fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Cum se maschează tăierile ilegale de pădure la Beliș

Cum se maschează tăierile ilegale de pădure la Beliș

Hoții acoperă cioatele tăiate ilegal cu crengi și resturi vegetale sau toarnă pe ele ulei sau motorină. Acestea sunt metodele prin care se maschează tăierile ilegale de pădure în zona de munte Beliș, județul Cluj.

Reprezentanţii IPJ Cluj au declarat, corespondentului Mediafax, că în urma unui control care a avut loc în septembrie într-un canton din pădurea Beliş s-au descoperit peste 200 de copaci tăiaţi ilegal, prejudiciul de 24.000 de lei fiind imputat pădurarului.

„Poliţiştii din cadrul IPJ Cluj, Secţia 8 Poliţie Rurală Huedin – Postul de Poliţie Comunal Beliş, însoţiţi de personal silvic, au finalizat controlul de fond în Cantonul 15 Muşti din pădurea Beliş care a vizat atât modul de exploatare a parchetului de material lemnos, cât şi cantonul aflat în paza şi gestiunea pădurarului. Astfel, s-au identificat 215 cioate de arbori tăiaţi fără drept şi sustraşi, în volum total de peste 100 metri cubi de lemn rotund, de esenţă răşinoasă. Pentru a fi descoperite si identificate cioatele tăiate, nemarcate, poliţiştii au îndepărtat resturile de exploatare care erau aşezate în grămezi peste acestea, precum şi resturile de vegetaţie şi pământul care le acopereau. Prejudiciul imputat pădurarului este de circa 24.000 lei. În acest caz, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori, fiind înregistrat un dosar penal”, au spus sursele citate.

Şeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Şteţco, a explicat, la rândul său, corespondentului Mediafax, că metoda acoperirii cioatelor tăiate ilegal cu crengi şi resturi vegetale este folosită des de către hoţii de lemne.

Potrivit acestuia, alţi hoţi de lemne toarnă pe cioatele tăiate ulei sau motorină ca să se învechească şi să putrezească repede, astfel încât să nu mai poată fi identificată vechimea tăierii copacilor.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina