fbpx
Ștefan și Olezia Cadar, patronii Fany

Dare de mită sau cadouri oferite din prietenie și iubire? Aceasta e întrebarea din dosarul Fany

Dosarul în care patronii firmei de transport Fany sunt acuzați că i-ar fi dat mită unei directoare din Autoritatea Rutieră Română a luat o turnură interesantă și neașteptată în instanță. Judecătorul are de luat o decizie grea: mită sau cadouri între vechi prieteni și iubiți?

Soții Ștefan și Olezia Cadar de la Fany, dublați de mai mulți martori, au explicat că bunurile și banii dați Danielei Dobrilă sunt de fapt cadouri, între cele două familii existând o veche prietenie. Chiar și Dobrilă a făcut cadouri familiei Cadar. Ba mai mult, între Ștefan Cadar și Daniela Dobrilă s-a iscat și o idilă de dragoste. Iar mașina la care se face referire în dosar, ar fi cumpărat-o tatăl șefei din ARR pentru a-și duce nepotul la școală.

Faza de judecată în dosarul Fany s-a încheiat și s-au depus la dosar concluziile scrise, în care există explicații cu privire la remiterea unor sume de bani și bunuri, darea și luarea de mită fiind pricipalele acuzații din dosar.

Procurorii au pornit construcția acuzațiilor de la constatarea existentei mai multor deplasari ale lui Stefan Cadar la Bucuresti, la locuinta inculpatei Dobrila Daniela, unde se retine ca a petrecut in repetate randuri, mai multe zile. Pe de alta parte, se constata ca inculpatul Cadar Stefan a remis mai multe bunuri, sau contravaloarea unor obiecte electrocasnice Danielei Dobrilă.

daniela_dobrila
Daniela Dobrilă

”In lipsa oricăror probe directe care sa ateste faptul ca aceste bunuri oferite inculpatei Dobrilă au facut obiectul infractiunii de dare de mita, si ca au fost facute in scopul incalcarii atributiilor de serviciu ale inculpatei (asa cum se retine in rechizitoriu), trecand peste prezumtia de nevinovatie, garantata de dispozitiile art 4 si 99 CPP, art 6 CEDO si art 23 din Constitutia Romaniei, si pornind de la premisa inversa a vinovatiei inculpatilor, organele de urmarire penala au acordat valente ilicite acestor remiteri de bunuri, fara nicio proba in acest sens, completand o stare de fapt expusa trunchiat (ignorata fiind existenta unei relatii intre inculpati) cu simple prezumtii de fapt, dupa care au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor.”, se arată în concluziile scrise depuse la dosar.

Același document arată că ”este real si inculpatul Cadar Stefan nu a negat niciodata ca a efectuat deplasari la Bucuresti, la locuinta inculpatei Dobrila Daniela, in repetate randuri si pe durata mai multor zile. Este de asemenea real ca a remis mai multe bunuri inculpatei Dobrila Daniela de-a lungul timpului. Aceste aspecte insa, au o explicatie simpla, ignorata de organele de urmarire penala, respectiv existenta unei relatii de veche prietenie intre familiile Cadar si Dobrila, si o relatie de natura intima intre inculpatul Cadar Stefan si inculpata Dobrila Daniela. In acest context, a fost fireasca si efectuarea unor vizite inculpatei, precum si oferirea unor cadouri ei sau fiului ei.

Inculpatii Cadar si inculpata Dobrila se cunosc din cursul anului 2009, si intre cele 2 familii s-a dezvoltat o relatie de prietenie, sens in care au petrecut mai multe concedii impreuna, inclusiv la ski, insotiti si de copii lor. In paralel cu relatiile dintre cele 2 familii, in aceeasi perioada, intre inculpatul Cadar Stefan si inculpata Dobrila Daniela s-a dezvoltat o relatie extraconjugala, de natură intimă. Pe acest fond, si datorita timpului petrecut impreuna cu inculpata Dobrila Daniela, inculpatul Cadar Stefan a dezvoltat o relatie apropiata si cu tatal si fiul inculpatei Dobrila, precum si cu familia extinsa a acesteia.

Aceste aspecte sunt sustinute de fiecare dintre cei 3 inculpati, si se coroboreaza cu declaratiilor martorilor audiati in cauza, respectiv fostul sot si tatal inculpatei Dobrila, soferul inculpatului Cadar, un apropiat al familiei Dobrila, si numita Paula Podar. ”

De asemenea, la termenul de judecata din data de 11 decembrie, au fost inaintate la dosarul cauzei fotografii care atesta existenta unei relatii intre inculpati. Relatiile apropiate dintre cele două familii rezultă și dintr-o convorbire telefonică interceptată, în care Daniela Dobrilă a felicitat-o pe Olezia Cadar cu ocazia zilei Sfântului Ștefan.

Premisa a existentei unei relatii extraconjugale intre inculpați este surprinsa si de consilierii de probațiune care au intocmit rapoartele de evaluare ale celor trei inculpați. Mai mult, in raportul privind-o pe inculpata Olezia Cadar, consilierul de probatiune apreciind chiar plauzibil că acele bunuri au fost remise cu titlul de cadou, in contextul acelei relatii extraconjugale.

Chiar și procurorul de caz a reținut că bunurile remise ar avea caracterul unor in cadouri in ipoteza in care ar exista o astfel de relatie intre inculpați, insa a apreciat că nu există probe in acest sens. Numai că relatia existenta intre inculpati este sustinuta prin declaratiile a trei inculpati care se coroboreaza intre ele sub acest aspect, si se coroboreaza si cu declaratiile a șase martori.

La ultimul termen de judecată, Ștefan Cadar le-a cerut scuze soției și Danielei Dobrilă că le-a adus în această situație.

În concluzii se precizează și că natura bunurilor remise – TV, boxe audio, mp3 player, obiecte de imbracaminte- arată că sunt cadouri: ”Niciunul nu are o valoare materiala ridicata, toate sunt cadouri obisnuite, curente, cu exceptia televizorului. De altfel si inculpata Dobrila le-a făcut inculpatilor Cadar cadouri de aproximativ aceeasi valoare, costând in parfumuri si chiar si o geanta inculpatei Cadar, aspect total nefiresc dacă am vorbi de savarsirea unor fapte de coruptie! Evident, este vorba de atentii reciproce, in virtutea unei relatii de prietenie!

Achizitia si remiterea televizorului, singurul bun cu o valoare insemnata, a rezultat dintr-o necesitate, a tinut de un element de hazard, respectiv faptul ca vechiul TV a fost spart de fiul inculpatei, in timp ce se juca cu Cadar Stefan. Inculpatul s-a simtit responsabil pentru paguba creata, si pentru ca fiul inculpatei sa nu fie pedepsit, s-a oferit sa suporte cheltuielile de inlocuire a vechiului TV. Asadar, acest cadou costisitor nu se inscria intre cele pe care inculpatul Cadar obisnuia sa le ofere familiei inculpatei, iar oferirea lui a decurs dintr-o necesitate.

Se face o confuzie de catre organele de urmarire penala, fiind retinuta remiterea atat a unui TV, cat si a sumei de 10.000 lei. In realitate, suma de 10.000 lei remisa de catre inculpat, reprezenta contravaloarea noului televizor achizitionat personal de catre Dobrila Daniela. Astfel cum reiese din interceptarile aflate la dosarul cauzei, inculpatul Cadar Stefan a mers in repetate randuri la magazinele de profil din Bucuresti, impreuna cu mama inculpatei, pentru a achizitiona TV-ul, insa datorita faptului ca nu a reusit sa gaseasca unul care sa corespunda specificatiilor tehnice indicate de catre Dobrila Daniela, acesta a fost achizitonat abia ulterior, la 05.12.2013, de catre inculpata din banii ei personali. Suma de 10.000 lei, remisa prin intermediul soferului Nut Ioan, reprezenta in fapt contravaloarea costurilor suportate cu achizitia TV-ului de catre Dobrila Daniela.

Contrar principiului de drept ca orice dubiu nu poate decat sa profite inculpatului, inscris la art 4 alin 2 CPP, s-a retinut asadar o dubla remitere a unui singur bun, in contextul in care nu exista la dosarul cauzei nicio proba de unde sa rezulte ca au existat intr-adevar 2 remiteri distincte: un TV si o suma de bani.”, se mai arată în concluzii.

Cat priveste situatia celor două laptopuri marca Apple ce mai apar în dosar, soții Cadar susțin că s-au angajat să le procure, nu si sa suporte costurile de achizitie a acestora. ”O dovada a faptului ca sprijinul inculpatilor Cadar s-a restrans la a identifica si procura acele laptopuri, dar nu si la a suporta costurile de achizitie, este tocmai faptul ca achizitia nu a fost niciodata finalizata, si laptopurile nu au fost remise inculpatei! Ar fi cel putin ciudat ca toate bunurile promise cu titlu de mita inculpatei sa fie efectiv remise in momentul imediat urmator (astfel cum se retine in rechizitoriu), dar cu privire la aceste laptopuri, comiterea infractiunii sa ramana in forma promisiunii, mai ales avand in vedere faptul ca valoarea laptopurilor ar fi mai putin de o treime din valoarea totala a bunurilor care se retine ca fac obiectul infractiunii de dare de mita!”, se arată în concluzii.

Se mai reține în sarcina inculpaților infractiunea de spalare de bani in concurs cu infractiunea de dare de mita, în ce privește cumpărarea unei mașini de către familia Dobrilă de la Fany.

Pe lângă sumele de bani si bunurile de mai sus, procurorii DNA susțin că un autoturism VW Polo a fost oferit si remis inculpatei Dobrilă cu titlu de mita, in vederea castigarii de catre SC Fany Prestari Servicii a licitatiei atribuirii traseelor de transport judetean. Pe de altă parte, se retine că Cadasr ar fi procedat la dispunerea intocmirii unor documente care atestă fals o conventie de vanzare-cumparare a autoturismului VW Polo, acte care au fost folosite pentru a crea aparenta remiterii licite a autoturismului către tatal inculpatei Dobrilă Daniela, incercand astfel sa disimuleze adevărata natură bunului de obiect al infractiunii de coruptie, astfel ar fi intrunite si elementele constitutive ale infractiunii de spalare de bani.

”In ceea ce mă priveste pe subsemnatul, intr-o atare situatie, autoturismul in cauza nu putea constitui decat obiect material al infractiunii de dare de mita, bunul neprovenind din savarsirea niciunei infractiuni, fiind dobandit in mod licit si facand parte din parcul auto al societatii. Discutabila ar fi retinerea infractiunii de spalare de bani in sarcina autorului infractiunii de luare de mita, doar in privinta acestuia putându-se discuta despre provenienta bunului din savarsirea unei infractiuni. Caracterul real al conventiei de vanzare cumparare rezulta din cel putin trei mijloace distincte de probă”, se precizează în concluziile semnate de Cadar.

Exista la dosarul cauzei declaratiile a șase martori, care confirma in bloc fiecare din susținerile inculpaților Cadar si Dobrila: că martorul Viorel Rotar, tatăl șefei de la ARR, intenționa de mai multă vreme să achizitioneze un autoturism personal, pe care sa il foloseasca in principal in scopul de a-și duce nepotul la scoală, că contractului de vanzare-cumpărare a fost încheiat intre Ștefan Cadar si si Rotar, care a devenit proprietarul mașinii după ce a achitat în numerar prețul acesteia, și că a făcut demersuri în vederea obținerii permisului de conducere.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns