fbpx

Detalii incredibile în cazul tinerei din Gorj, ucisă de fostul iubit. Denisa a fost lăsat în mâinile criminalului de un polițist

Scene desprinse din filmele thriller apar în motivarea deciziei Curții de Apel Craiova, prin care un tânăr din Târgu Jiu a fost condamnat la detențiune pe viață pentru că și-a ucis cu sânge rece fosta iubită, în vârstă de numai 19 ani. După ce două luni polițiștii din Baia de Fier au ignorat-o, în ziua fatidică, în încercarea de a fugi de criminal, Denisa Martin a încercat să se urce într-o mașină, dar cel care era la volan, polițist aflat în timpul liber, a demarat în trombă, fata zgâriind cu unghiile mașina. Apoi a fost trântită la pământ și înjunghiată în plină stradă de Călin Raimond Căldăraru, fără ca nimeni să intervină.  Ba mai mult, criminalul a urcat-o în mașina lui și a dus-o până a murit. Apoi s-a spălat pe mâini de sânge la o pompă de apă și a fost încătușat de polițiști.

După ce s-au despărțit, fostul iubit a început să o amenințe pe Denisa. Lunile dinainte de crimă sunt descrise în motivarea instanței: ”După luna aprilie, relaţia inculpatului cu victima a intrat într-o altă etapă, mai exact, după ce aceasta aduce la cunoştiinţa mamei relaţia sa cu inculpatul. De aici, aşa cum a rezultat din probatoriul testimonial, victima încearcă să iese din această relaţie, însă se loveşte de refuzul inculpatului având în vedere planurile acestuia. Victima era foarte speriată, relatându-le că îl crede în stare pe inculpat să-şi ducă la îndeplinire ameninţările şi că luase hotărârea de a se muta din apartamentul respectiv, la domiciliul părinţilor din #### de #### şi de a face naveta la liceu (###### ######## din Târgu ###, cu propriul autoturism). Din procesul verbal de redare parţială a datelor informatice, inculpatul recunoaște în cadrul unor mesaje vocale trimise victimei în reţeaua whatsapp, că a exercitat acte de violenţă fizică şi psihică şi că a întrebuinţat expresii jignitoare, promiţând însă victimei că, în situaţia reluării relaţiei îşi va schimba comportamentul.

Inculpatul a dezvoltat şi sentimente de gelozie, afirmând că în situaţia în care victima ar iniţia o relaţie amoroasă cu o altă persoană, va suprima viaţa acesteia, rezoluţie infracţională pe care a expus-o în repetate rânduri în perioada mai – iulie 2021 victimei, prin mesaje vocale în reţelele de socializare şi prin comunicare directă, procedând în acelaşi timp şi la pândirea în mod repetat a victimei la domiciliul acesteia din ###### #### ## ####

Contextual, a reţinut instanţa că, din declaraţiile părţii civile ###### ######, mama victimei, care se coroborează, cu declaraţiile martorilor ######### ####### #######, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie #### de #### şi ####### ######, poliţist local în cadrul Primăriei #### de ####, a rezultat că, la data de 18.05.2021, în jurul orelor 2000, inculpatul a condus autoturismul BMW cu numărul de înmatriculare ## ## ### şi a urmărit în trafic pe raza comunei #### de ####, autoturismul în care se aflau victima şi mama sa, motiv pentru care cele două femei au făcut semn unei autospeciale de poliţie să oprească şi să le acorde ajutor. În această împrejurare, echipajul de poliţie alcătuit din cei doi martori susmenţionaţi a procedat la oprirea autoturismului în care se afla inculpatul şi la legitimarea sa, inculpatul recunoscând faptul că o urmăreşte pe victimă pentru că doreşte să discute cu aceasta.

Urmare a acestui incident victima a formulat o plângere penală ce a format obiectul dosarului nr. ###/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci.

Totodată, la câteva zile după formularea plângerii penale, agentul de poliţie a fost înştiinţat de către partea civilă ###### ### că inculpatul continua să urmărească victima şi că o pândise în apropierea locuinţei sale. Însă, în cadrul primei declaraţii martorul ######### ####### a precizat că victima nu părea speriată, ulterior acesta a arătat că atât victima cât şi mama sa păreau ,,revoltate şi speriate”.

Practic, activitatea inculpatului în această perioadă mai – 15 iulie  – data decesului, se circumscrie infracţiunii de hărţuire aşa cum a rezultat inclusiv din declaraţiile agenţilor de poliţie audiaţi nemijlocit de instanţa de judecată , care nu au luat nici o măsură impotriva inculpatului.

Din mesajele trimise în zilele 13-14 iulie, de inculpat şi victimă , relaţiile devin foarte reci, solicitările inculpatului de a relua relaţia s-au lovit de refuzul ferm şi fără echivoc al victimei (trivial), care a procedat inclusiv la blocarea numărului de telefon al inculpatului. De altfel, însuşi inculpatul a recunoscut în faţa instanţei de judecată că a fost nevoit să folosească mai multe cartele telefonice, întrucât era blocat de către victimă . Însă, pe fondul aşa zisei relaţii de gelozie, inculpatul intenţiona să se răzbune, pe victimă, şi, deci să-şi pună în aplicare planul criminal, dar nu în mod principal din cauza geloziei.

Pe baza acestei relaţii tensionate, după accederea la facultate, Denisa a intenţionat dezvoltarea altor relaţii. Aşa se face că în ziua de 14 iulie 2021, victima s-a întâlnit în centrul localităţii #### de ####, cu martorul ###### ###### . Astfel, aceştia s-au întâlnit în jurul orei 1200 şi întrucât au fost colegi de şcoală generală şi-au dat întâlnire în seara aceleaşi zile. În jurul orelor 21-22, aceştia s-au plimbat pe raza comunei Baia de Fier inclusiv în zona Peşterii Muierii, din localitate. Victima s-a confesat martorului, susţinând că era terorizată în ultimul timp de către inculpat, fiind agresată fizic şi psihic. În zona Peşterii Muierii, martorul a văzut în spatele maşinii un autoturism care îl urmărera, observând că este vorba despre un autoturism marca BMW ## ## ###, fapt ce a declanşat o stare de spaimă victimei, care a devenit foarte impacientată. Acest eveniment a avut loc, cel mai probabil, în jurul orelor 2350 şi nu în jurul orelor 2200, aşa cum susţine martorul ###### ######. După această oră, din declaraţia acestui martor, a rezultat că inculpatul i-a urmărit circa 25 de minute, după care acesta l-a contactat pe martorul ####### ######### (acesta afirmând că a fost sunat de ###### la ora 018).

În declaraţiile sale, inculpatul a fost consecvent în a susţine că în jurul orelor ######, aflându-se la adreasa din strada ####### Muncitoare, a fost vizitat de numitul ########## #####. A notat instanţa de fond că, deşi, la propunerea inculpatului, a fost încuviinţată audierea acestei persoane, în ciuda demersurilor depuse, audierea nu s-a putut realiza întrucât persoana respectivă este plecată în ########, necunoscându-se adresa acesteia. Inculpatul a susţinut că acest martor i-a spus că ###### se află în acel moment cu o persoană în maşină pe raza comunei Baia de Fier. Potrivit inculpatului, aceeaşi persoană ia indicat acestuia marca şi numărul autoturismul în care se afla victima. Animat şi de sentimente de gelozie, însă, în special de răzbunare, – care se desprind din profilul psiho-moral al inculpatului -, a plecat să verifice acest aspect înarmându-se şi cu un cuţit.

Faptul că inculpatul a acţionat cu premeditare, a rezultat implicit din afirmaţiile sale, martorul ########## ##### (sau altă persoană) punându-l la curent cu comportamentul victimei, din acest moment inculpatul având suficient răgaz să cugete la ce şi cum va face. În acest sens stau comunicările telefonice (mesaje dintre victimă şi inculpat . Interpretând şi coroborând aceste comunicări cu materialul probatoriu administrat în cauză, instanţa de fond a reţinut în mod rezonabil că, între orele ######### nu mai are loc nicio comunicare între cei doi, fapt ce atestă că în acest interval orar inculpatul a aflat (nu contează sursa) că victima se plimbă cu un alt băiat. Coroborând toate datele anchetei, se poate conchide că inculpatul a plecat din Tâgu Jiu în jurul orelor 23, către Baia de Fier (aşa cum inculpatul susţine în declaraţia dată în faţa procurorului din 06.09.2021). Această distanţă se parcurge în circa 30 minute. Adăugând intervalul în care inculpatul a pândit şi urmărit victima, respectiv 25-30 minute, se ajunge, cu aproximaţie, la ora 018, când martorul ####### a fost sunat de ###### ######.

În legătură cu mesajele trimise victimei înainte de crimă, inculpatul are două variante, fie nu-şi aminteşte dacă a trimis aceste mesaje înainte de a pleca în căutarea victimei, fie le-a trimis înainte de a pleca de acasă (răspuns 24, 37 declaraţia inculpatului). Coroborând aceste mesaje expediate de inculpat, se observă că acesta ştia deja că victima nu este acasă, şi practic îi întinde ####### o cursă, disimulând un comportament cald, în realitate prin solicitările sale vrea să se convingă de veridicitate informaţiei primite. Dacă victima are un limbaj trivial la adresa sa, inculpatul pare foarte calm, extrem de afectiv, solicitând acesteia o poză când o sună (ora 2334), inculpatul vrând să vadă exact unde se află victima.

Inculpatul a pândit victima atât la locuinţa acesteia, cât şi pe raza localităţii Polovragi şi Baia de Fier. Fiind informat că victima se află în maşina martorului ######, inculpatul a pornit în urmărirea autoturismului în care se aflau aceştia, respectiv marca BMW, nr. de înmatriculare ## ## ###. Martorul a văzut la un moment dat autoturismul inculpatului şi i-a spus victimei acest lucru. Constatând că este urmărită şi pândită de inculpat, victima speriată a intenţionat să o sune pe mama sa, însă ca să nu o sperie a renunţat la această idee. Martorul ###### a intenţionat să sune la SNAU 112, însă a fost oprit de către victimă.

Cum în aceeaşi zi, ###### ##### fusese la fotbal cu martorul ####### ######### (poliţist Brigada Rutieră Bucureşti) l-a solicitat pe acesta (orele 2418), cerându-i ajutorul, în sensul să se întâlnească pe drum. Conform înţelegerii, aceştia urmau să se întâlnească la intrarea în ##### ########. Până a ajunge în această localţie, inculpatul a încercat să depăşească autoturismul martorului ###### ######, însă acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât acesta a rulat pe mijlocul drumului, în ciuda semnalelor acustice şi luminoase folosite de inculpat. Ajunşi în ##### ########, în jurul orelor 0020, ###### ###### a oprit pe partea dreaptă a drumului din direcţia #### de ####-Novaci, iar inculpatul şi-a poziţionat autoturimsul în spatele acestuia, venind din aceeaşi direcţie de mers. Imediat a sosit şi matroul ####### care se deplasa din direcţia Novaci-Cernădie, trăgând autoturiumsul său în spatele autoturimsului inculpatului, cu motorul pornit. Tot atunci, din aceeaşi direcţie a apărut şi autoturismul condus de martorul ######### care era împreună cu prietena sa (martora ####### ###### ######), acesta pozitionându-şi autoturimsul paralel cu cel al inculpatului, din direcţia Novaci-Baia de Fier, tot cu motorul pornit (conform schiţei întocmite, f. 236-237, vol. II dosar instanţă). Fiind în stare de surescitare nervoasă, inculpatul şi cei doi martori, respectiv ###### şi ####### s-au dat jos din autoturismele lor.

