fbpx

Dan Apostol, fondatorul BDO Cluj, după 10 ani pe piață. Ce urmează? INTERVIU (A)

Interviu cu Dan Apostol, fondatorul celei mai mari firme de consultanță din Cluj, la 10 ani de prezență pe piață.

Care au fost transformările esențiale în acești primi 10 ani de BDO Cluj?

Pe fondul unui ritm de creștere accelerată, BDO a reușit sa-și mențină poziția de leader în piață locala a serviciilor de consultanta. Nucleul echipei a rămas in linii mari neschimbat si, in plus, am reușit mereu sa atragem lângă noi oameni valoroși, dispuși sa accepte provocări, sa se dezvolte in permanenta. Rezultatele au fost pe măsură; am reușit sa creștem de 5 ori cifra de afaceri in acești primi 10 ani.

Care au fost provocarile Dvs in acesti ani?

Profesia de consultant este foarte provocatoare și diversă în același timp. Exista cel puțin 5 segmente de activitate distincte (audit, contabilitate, salariale, taxe și consultantă financiară) care pot fi privite ca meserii distincte. Pentru fiecare dintre aceste linii de business standardele, legislația și instrumentele de lucru s-au schimbat substanțială in acești 10 ani.

BDO este o companie bazată pe cunoaștere. Printre marile noastre provocări as enumera asimilarea și transmiterea de cunoștințe in interiorul organizației și mai ales către generațiile noi.  Procesul de învățare și dezvoltare a competențelor necesită o adaptare permanentă, o abordare mult mai practică în care cunoștințe teoretice sunt presărate cu grijă. Am încercat să transparentizăm din ce în ce mai mult competențele și obiectivele de performanță specifice fiecărui nivel, să oferim fiecărui coleg șansa de-ași atinge potențialul maxim.

Cum a evoluat profilul antreprenorului local in acești 10 ani?

Antreprenorul local este mult mai cosmopolit, la fel ca si orașul Cluj-Napoca in general. Există o încredere și poate o șansă în plus resimțită în Cluj față de alte orașe sau regiuni. Din ce in ce mai mulți antreprenori sunt afiliați la o organizație internațională sau se gândesc serios să-și extindă in afara granițelor țării, dacă nu au făcut-o deja. Sunt câțiva exponenți ai generației 25-40 care se regăsesc și conturează în cea mai bună lumină profilul a ceea ce aș numi antreprenor local.

Competențele echipelor locale se dezvoltă în permanență; mult mai multe activități creative cu valoare adăugată din ce in ce mai mare sunt orientate către subsidiarele din Romania. În perioada pre-Covid din ce mai mulți străini decideau să se reloce în Romania si mulți angajați romani conduceau echipe internaționale și călătoreau în interes de serviciu în afara țării.

Vorbim mult mai des de startup-uri, runde de investiții, Fonduri de investiții locale. Bursa de Valori București a reușit să crească în permanență, să  listeze noi companii și să fie inclusă în indicii Piețelor Emergente și furnizorului global de indici FTSE Russell. Este o mare realizare, sper ca sunteți de acord cu mine.

Care au fost cele mai importante schimbări pe care credeți ca anul 2020 le aduce in ecosistemul de afaceri pentru viitor?

 Pentru că vorbeam despre paradigme, cred că cea mai mare provocare a fost munca de acasă pentru cei care au fost suficienți de norocoși de a avea aceasta opțiune. Aceasta schimbare aduce modificări majore în relațiile de munca.

Pana acum existau doua tipuri de coeziuni care sudau echipa, este vorba despre cea socială, respectiv cea funcțională. Veneam la birou cu scopul de câștiga un salariu si a ne dezvolta dar aveam nevoie si de un mediu plăcut, care sa corespunda valorilor noastre. Deseori, coeziunea funcțională era compensată de cea socială sau, mai bine zis, se ascundea in spatele ei. Cred ca acum devenim mult mai pragmatici, ne gândim de două ori înainte de a face o călătorie de afaceri, avem o agendă mult mai clară dacă fixăm o întâlnire virtuală.

Am câștigat timp și a trebuit să învățăm ce sa facem cu el. Pentru mulți, mai ales pentru extroverti, această schimbare a fost foarte dificilă.

Activitățile de coordonare și vânzări au fost cele mai afectate și cred că sunt pe cale să se reinventeze. Ele pot funcționa la fel de bine în noua paradigmă, sunt doar altele pârghiile și instrumentele pe care trebuie sa le folosim.

Asta este partea bună a contextului actual; am învățat toți să facem lucrurile altfel, am fost forțați să ieșim din zona de confort, am identificat noi oportunități. Sunt convins ca avem șansă sa ieșim mai puternici din aceasta criza, sa devenim mai eficienți daca percepem aceasta perioada ca pe o șansă și nu ca pe un necaz peste care trebuie să trecem cumva.

Încotro BDO Cluj in următorii 10 ani?

Nu este departe momentul în care toate sistemele vor fi integrate, efortul pentru prelucrarea datelor va putea fi redus semnificativ, iar atenția noastră va putea fi orientată aproape exclusiv spre interpretarea lor.

În prezent, încercăm sa redefinim profilul viitorului consultant, să identificăm instrumentele și competentele care-l fac apt pentru viitor. Investim în tehnologie, automatizarea unor procese, învățăm lucruri noi. Suntem pregătiți să oferim soluții noi, integratoare, care să ofere o valoarea adăugată clienților noștri.

BDO Cluj, este biroul local al BDO Romania, firma de consultanta de top in Romania, parte dintr-o retea internationala prezenta in 167 de tari, insumand peste 90,000 de angajati si o cifra de afaceri de peste 10 miliarde de euro.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina