În ciuda CV-ului infracțional impresionant al tânărului Adrian Dragoș Costea, de 23 de ani, din cartierul clujean Mănăștur, ce cuprinde multiple agresiuni, tâlhărie, furturi, amenințări și altele, acesta nu a stat o zi în arest preventiv.
În 2013, instanța a respins o propunere de arestare preventivă, apoi procurorii nu au dat curs de două ori propunerii poliției. În ianuarie 2016, instanța a respins cererea Clinicii de Psihiatrie pentru internare nevoluntară, iar în 18 iulie Judecătoria Cluj-Napoca l-a obligat ”să urmeze în mod regulat tratamentul medical prescris de un medic de specialitate”
Adrian Dragoș Costea a început să creeze probleme încă de când era elev la Școala Gimnazială ”Octavian Goga”, părinții lui fiind chemați de nenumărate ori de conducerea școlii pentru că fiul lor agresa ceilalți elevi și profesorii. Agresiunile au ajuns și în atenția poliției.
După ce a mai crescut, tânărul domiciliat pe Aleea Gârbău din Mănășturi, a trecut la fapte mai ”serioase”. În 2013, l-a tâlhărit pe un alt bărbat, luându-i prin violență bani și telefonul mobil. Victima a avut nevoie de 8-9 zile îngrijiri medicale. Atunci, a fost singura dată când a ajuns în fața unui judecător cu propunere de arestare preventivă, dar care a fost respinsă, luându-se fata de inculpat masura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea pe o durata de 29 zile. În aceste dosar este trimis în judecată, procesul fiind pe rol la Judecătorie.
În septembrie 2013 a fost trimis în judecată pentru furt calificat din magazine, fiind condamnat după un an, pe fond, la pedeapsa rezultanta finala de 1 an 5 luni închisoare. Dar instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani.
Pe durata termenului de supraveghere, tânărul trebuie să respecte urmatoarelor masuri de supraveghere:
- sa se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fixate de acesta;
- sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
- sa anunte, în prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
- sa comunice schimbarea locului de munca;
- sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
”În temeiul art. 83 alin. 4 din Codul penal atrage atentia inculpatului asupra importantei renuntarii la conduita infractionala, inclusiv a respectarii masurilor stabilite în sarcina lui, în caz contrar existând posibilitatea/riscul revocarii amânarii aplicarii pedepsei si a executarii ei în regim de detentie.”, se arată în aceeași sentință. Aceasta a rămas definitivă în ianuarie 2015, prin respingerea apelului declarat de parchet.
Potrivit biroului de presă al IPJ Cluj, ”ca urmare a propunerilor polițiștilor, față de cel în cauză a fost dispusă, de 11 ori, măsura internării la Clinica de Psihiatrie”
Pentru că nu a stat internat, chiar spitalul a formulat cerere de ordonanță președințială pentru a-l interna forțat, dar a fost respinsă de instanța Judecătoriei Cluj-Napoca în 29 ianuarie 2016. Solutia pe scurt: ”Admite excepţia inadmisibilitaţii cererii, invocata de instanţa, din oficiu. Respinge ca fiind inadmisibilă cererea formulată de către reclamantul SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ CLUJ prin SECŢIA CLINICĂ DE PSIHIATRIE în contradictoriu cu pârâtul Costea Dragoș Adrian Cu drept de apel în termen de 3 zile de la pronunţare, cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a fi depusă la Judecătoria Cluj Napoca.Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29.01.2016.”
Anul acesta a fost ”prolific” pentru tânărul-problemă din Mănăștur. În luna aprilie a agresat două persoane, una necesitând 80-85 de zile de îngrijiri medicale, potrivit certificatului medico-legal, iar cealaltă 29-30 zile. A avut și o plângere penală depusă de proprii părinți pentru violență în familie și distrugere, dar a fost retrasă. De asemenea, a lovit cu o bâtă portiera mașinii unui vecin.
Ultima boacănă a fost în 18 iulie. “În intervalul 17.30 – 20:30, un bărbat şi o femeie au sesizat faptul că un tânăr i-a ameninţat cu acte de violenţă, fără motiv, în timp ce se deplasau pe Aleea Gârbău, din Cluj-Napoca. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, persoana în cauză nefiind găsită. În urma verificărilor, tânărul a fost depistat în cursul zilei de marţi, 19 iulie . Acesta a fost condus la sediul unităţii de poliţie pentru lămurirea aspectelor sesizate. Miercuri, 20 iulie, femeia ameninţată a făcut plângere la Secţia IV Poliţie, iar poliţiştii vor continua audierile pentru stabilirea exactă a stării de fapt şi luarea măsurilor legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj pentru Gazeta de Cluj.
Culmea, în aceeași zi, Judecătoria a pronunțat o sentință prin care îl obligă pe Adrian Dragoș Costea la tratament medical pentru a nu mai fi un pericol: ”Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca formulată în dosar nr. 1233/P/2016. În baza art. 245 şi art. 246 alin. 8 Cod Procedura Penală cu referire la art. 109 Cod penal dispune obligarea provizorie la tratament medical a suspectului COSTEA DRAGOŞ ADRIAN , cercetat pentru săvârşirea a două fapte concurente de violenţă în familie prev. de art. 199 alin. 1 Cod Penal rap. la art. 193 alin. 1 Cod Penal totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod Penal. În baza art. 245 alin. 1 Cod Procedură Penală obligă suspectul să urmeze în mod regulat tratamentul medical prescris de un medic de specialitate, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.
În temeiul art. 246 alin.12 Cod Procedura Penală atrage atenţia suspectului că în cazul în care încalcă cu rea credinta măsura obligării provizorii la tratament medical, se dispune internarea medicala provizorie în conditiile art. 247 Cod Procedura Penală. În baza art.404 alin.4 lit.e rap la art. 275 alin. 3 Cod Procedura Penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.”
De menționat că la serviciul de urgență 112 au fost înregistrate în perioada 2013-2016 nu mai puțin de 49 de apeluri ce vizau scandaluri în care a fost implicat tânărul, 29 dintre acestea venind din partea părinților.
Surse din poliție au declarat pentru Clujust.ro că poate o perioadă de arest preventiv l-ar mai tempera pe tânărul violent.