Dacă, anterior, inculpatul îi solicitase martorului ###### să aibă o discuţie bărbătească, acesta a refuzat să discute cu cei doi martori care se dăduseră jos din maşini şi deplasându-se la autoturismul lui ######, s-a asigurat că în interiorul autoturismului se afla victima ###### ###### ######. Observând-o pe aceasta în maşină, inculpatul s-a înarmat cu un briceag, pe care l-a scos din portiera stânga față a autoturismului său, şi s-a îndreptat spre autoturismul în care se afla victima. ######, observându-l pe inculpat, îngrozită, s-a dat jos din maşină şi a fugit către autoturismul matorului ####### #########, încercând să-şi asigure scăparea prin intrarea pe partea stângă – spate, în acest autoturism. Martorul ####### ######### s-a speriat, şi chiar dacă nu a avut cunoştinţă de intenţiile victimei a demarat în trombă, dând dovadă nu numai de frică, (totuşi martorul era poliţist) a părăsit locul faptei, auzind în acelaşi timp şi zgomotul specific de zgâriere şi ţipetele disperate ale victimei, care doar a zgâriat autoturismul în efortul disperat de a scăpa de inculpat , procesul verbal încheiat cu ocazia examinării autoturismului , procesul verbal de cercetare realizat la locul săvârşirii faptei . Totodată, pe carosabil în locul respectiv, au fost identificate două fragmente de unghii, vopsite în culoare albă, acestea aparţinând victimei , mai exact, unghiile de la degetele arătător şi mic ale victimei ce prezintă urme de rupere.

Profitând de acest lucru, inculpatul i-a aplicat victimei un număr de 12 lovituri, cel mai probabil consecutiv, primele în zona subclavicular, stânga 3 lovituri. Evenimentele notate au avut loc în jurul orelor 021. Martorul ###### ###### a văzut cum Denisa a căzut, iar inculpatul s-a urcat peste ea şi cu briceagul a înjunghiat-o o dată sau de două ori spunând „Am promis că te tai!”. Însă, şi acest martor, lipsit de spirit civic şi empatie faţă de victimă, cu care se plimbase în seara respectivă, a ales să fugă cu maşina la o cârciumă din apropiere, fiind speriat de briceagul inculpatului, potrivit propriilor spuse.

A mai reţinut instanţa de fond că victima a încercat să se apere, dar, forţa inculpatului precum şi starea de profundă surescitare nervoasă nu i-au dat acesteia nicio şansă. Cele reţinute îşi găsesc suportul factual în concluziile lucrării expertale, care arată că ,, La nivelul braţului drept şi gamba stângă am constatat echimoze care s-au putut produce prin lovire cu sau de corpuri dure şi nu au legătură de cauzalitate cu decesul. Infiltratul hemoragic epicranian s-a putut produce prin lovire de corp dur şi nu are legătură de cauzalitate cu decesul”. Tot aşa, din cuprinsul aceleiaşi lucrări a rezultat că victima a avut leziuni şi la coapsa dreaptă (pct. 2, Examen extern).

Aceste aspecte au fost confirmate şi de martorul ######### ######## ###### şi prietena sa, ####### ####### ######. Dar, fatidic, şi aceşti martori (care au văzut cuţitul şi intenţia inculpatului), au demarat şi ei în trombă, părăsind locul faptei.”

După loviturile aplicate victimei, inculpatul a urcat-o în autoturismul său, partea stângă spate, plecând către Târgu Jiu. Contrar susţinerii inculpatului, – potrivit cărora victima s-a urcat singură în maşina sa -, instanţa a reţinut că acest lucru este foarte puţin probabil având în vedere numărul loviturilor primite şi starea de groază a victimei. În realitate, ###### a fost urcată de inculpat în maşină. În acest sens, pledează urmele de sânge produse prin mânjire, de pe pantalonul scurt – partea stângă faţă -, al inculpatului. Din ultima declaraţie a inculpatului (răspuns 22), a reieşit că victima de câte ori a călătorit cu inculpatul obișnuia să stea în partea dreaptă faţă, şi nicidecum în spate, fapt ce confirmă încă odată că victima a fost suită în maşină împotriva voinţei sale.

