fbpx

Dispută între directorul general al ANP și judecătorul Ioan Georgiu cu privire la accesul la toate secțiunile din programul evidență electronică a deținuților

Dan Halchin, comisar de poliție penitenciară și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost amendat de către judecătorul Ioan Georgiu, fostul președinte al Judecătoriei Gherla, pentru că nu i-ar fi acordat accesul la modulele informatice Psihologics\ Medical aferente tuturor deținuților, din cadrul bazei de date a Administrației Naționale a Penitenciarelor (A.N.P.).

Astfel, prin încheierea din data de 18.06.2021 a Judecătoriei Gherla, în temeiul art. 283 alin. 4 litera d) C.p.pen. s-a dispus aplicarea sancțiunii amenzii judiciare în cuantum de 500 lei, Directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (Dan Halchin), întrucât nu a permis accesul la toate secțiunile din programul evidență electronică a deținuților.

Dan Halchin (foto) critică maniera ,,cel puțin nepotrivită” prin care judecătorul ,,a ales să tranșeze o problemă în care i-a fost acordat tot sprijinul” și a formulat cerere de anulare/reducere a amenzii care se va judeca la sfârșitul lunii septembrie de către Judecătoria Gherla.

Comisarul de poliție penitenciară a formulat în cadrul procedurii o cerere de strămutare a cauzei, cerere care a fost respinsă de către Curtea de Apel Cluj.

Directorul ANP susține că ,,Motivul aplicării amenzii îl constituie neacordarea accesului în mod particular domnului judecător, la modulele informatice Psihologics\ Medical aferente tuturor deținuților, din cadrul bazei de date a Administrației Naționale a Penitenciarelor (A.N.P.). Din motivarea domnului judecător nu reiese, nici măcar de o manieră generală, în ce mod conduita petentului a dus la tergiversarea soluționării unei contestații, pe care o avea pe rol din partea unui deținut privat de libertate în Penitenciarul Gherla.

Atât petentul, cât și specialiștii din instituția pe care o conduce au acordat tot sprijinul magistratului, în corespondența purtată adresând rugămintea ca, în situația în care maniera de soluționare nu este pe deplin satisfăcătoare, să fie înștiințați. După cum este cunoscut, situația medicală și psihologică a oricărei persoane inclusiv a celor private de libertate sunt date sensibile, cu caracter personal supuse unui regim strict de reglementare. Domnul judecător a ignorat aceste aspecte, considerându-se îndreptățit (invocând o bază legală echivocă – prevederi din C.P.C în cadrul unui proces penal, legislație specifică informațiilor clasificate în domeniul protecției datelor cu caracter personal etc.) să aibă acces nerestricționat la acest tip de date, pentru toți deținuții.”

S-a mai făcut precizarea și că ,,până la această speță, nu a avut nicio sincopă cu vreun complet sau magistrat din cadrul vreunei instanțe, legat de accesul pe care magistrații îl au la baza de date informatizată a A.N.F.”

Conform hotărârii date în soluționarea cererii de strămutare, Dan Halchin a susținut că ,,motivul formulării prezentei cereri de strămutare îl constituie fosta calitate a judecătorului care a aplicat amenda, respectiv domnul Ioan Georgiu, fost Președinte al Judecătoriei Gherla, instituție ce este chemată sa se pronunțe în dosarul de față. Ținând cont de ascendentul profesional care se poate manifesta între domnul judecător Ioan Georgiu și ceilalți judecători dintr-o instanță cu un colectiv redus de magistrați, dar și de maniera cel puțin nepotrivită prin care a ales să tranșeze o problemă în care i-a fost acordat tot sprijinul, s-a apreciat că nu este exclusă o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea judecătorilor ar putea fi afectată, și implicit acest lucru ar denatura actul de justiție.

În cererea de strămutare s-a învederat instanței că soluția dată pe fond cu privire la corectitudinea aplicării amenzii în acest caz, poate avea valoare de precedent juridic, dincolo de cuantumul amenzii.

,,Astfel, în situația în care completul desemnat va constata faptul că amenda a fost aplicată în mod just, A.N.P. va fi nevoită să dea acces necondiționat la baza de date a persoanelor private de liberate, pentru toți magistrații din toată tara, inclusiv la modulele ce conțin date cu caracter personal sensibile, fapt ce va putea fi speculat de deținuți prin invocarea legislației prin care acestea sunt protejate. Așadar, se considera că este foarte important ca judecata să fie realizată dincolo de orice subiectivism.”

În motivarea respingerii cererii de strămutare, Curtea de Apel Cluj reține:

,,Pe de altă parte, motivele invocate de petent, în sensul că imparțialitatea judecătorilor din cadrul Judecătoriei Gherla ar putea fi afectată, și implicit acest lucru ar denatura actul de justiție, de fosta calitate a judecătorului care i-a aplicat petentului amenda, respectiv domnul judecător Georgiu Ioan, de fost Președinte al Judecătoriei Gherla, instanță ce este chemată sa se pronunțe în dosarul de având ca obiect anularea amenzii judiciare, sunt doar simple presupuneri, cu caracter de generalitate, nesusținute de vreun element factual.

Admiterea unei cereri de strămutare numai pe considerentul că judecătorul care a aplicat o amendă judiciară într-o cauză a fost cândva președintele instanței respective ar putea crea un precedent periculos, fiind de natură a afecta chiar credibilitatea tuturor judecătorilor din instanța respectivă. Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii, neexistând vreo relație de subordonare între aceștia și conducătorul instanței respective, cum este de pildă în cazul angajaților din cadrul ANP.

Suspiciunile petentului cu privire la modalitatea în care urmează să fie judecată cauza nu sunt motive de strămutare a soluționării cauzei la o altă instanță, întrucât sunt asigurate toate garanțiile prevăzute de lege pentru a beneficia de o judecată cu imparțialitate, raportat la situația existentă.

Având în vedere că motivele invocate de petent se referă doar la o percepție strict subiectivă a acestuia, fără nicio bază factuală, în baza art. 74 C.pr.pen., cererea formulată de petentul Dan Halchin privind strămutarea judecării dosarului nr. (…)/a1 aflat pe rolul Judecătoriei Gherla, urmează să fie respinsă.”

Comments

comentarii

Cinci persoane au murit într-un accident produs de un microbuz românesc pe autostrada M1 din Ungaria.... Citește mai mult
Pompierii din cadrului Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj sunt adevărați eroi, după ce în ultima săptămână au evitat un adevărat dezastru.... Citește mai mult
CFR Cluj se confruntă cu probleme financiare și încearcă să amâne plata salariilor pentru ultimele două luni.... Citește mai mult
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că pentru cei care lucrează în instituțiile publice, certificatul verde ar trebui să fie obligatoriu pentru a avea acces în clădire.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!