fbpx
Loredana Vidrean vrea să devină judecător, iar Alexandru Matache, avocat

De ce vor tinerii să devină avocați și judecători

În urmă cu o săptămână, am lansat un concurs la care tinerii erau invitați să răspundă la întrebarea de ce vor să devină avocat, judecător. procuror sau notar? O parte din cei care au răspuns vor să fie avocați și restul, judecători. Redăm mai jos motivațiile, prima fiind a câștigătorului concursului, Alexandru Matache, proapăt absolvent al Facultății de Drept UBB Cluj.

Alex Matache
Deși am inceput facultatea cu gândul de a fi procuror, cred că profesia de avocat e cea care mă alege pe mine zi de zi. Pentru că pot vizualiza în cea mai compatibilă manieră independența profesiei de avocat alături de independența mea de jurist nonconformist și vulcanic, pentru că este mijlocul ideal de a fi generos cu oamenii și, în același timp, responsabil de ocrotirea destinului lor. Pentru că sunt pregătit să fiu inovativ și să demontez probleme construite pe premise false, nocive pentru o societate întreagă, sunt pregătit să apăr valorile profesiei și valorile juridice în care cred fără să mă rog să fie distribuit dosarul la Completul C-XY (cum am auzit eu însumi de mai multe ori pe holurile instanțelor).

Poate folosesc cuvinte prea mari, dar cred că, astăzi, profesia de avocat, în România, se situează într-o nefericită zonă între certitudine și hazard, iar eu, deși conștient că o floare nu aduce primăvara, sunt pregătit ca, prin prestanța mea, să mă dedic atât clienților, cât și rațiunii și bunului simț juridic, într-un sistem pe care de multe ori chiar proprii săi actori îl fac prea rigid. Pentru unii, acest țel e pură naivitate, pentru mine, în schimb, este stindardul sub care mă pot simți valoros și util, în primul rând ca om, chiar dacă schimbarea la care aspir va rămâne o utopie.

Loredana Vidrean
JUDECATOR. Pentru ca este o profesie vocațională, iar pe mine m-a atras în mod deosebit datorită independenței care o caracterizează. Desigur că judecătorul este și el o piesă din sistem, însă a fi un bun judecător depinde în foarte mare măsură de standardele de profesionalism și deontologie pe care ți le impui și de conștiinciozitatea cu care le respecți, indiferent de starea sistemului . Cred că este printre puținele profesii care îți permit să te dezvolți permanent atât din punct de vedere profesional, cat si uman: cazurile cu care te întâlnești în viața profesională te dezvoltă ca om și doar această experiență de viață pe care o acumulezi permanent te transformă într-un judecator bun.

Cornel Tatu: Vreau să devin judecător pentru că sunt nevrednic să judec alţi oameni pe baza cunoştinţelor, opiniilor şi experienţelor personale. În schimb, legile societăţii ce mi-au fost oferite spre cunoaştere, înţelegere şi ascultare deplină, mi-au clădit noul “schelet” uman ce s-a împletit armonios cu cel vechi. Deci, de ce judecător? Ce bine mai mare poţi oferi societăţii când înţelegerea profundă şi ascultarea (supunerea) deplină a legii îţi călăuzesc însăşi viaţa.

Mihai Negustor: Eu vreau sa devin judecator. De ce ? Pentru faptul ca, in afara de cerintele deontologice esentiale si indispensabile ale acestei meserii, puse in slujba legii si prin insasi respectarea acesteia, am convingerea ca, propria mea personalitate, viziune, calitati si principii, unele innascute, altele dobandite, coincid pe deplin acestui rol social. Astfel, prin toate acestea, as incerca sa mentin la standarde inalte, unde ii este si locul, buna infaptuire a justitiei si implicit a dreptatii. Cred, ca acest lucru este posibil, adoptand o pozitie stramba si judecand drept, prin a cauta si a avea la baza mai presus de toate, ceea ce in vechime a cautat si gasit imparatul Solomon: INTELEPCIUNEA. Fiat justitia, pereat mundus!

Laura Marcu: JUDECATOR. Este dorinta vietii mele! Din punctul meu de vedere,a fi judecator,inseamna sa fii prompt,demn,increzator,rational,realist,intelept si in acelasi timp OM.Trebuie sa te formezi in timp,trebuie sa dobandesti cunostiinte si sa ai puterea de a intelege problemele altora.Mai mult,trebuie sa devii un bun PSIHOLOG,sa ai capacitatea de a cunoaste oamenii si sa ii intelegi.

Bela Fulop: Dreptate nu este o noțiune personală, individuală la care să raportăm actele sau faptele altor persoane. Dreptatea este un element social fundamental al societății față de care trebuie să ne ghidăm toate acțiunile noastre ca membrii ai societății. Vreau să mă fac judecător să pot participa, să pot crea, să pot determina dreptatea societății noastre în calitatea ei de stat european.

Fluieraș Ana-Cristina: Vreau să devin avocat pentru că n-am întâlnit niciunul excepțional până acum.

Sonia Albu: Eu vreau să devin avocat ca să văd cât de lung îmi creste năsucul!

Boros Flavius: 1. Din punctul meu de vedere undeva la 90% dintre studentii facultatii de Drept isi doresc sa devina judecatori, as putea spune ca pentru un absolvent al facultatii de Drept admiterea la INM este un pas mare dar cu multa munca, daruire si dorinta de a ajunge pe culmile cele mai inalte referindu-ma la meseria de JUDECATOR merita toate eforturile depuse!! Desii pentru a fi un Judecator foarte bun (de a lua cele mai bune decizii) eu cred ca pe langa studiile aprofundate in timpul scolarizarii este necesara si o experienta de viata foarte buna si o personalitate puternica!!

2. Meseria de Procuror mi se pare foarte interesanta, audierile, cercetarile facute de catre procuror necesita o gandire limpede dar in acelasi timp rapida pentru a afla cat mai multe detali in cazurile pe care le instrumenteaza un procuror!

3 Avocat: pentru a fi un avocat de succes este necerara cunoasterea legii foarte bine, o istetime si o gandire rapida pentru a putea aduce cat mai multe argumente in fata unui Magistrat!

4 Pentru a putea ajunge sa profesezi meseria de notar este putin mai greu datorita faptului ca se scot mai putine locuri pentru aceasta meserie, este de mare folos societatii si este benefica din punct de vedere material!
Acesta este strict parere mea despre cele 4 meserii, meserii care necesita multa munca, multe etape prin care trebuie sa treaca un absolvent al facultatii de drept pentru a putea ajunge sa profeseze una dintre meseriile respective…dar prin munca, corectitudine si daruire vor aparea si rezultatele mult dorite! Succes tuturor care opteaza pentru aceste meserii si mult succes si putere de munca celor care profeseaza domeniile respective!

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina