De ce pedepsele pentru ucidere din culpă în cazul accidentelor rutiere sunt diferite

S-a creat recent o adevărată isterie în jurul pedepsei de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare primite de ”milionarul cu Jaguar” din Cluj-Napoca care a lovit mortal cu mașina un pieton. În acest context, am fost sunat de o tânără jurnalistă pentru a-mi cere opinia cu privire la diferențele care există între pedepse în astfel de cazuri, despre care am scris de-a lungul anilor. Redau în textul de mai jos cam ce i-am răspuns.

Pedepsele sunt diferite pentru că fiecare caz și fiecare inculpat e diferit. Spre exemplu, unii fug de la locul accidentului, alții au consumat alcool. Sunt cazuri când șoferii sunt și beți și fug de la locul faptei. Unora nu le pasă și nu se preocupă de urmările accidentului. Se cheamă individualizarea pedepsei. De asemenea, sunt accidente soldate cu mai mulți morți, astfel că pedeapsa crește. Chiar Codul penal prevede că în astfel de cazuri se măresc limitele. Nu este cazul ”milionarului cu Jaguar”, al cărui caz, îl cunosc destul de bine. Acesta nu era băut, nu a fugit de la locul accidentului, regretă ce s-a întâmplat și s-a preocupat de familia celui decedat imediat după accident și până în ziua de azi. Dovadă a acestui fapt este că soția văduvă nu a atacat pe latura penală hotărârea de condamnare cu suspendare. Scriu aceste lucruri pentru că observ cum se face judecata publică, fără a se cunoaște sau a se documenta detalii din dosar.

Încă un lucru care face ca sentințele să fie diferite: Judecătorii, care sunt și ei oameni, își formează, pe parcursul procesului, impresia despre inculpat și își dau seama dacă regretul acestuia este autentic sau nu.

Un alt aspect ce trebuie lămurit, căci am văzut titluri cu ”crimă”, este că discutăm de infracțiunea de ”ucidere din culpă”, nu ”omor calificat”. Oricui i se poate întâmpla, ca din neatenție sau din diferite alte motive și împrejurări, să omoare pe cineva cu mașina, fără să vrea. Șoferii înțeleg mai bine. Sunt sigur că ”milionarul cu Jaguar” nu s-a trezit dimineața și a zis ”astăzi mă urc pe unu cu mașina”. Așadar, pentru ucidere din culpă limitele de pedeapsă, în legea din România, sunt de la 1 la 5 ani. Până la 3 ani inclusiv se poate suspenda executarea pedepsei.

Practica instantelor este să suspende executarea pedepsei, dacă nu sunt date circumstanțele amintite de mai sus: alcool, fugă, lipsă de empatie și interes pentru persoanele prejudiciate prin faptă, etc. A existat o decizie diferită dată în anul 2017 de Curtea de Apel Cluj, dar a rămas singulară în jurisprudență date fiind și circumstanțele cazului. Altfel discutăm dacă un șofer trece ca nebunul cu 100 km/h pe roșu la trei semafoare și la al patrulea intră în plin în altă mașină, provocând decesul unor persoane. Aici deja se poate discuta de intenție.

Să nu uităm că hotărârile date de o instanțe nu ar trebui, în principiu, comentate. Dacă judecata se face pe Facebook, atunci care mai e rolul judecătorului? Să-i dăm pedeapsa votatată pe Facebook atunci!

În încheiere, citez dintr-o sentință de la Judecătoria Cluj-Napoca într-un caz similar, soldat cu decesul unei femei care traversa strada regulamentar: ”dacă o familie este distrusă prin încercările tragice prin care trebuie să treacă urmare a faptei unei anumite persoane, pedeapsa penală nu trebuie să fie o întoarcere a acestor încercări împotriva celui ce le-a cauzat și a familiei sale, urmând o veche regulă aplicată în trecut „Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” instituită prin legea talionului, ci o sancțiune echilibrată care să reflecte periculozitatea faptei și a autorului său și care să își atingă scopul avut în vedere de către legiuitor, fără a uita că ea este comisă din culpă.”

Alin Golban – jurnalist Clujust.ro

Comments

comentarii

Un tânăr de 24 de ani a ajuns la spital în urma unui incident petrecut la BT Arena, unde a avut loc o confruntare cu jandarmii. Deși autoritățile susțin o anumită versiune a evenimentelor, martorii prezenți oferă o perspectivă diferită asupra celor întâmplate.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns