Dezvoltatorul imobiliar Sorin Seleșiu, inculpat în dosarul ”Mafia cărnii”, va intra în procedura insolvenței aplicată persoanelor fizice cu activități comerciale. Avocatul lui spune că astfel locatarii blocurilor din Florești pe care le-a construit vor putea fi intabulați.
Mai întâi, locatarii și Seleșiu au cerut intrarea în insolvență la Tribunalul Comercial, care a respins acțiunea. Însă, Curtea de Apel Cluj a dmis apelurile declarate de creditori împotriva primei sentințe și a hotărât: ”dispune trimiterea cauzei judecătorului sindic pentru deschiderea procedurii”. Acum se așteaptă motivarea deciziei pentru ca judecătorul sindic să dispună deschiderea procedurii insolvenței lui Sorin Seleșiu. Obiectul dosarului este ”procedura insolvenţei – persoane fizice”
Seleșiu împreună cu un alt investitor, Paul Benea, și soțiile celor doi sunt beneficiarii a patru blocuri de pe strada Muzeul Apei din Floreșt, construite în 2007-2008. De atunci însă apartamentele au rămas întabulate pe cei patru investitori. Aceștia au dat vina pe criza financiară și au spus că nu mai au bani să intabuleze locatarii, cu care au antecontracte de vânzare-cumpărare, majoritatea achitate.
Pe lângă asta, dezvoltatorii imobiliari au luat un credit de 200.000 de euro de la bancă, în timpul construirii, și au ipotecat terenul și construcțiile. Ulterior, banca a pornit executarea silită spre disperarea locatarilor. Aceștia, dar și Seleșiu, s-au adresa Tribunalului Comercial pentru intrarea dezvoltatorilor imobiliari in insolvență, fiecare în parte, ca persoane fizice. Până acum s-a admis în cazul lui Seleșiu, celelalte urmând să se judece. Dar acum există un precedent.
Potrivit avocatului lui Seleșiu, Istvan Schlett, creanțele oamenilor sunt obligații de a face pe baza antecontractelor, nu sunt bănești. De asemenea, Sorin Seleșiu are datorii la Finanțe de circa 300.000 lei. Patru locatari care au reziliat antecontractele în instanță și trebuie să-și primească înapoi banii dați pe apartamente. În total sun 90 de apartamente.
Avocatul ne explică de ce a cerut insolvența; ”Odată cu intrarea în insolvență se suspendă orice fel de procese, executări silite sau penalități. El scapă de acumularea de datorii. Al doilea aspect este că noi încercăm să-i ajutăm pe acești locatari. Dezvoltatorii nu au avut cum să-i mai întabuleze din lipsă de bani. E vorba de zeci de mii de euro.”
Pe de altă parte, din cauza creditului luat de la bancă, aceasta a introdus o clauză prin care îi obligă să nu vândă la altcineva până nu achită creditul.
Speranțe de intabulare pentru oameni
”Se suspendă procesele și nu curg penalități. Încercăm să-i întabulăm pentru că există o dispoziție în legea insolvenței care zice că în cazul în care e vorba de dezvoltatori imobiliari si au încheiat antecontracte cu locatari, acestea pot fi întabulate. Mai precis spus se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare de către lichidator. Acesta poate întabula chiar dacă există interdicția băncii. Și poate vinde chiar dacă e ipotecă. Acesta e marele plus al procedurii insolvenței pentru locatari. De aceea am colaborat cu avocații oamenilor pentru că și noi știm că era obligația noastră să facem chestia asta”, a spus avocatul Schlett.
De asemenea, dacă procedura insolvenței se finalizează cu succes, se șterg toate datoriile și atunci Seleșiu poate să o ia de la zero. Acum, el nu mai are casă și nici venit, iar conturile sunt poprite. Seleșiu locuiește la părinții soției.
Inculpat în dosarul ”Mafia cărnii”
Sorin Seleșiu a deveni celebru după ce a fost arestat preventiv în mega-dosarul de evaziune cu produce din carne, el fiind unul dintre patronii firmei Michelangelo din Cluj. Sorin Seleşiu şi Bogdan-Radu Curticiu sunt judecați pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, comercializarea de produse alterate şi cumpărare de influenţă alături de alte persoane la Curtea de Apel București.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, între 2012 şi martie 2014, Andrei Sileanu, în calitate de administrator al mai multor societăţi, împreună cu Sorin Seleşiu – administrator al SC Michelangelo SRL Cluj-Napoca, au iniţiat un grup infracţional. Alături de Daniela-Georgeta Grumăzescu, administrator al firmei Gidacom SRL Iaşi şi de Ana Drelciuc, care era administrator al societăţii Medasimpex SRL Dumbrava Roşie Neamţ, au constituit un grup infracţional organizat pentru a comite infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, la care au aderat şi celelalte persoane implicate în dosar.
În cadrul grupului, Sileanu avea rolul de a cumpăra bunuri intracomunitar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le controla, urmate de livrarea acestora către societatea comercială Michelangelo SRL (principalul beneficiar al mărfurilor) care la rândul său a livrat mărfurile către SC Gidacom SRL Iaşi şi SC Medasimpex SRL Dumbrava Roşie. Livrările erau urmate de evidenţierea în contabilitatea firmelor de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale (achiziţii de carne şi produse din carne) sustrăgându-se astfel de la plata TVA-ului colectat către bugetul general consolidat al statului.
Prejudiciul estimat este în valoare totală de 24,6 milioane de lei.