare, e bătaie de cap”, spune dezvoltatorul. Acesta confirmă și faptul că este discret, că nu are cunoștințe nici în administrație, nici în politică și nici în rândul marilor constructori. ”Nu cunoscc pe nimeni și nici nu vreau să cunosc. Sunt un om simplu, la fel și doamna Iuga. Aveam un Ford Fiesta până nu demult. Mă întrebau pe șantier: ”pe cine căutați.”  Nu cunosct niciun polician. Pe Boc dacă îl salut dacă îl văd pe stradă când mă dau cu bicicleta”, ne-a spus Opriș. Cât despre aprobarea proiectului, a precizat că ”a fost un pic ca birocrație, dar nu am avut treabă, nimic ieșit din comun.” Proprietarul uneia din casele lipite de bloc chiar a cumpărat deja apartamente.

În proiectul de pe strada Steluție nu este însă singur, ci alături Delia Maria Iuga, unicul asociat al Automaticnord SRL din Maramureș. Despre asociată nu există nicio informație pe internet și în baze de date, iar despre firmă am găsit că a derulat în 2018 un proiect pe fonduri europene cu o valoare totală de 1,207,899.40 lei, din care 810,169.00 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, pentru ”tehnologizarea procesului de execuție lucrări”, că a avut și contracte pe bani publici cu MAPN – Unitatea militară 02216 Cluj pe sume sub 100.000 lei și că a fost parte într-o asociere de firme ce a contestat în instanță o licitație a Comunei Jucu, fără succes. Datele financiare pe 2019 arată o cifră de afaceri de 4 milioane lei și un profit de doar 20.000 lei. Telefonul afișat era închis.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!