fbpx

„De la Brâncuși la Bob Dylan. Avatarurile proprietății intelectuale”

Evenimentul a fost realizat în cadrul Sesiunii științifice anuale a Departamentului de Cercetări Socio-Umane al Institutului de Istorie „George Barițiu” din cadrul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, pentru studenți și masteranzi de la drept, dar care a avut porțile deschise pentru toți cei interesați. Astfel, au participat și foști absolvenți de drept, precum și alte persoane cu preocupări în domeniu.

dezbatere-proprietate-intelectuala-dimitrie-cantemir-biblioteca
Dezbaterea a avut loc în biblioteca Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj (foto Roxana-Valentina Oltean)

Desfășurată într-un spațiu pus la dispoziție cu generozitate de Facultatea de Drept din Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, partener al evenimentului, dezbaterea s-a bucurat de o asistență numeroasă și dornică de a lua parte la discuțiile anunțate prin titlu. Așteptări care au fost onorate de invitații speciali: prof. univ. dr. Daniela Chiorean (Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, director Departament de Grafică), CS I dr. Corina Iosif (Muzeul Național al Țăranului Român, București), conf. univ. dr. Adrian Radu (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Litere) și lect. univ. dr. Răzvan Metea (Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, Facultatea Teoretică).

Dezbaterea a fost moderată de CS II dr. Silviu G. Totelecan și subsemnatul; aceasta s-a dorit o continuare a mesei rotunde care a avut loc în cadrul Conferinței Internaționale „Eficiența normelor juridice” , 28 mai 2016, organizată de Facultatea de Drept din Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a comunicărilor prezentate de noi la Bienala Facultății de Drept din Timișoara (Universitatea de Vest, în 29 octombrie a.c.), adâncind și totodată încercând să permanentizeze problematica drepturilor de proprietate intelectuală.

Miza acestei întâlniri a constituit-o, ca de fiecare dată, inclusiv la Conferința motivațională (excepțională) susținută de Maestrul Alexandru Tomescu, prezentarea unor puncte de vedere din diverse perspective, în cheia oferită de specializarea emitentului, tocmai pentru ca studenții și masteranzii de la drept, dar și alte persoane interesate, să aibă o viziune cât mai completă și mai profundă asupra temelor supuse discuției. De fapt, în primă și ultimă instanță, finalitatea întreprinderilor noastre o reprezintă tocmai tinerii pe care îi pregătim nu doar pentru a fi juriști, ci și pentru a fi sensibili la cultură și la frumos. De aceea cred că fiecare asemenea întâlnire, indiferent de subiect, constituie un prilej de îmbogățire atât prin informații, cât și prin perspectivele noi de analiză, generatoare de reflecție, spirit critic și cunoaștere.

Revenind la subiectele abordate, invitații speciali au dat curs titlului, desfășurând ca un fir al Ariadnei prin labirintul faptelor și al dreptului, probleme acute ale creației și ocrotirii juridice a acesteia: Brâncuși ca reper în artă și în drept, muzicianul și textierul laureat al unui premiu literar, digitizarea și digitalizarea, compoziția și interpretarea de la folclor la muzică populară, diferențele existente între creația literară și cea muzicală în ceea ce privește imitația și modalitățile de exprimare originale, lacunele legislative (inerente sau nu)… Fără a avea pretenția unor rezolvări sau formulări definitive, enunțurile, analizele, perspectivele și propunerile cred că pot constitui, după cum am arătat deja, o îmbogățire pentru toți participanții, studenți, absolvenți și profesori deopotrivă.

O mențiune: Studenții participanți au primit câte un număr din „Revista română de dreptul proprietății intelectuale” din partea Asociației Științifice de Dreptul Proprietății Intelectuale, partener al evenimentului.

Parteneri media: clujust.ro, juridice.ro și clujulcultural.ro.

A consemnat  Conf. univ. dr. Paul Popovici

Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” București – Facultatea de Drept din Cluj-Napoca

Comments

comentarii

Un comentariu

Lasă un răspuns