clujust.ro

Decizie CA Cluj – De la amânare la condamnare pentru conducere sub influența cannabisului

Judecătorii Curții de Apel Cluj arată într-o decizie recentă că nu pot amâna aplicarea unei pedepse în cazul conducerii unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive, chiar dacă e doar un drog de risc precum cannabis și chiar dacă circumstanţele personale ale inculpatului sunt favorabile acestuia.

Prima instanță stabilise o pedeapsă de 10 luni închisoare cu amânare, însă Curtea de Apel Cluj a dispus condamnarea la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare.  Curtea a reținut următoarele:

”Judecata în fața primei instanțe a avut loc în procedura abreviată prev. de art. 375 C.pr.pen., inculpatul solicitând ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, recunoscând în totalitate faptele reținute în sarcina sa.

Instanța de fond a reținut o starea de fapt corectă, dovedită temeinic de întreg  probatoriul administrat. 

În consecință, Curtea reține la rândul său că în data de 09.07.2021, în jurul orei 20:00, lucrătorii Biroului Rutier Sălaj au identificat în trafic, pe DN1F, în zona Spitalului de Recuperare din mun. Zalău autoturismul marca Land Rover cu nr. de înmatriculare ## ## ### condus de către inculpatul ##### ####### ######. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, apoi a fost condus la sediul UPU SMURD Sălah unde a fost testat cu un test rapid de urină în vederea identificării substațelor psihoactive în organism, rezultatul fiind pozitiv la THC, iar conform buletinului de analiză toxicologică nr. 8921/IX/a/451, 8743/IX/c/258 din data de 19.08.2021, eliberat de Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca, a rezultat că inculpatul ##### ####### ######, la examenul toxicologic efectuat pe proba de sânge a fost pozitiv pentu tetrahidrocannabinoli (THC) și negativ pentru amfetamine, morfină și alți derivați opiacei, iar la mostra de urină examenul toxicologic a fost pozitiv pentru tetrahidrocanabinoli (THC) și negativ pentru amfetamină, metamfetamină MDMA, metadonă, cocaină, ketamină, morfină și alți derivați opiacei. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reținut în considerentele deciziei nr. 365/RC din 16 octombrie 2020, că o persoană se află sub influența substanțelor psihoactive, în sensul dispozițiilor art. 336 alin. (2) C. pen., ori de câte ori în organismul său au fost introduse – prin ingerare, injectare, inhalare, fumat sau prin orice alt mod – substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, fiind irelevantă, sub acest aspect, cantitatea de substanță consumată sau depistată în probele biologice ale făptuitorului, ulterior săvârșirii acțiunii ce constituie elementul material al infracțiunii analizate. În mod asemănător, persoana care a consumat astfel de substanțe se află sub influența lor chiar și atunci când modificările aduse funcțiilor sale cognitive sau comportamentului nu sunt vizibile sau ușor identificabile. Aceasta înseamnă că, indiferent de concentrația de substanță identificată în probele biologice sau de eventualele modificări psiho-fizice efectiv prezentate de autorul faptei, acțiunea de a conduce un vehicul de către persoana în organismul căreia sunt prezente substanțe psihoactive creează o stare de pericol pentru relațiile sociale ocrotite de art. 336 alin. (2) C. pen. și justifică astfel sancționarea faptei prin mijloace penale.

Prin urmare, este irelevantă cu privire la tipicitatea faptei cantitatea pe care inculpatul a ingerat-o şi modul concret în care aceste substanţe l-au afectat.

Situaţia de fapt astfel cum a fost descrisă rezultă din ansamblul probatoriu administrat în cauză: proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante (fila 5, dos.up.), declaraţia data în calitate de inculpat (fila 7, dos.up.), declaraţia data în calitate de suspect (fila 9, dos.up), buletinul de analiză toxicologică a alcoolemiei nr. 8921/IX/ a/451, 8743/IX/c/258 din data de 19.08.2021 eliberat de Institutului de Medicină Legală Cluj Napoca (fila16, dos.up.); documente privind recoltarea probei biologice de la inculpat.

În drept, fapta inculpatului ##### ####### ######, care în data de 09.07.2021, în jurul orelor 20:00, a condus autoturismul marca Land Rover, cu numărul de înmatriculare #########, pe bulevardul ##### ####### din mun. Zalău, aflându-se sub influența substanțelor psihoactive, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenta substanțelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. 2 din Codul Penal.

Infracțiunea comisă de inculpat este sancționată cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani alternativ cu pedeapsa amenzii (8 luni la 3 ani și 4 luni, ca urmare a aplicării prevederilor art. 396, alin. 10, C. proc. pen.). 

Instanța fondului a stabilit inculpatului pedeapsa de 10 luni închisoare, a cărei aplicare a fost amânată, în condiţiile art. 83, C. pen. Apreciem că tratamentul sancţionator aplicat inculpatului este disproporţionat de blând în raport de gravitatea faptei.

Infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului este una in abstracto periculoasă, întrucât consumul de substanţe psihoactive afectează semnificativ capacitatea de a conduce autovehicule, întrucât, pe lângă diminuarea abilităţilor motrice, poate avea şi efecte halucinogene. În plus de aceasta, mijloacele tehnice prin care se verifică ingerarea de substanţe interzise nu  oferă repere a severităţii influenţei substanţelor interzise asupra abilităţilor de a conduce (cum se întâmplă în cazul conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice).

Prin urmare, în raport de posibilităţile tehnice existente, orice faptă de această natură trebuie să fie considerată de o gravitate ridicată, în special datorită efectelor halucinogene pe care drogurile şi substanţele psihoactive le pot avea. Chiar dacă cannabisul este doar un drog de risc, poate avea efecte puternice, afectând senificativ capacitatea de a conduce autovehicule: determină schimbarea perceptiei, prin efectele halucinogene pe care le are, consumatorii văzând realitatea distorsionat; determina dificultati de concentrare, stare de somnolenta, lipsa coordonarii, paranoia, deficiente de atentie.

Chiar dacă circumstanţele personale ale inculpatului sunt favorabile acestuia, gravitatea faptei impune majorarea pedepsei închisorii la 1 an şi 4 luni, precum şi o soluţie de condamnare, cu aplicarea prevederilor art. 91, Cod penal, amânarea aplicării pedepsei fiind disproporţionat de blândă.

Concluzionând, în baza art. 421 pct.2 lit.a C.p.p. se va admite apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău împotriva sentinței penale nr. ### din 22.06.2022 pronunțată de Judecătoria Zalău pe care o vom desfiinţa, în parte, în latura penală, şi pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite, 

În baza art. 396, alin. 2 și 10, C.p.p. îl vom condamna pe inculpatul ##### ####### ###### la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prev. de art. 336 alin. 2 C.pen.

În baza art. 91 și 92 C. pen. vom dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 4 luni închisoare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni.”

Comments

comentarii

Micii sportivi clujeni au obținut rezultate extraordinare la Cupa României Junior III.... Citește mai mult
Pentru a rezolva problema fotbalului impracticabil pe Cluj Arena, „U” Cluj va disputa meciurile de acasă la Mediaș până la schimbarea gazonului.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!