Reală a fost şi susţinerea inculpatului, că în maşină victima trăia şi că a vorbit cu aceasta, susţinere care s-a coroborat cu concluziile raportului de autopsie din care a rezultat că victima nu a decedat imediat, ci după un interval de 15-30 de minute. Astfel, se poate reţine în mod rezonabil şi probat, că prin ajungerea ambulanţei în scurt timp la locul faptei – aşa cum a şi fost -, ar fi crescut şansele de salvare ale victimei. Aşa fiind, s-a reţinut că, prin răpirea victimei şi privarea acesteia de libertate, inculpatul a împiedicat şi luarea măsurilor ce puteau conduce la salvarea acesteia. Cantitatea mare de sânge din autoturismului inculpatului, precum şi urmele de sânge produse prin stropire, care nu puteau proveni decât de la victimă, aşa cum a rezultat din materialul foto/video depus la dosar (f. 153-156, vol. dosar u.p.), pledează către faptul că victima s-a zbătut puternic, deci era în viaţă, fiind lipsită de libertate în mod nelegal de către inculpat. Împrejurarea că victima era vie în timp ce inculpatul se deplasa cu viteză către Târgu ###, este confirmată şi de tatăl inculpatului, – prin declaraţia sa dată în faţa instanţei de judecată -, care arată că atunci când a vorbit cu fiul său, atât el cât şi poliţia au auzit vocea ####### în maşină (f. 187, fraza a 4-a, vol. I dosar instanţa de fond).

Prin apelul la numărul de urgenţă 112, efectuat la data de 15.07.2021 orele 0023 martorul ######### ###### ######## a sesizat faptul că, în ###### #### ## #### ### ######## ###. ####, are loc un conflict, precizând faptul că, un bărbat a coborât dintr-un autoturism marca BMW de culoare gri, fiind înarmat cu un cuţit şi se îndreaptă ameninţător spre o femeie. Ulterior, la orele 0026, susnumitul a revenit cu un alt apel la nr. de SNAU 112 precizând faptul că, respectiva femeia fusese înjunghiată. Totodată, prin apelul efectuat la aceeaşi dată, orele 0030 la numărul de SNAU 112, martorul ####### ######### ###### a sesizat aceleaşi aspecte menţionând că a încercat să urmărească autoturismul agresorului înarmat cu un cuţit.

Atât martorul ####### ######### cât şi un echipaj de poliţie, ulterior au încercat fără succes să urmărească şi să oprească autoturismul condus de inculpat, remarcându-se astfel şi atitudinea acestuia din urmă, de a împiedica orice potenţial ajutor pentru victimă, aceasta din urmă agonizând şi decedând pe bancheta din spate a autoturismului său, cel mai probabil cu puţin înainte de a ajunge în Târgu Jiu.

După ce s-a întors, la scurt timp, martorul ####### a văzut maşina inculpatului plecând în trombă către #### de ####. La scurt timp, la locul faptei s-a întors şi martorul ######, cei doi căutând-o împreună pe Denisa, însă nu au găsit decât urme de sânge. În continuare, aici a apărut şi martorul #########, după care au venit mai multe maşini, inclusiv cele de poliţie şi salvare.

În drum spre Târgu Jiu, inculpatul conducând cu mare viteză (putând produce alte evenimente rutiere) a trecut prin filtrul poliţiei, cu motivarea că îi era frică de ceilalţi băieţi care l-au tăvălit. Evident, că această susţinere nu poate fi primită, fiind contrazisă de declaraţiile tuturor martorilor oculari la crimă. Această împrejurare a avut loc la intrarea în Târgu ###, în jurul orelor 0040, aşa cum a rezultat de procesul verbal întocmit de organele de poliţie (f. 2, vol. I, dosar u.p.). Din cuprinsul acesteia a rezultat că organele de poliţie au efectuat semnal regulamentar de oprire, însă inculpatul a evitat filtrul poliţiei, îndreptându-se spre strada Narciselor.

Din raportul din 15.07.2021 a rezultat că în jurul orelor 0110, organele de poliţie s-au deplasat pe ###### ####### # ## şi întrucât aici organele de poliţie nu au primit niciun răspuns, prin intermediul ofiţerului de serviciu, au luat legătura cu tatăl inculpatului, #####, care i-a rugat să nu folosească armamentul din dotare. După încătuşarea inculpatului, la scurt timp a apărut şi salvarea, s-a încercat resuscitarea victimei, dar aceasta era deja moartă. De remarcat atitudinea inculpatului, de a se spăla pe mâini la pompă, şi de indiferenţă totală faţă de victimă, care a fost găsită în poziţia şezut, pe bancheta din spate.”

Individualizarea pedepsei. Cum au stabilit judecătorii condamnarea la închisoare pe viață

”După cum s-a arătat în baza factuală, inculpatul a acţionat cu violenţă extremă asupra victimei. Totodată, se va reţine şi mobilul infracțiunilor comise de inculpat respectiv: de răzbunare datorită faptului că victima a ieşit de sub controlul său, refuzând implicit, practicarea prostituţiei în folosul său, şi mai puţin din gelozie, precum şi ascunderea cadavrului. (…)

În legătură cu natura şi frecvenţa infracţiunilor comise anterior de către inculpat, a tabloului familial, cu privire la comportamentul inculpatului după săvârşirea infracţiunii, reducerea riscului de recidivă și a nivelului de educaţie, vârstei, stării de sănătate, situaţiei familiale şi sociale, instanţa de fond, pentru cursivitatea textului, nu a mai reluat cele reţinute anterior, când s-a analizat mobilurile faptelor inculpatului, rezumând că inculpatul denotă lipsă de empatie şi respect faţă de demnitatea umană, persoanele fiind tratate asemenea unor obiecte dispensabile şi necesare atingerii unor nevoi, asupra cărora se exercită cu uşurinţă acte de violenţă, inculpatul fiind expus unor astfel de convingeri încă din perioada adolecenţei când personalitatea sa se afla în curs de formare, iar arealul de dezvoltare al inculpatului este unul dominat de violenţă, cu maxim potenţial criminogen.

Pe parcursul cercetării judecătorești, inculpatul a avut o atitudine de tergiversare a procesului penal, dar şi recalcitrantă aşa cum s-a consemnat în încheierile de şedinţă, atunci când a fost cazul

Există inculpaţi care vădesc o accentuată descompunere morală, o certă înclinare către stările conflictuale cu legea şi societatea, în privinţa cărora – pe lângă intimidare – trebuie să se desfăşoare un îndelungat proces de reeducare, tinzând în măsura posibilului, către influenţarea structurii lor psihice, către o reînnoire morală, aşa cum este cazul inculpatului în prezenta speţă.

În acest context, instanţa de fond a reţinut neîndoiennic că sancţiunile anterioare, clemenţa organelor judiciare, nu au avut un efect disuasiv, ci, dimpotrivă, au avut doar darul de a-l încuraja pe inculpat în comiterea altor infracţiuni, acestea neatingându-şi scopul.

Referitor la rezultatul produs şi al consecinţelor infracţiunilor, instanţa de fond a reţinut că acestea sunt ireversibile, viaţa fiind darul cel mai de preţ al fiinţei umane, care odată suprimat nu mai poate fi redat.

La alegerea pedepsei detenţiunii pe viaţă, în ceea ce priveşte infracţiunea de omor calificat, s-a mai reţinut, pe lângă gravitatea faptei şi impactul social/emoţional (care persistă şi astăzi), deosebit de puternic produs în rândul comunităţii de către această faptă oribilă. Acestea justifică pe deplin alegerea acestei pedepse maxime aplicată inculpatului, cuantumul sancţiunii reprezentând o retribuţie justă din partea sistemului judiciar faţă de inculpat, care a hotărât cu o uşurinţă şocantă să ia viaţa unei persoane nevinovate, constituind în acelaşi timp un avertisment sever pentru persoanele care ar fi tentate să încalce în acest fel legea penală.

Aşa fiind, se degajă concluzia, care se impune cu forţa logicii, că o represiune moderată nu ar face decât să încurajeze săvârşirea de astfel de crime, şi ar atenta la încrederea în actul de justiţie.”, se arată în motivarea judecătorilor.

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns