Decanul Baroului Cluj a scris în revista Baroului Dolj: Despre unitate în diversitate

Decanul Baroului Cluj, avocat Mircea Pop, a scris în revista Baroului Dolj un articol despre unirea intereselor profesionale de bază ale avocaților, intitulat ”Despre unitate în diversitate”

Despre unitate în diversitate

Faptul că avocatura în România, ca profesie, ca stare de spirit şi ca percepţie a celor ce o practică, a devenit o profesie „aventuroasă”, cred că îl percepem cu toţii, într-o măsură mai clar sau mai puţin conturată.

Constatăm, de asemenea, că fiecare an care trece în tumultul vieţii noastre profesionale, aşteptat să aducă lucruri bune sau mai bune, aduce din păcate veşti mai puţin plăcute, de fiecare dată.

Astăzi avocatul din România a ajuns să se lupte cu toată lumea, pentru a se putea lupta pentru clientul său: cu fiscul, cu instanţele, cu casele de sănătate… Să nu înţelegem termenul de luptă, decât la modul simbolic, bineînţeles. Dar în esenţă e vorba despre o luptă.

Trăim într-o profesie concurenţială, prin natura ei, nu?

Dar cu toate acestea cred că tărie că dacă cineva ar reuşi să unească interesele profesionale de bază ale avocaţilor, această luptă individuală ar reuşi să se transforme într-o acţiune concertată şi orientată, care ar aduce avantaje clare, concrete şi corecte, pe de altă parte, pentru toţi cei care cu mândrie nedisimulată ne numim membri ai acestui corp profesional care a fost odată şi va trebui să redevină de elită!

Diversitatea din titlul acestor cuvinte se referă la modul diferit structural şi funcţional în care ne manifestăm noi, avocaţii, de unde şi vorba: când se întâlnesc doi avocaţi, apar trei păreri…

Unitatea o înţeleg în sensul că orice piramidă poate rezista doar dacă pietrele care o compun sunt suficient de şlefuite ca să se potrivească unele cu altele şi astfel să susţină întreaga construcţie.

Noi toţi trebuie să „ne potrivim” unul cu celălalt, pentru ca împreună să rezistăm ploilor şi vântului care vin periodic din partea autorităţilor care, rând pe rând, fapt cu fapt, încearcă să slăbească această profesie.

Un exemplu în sensul celor de mai sus îl reprezintă Baroul Dolj, devenit un barou de referinţă în multe activităţi, opinii şi atitudini luate la timpul potrivit. Felicitările mele sunt transmise membrilor acestui barou ori de câte ori am ocazia, atât personal, cât şi instituţional.

Cred că binele sau mai binele în profesia de avocat nu poate fi găsit de unul singur, ci doar împreună, căutare care pleacă de la diversitatea noastră manifestată şi se împlineşte doar dacă aceasta se îndreaptă spre unitate.

Conştientizăm oare această nevoie? Vrem? Ştim cum să procedăm? Putem?

(avocat Mircea Pop, decan al Baroului Cluj)

Comments

comentarii

CCR va soluționa, miercuri, ultimele contestații privind candidaturile la alegerile prezidențiale din luna mai. Cine intră în cursa pentru Cotroceni?... Citește mai mult
Germania intenționează să o nominalizeze pe Annalena Baerbock, actualul ministru de externe, drept candidat la funcția de președinte ale Adunării Generale a ONU în sesiunea 2025-2026.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns