fbpx

Dezlegare de drept: Nu se poate plăti jumătate din minim la amenzile uriașe aplicate de Consiliul Concurenței

Înalta Curte a emis hotărâre prealabilă, prin care stabilește că legea care prevede că se ”poate achita jumătate din minimul amenzii” nu se aplică în cazul amenzilor date de Consiliul Concurenței, care, în general, sunt uriașe.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că toate firmele sancționate pentru fapte anticoncurențiale, în baza Legii Concurenței, nu beneficiază de reducerile majore prevăzute de Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale (Legea nr. 203/2018).

Decizia completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ: ”Admite sesizarea formulată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a civilă, în dosarul nr. 22307/299/2019, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

Dispoziţiile art. 22 alin. (2) din Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, cu modificările ulterioare, nu sunt aplicabile în ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenţei în temeiul art. 55 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 9 noiembrie 2020.”

Conform legii privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, se ”poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege și în acele situații în care actul normativ de stabilire a contravențiilor nu prevedea expres această posibilitate”.

În același timp, Legea Concurenței (21/1996) prevede că amenda minimă, care poate fi aplicată pentru o faptă anticoncurențială este de 0,5% din cifra de afaceri.

Dacă s-ar aplica această regulă, de a achita jumătate din minim, am ajunge în situația în care o companie care a fost sancționată cu 10 % din cifra de afaceri pentru o încălcare gravă a legii, cum este participarea la un cartel sau abuzul de poziție dominantă, ar plăti o amendă de 0,25%, deci de 40 de ori mai mică. În acest fel, activitatea noastră de sancționare și corectare a comportamentului ilicit ar fi total ineficientă și golită de conținut, încălcându-se legislația europeană în domeniu pe care avem obligația de a o respecta în calitate de stat membru” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Ca urmare, Consiliul Concurenței a solicitat ICCJ să stabilească dacă această prevedere se aplică și în situația sancțiunilor date de autoritate, de exemplu în cazul companiei Happy Tour SRL care a fost amendată cu 111.506 euro pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns