fbpx
Gaciu s-a plâns la CEDO de arestul preventiv de la IPJ Cluj

Cum s-au îmbunătățit condițiile din Arestul IPJ și unde se va muta acesta

Condițiile din Arestul IPJ Cluj sunt din nou în prim-plan după decizia CEDO în cazul Apostu vs. România. La solicitatea CLUJUST.ro, reprezentanții IPJ au precizat ce îmbunătățiri s-au făcut în 2014 și ce măsuri se vor lua anul acesta, în special pe partea de securitate. De asemenea, IPJ a încheiat deja protocol cu o altă structură MAI pentru a muta în viitor Arestul într-o clădire de pe strada Dorobanților din Cluj-Napoca.

CLUJUST.ro a întrebat conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj dacă și ce investiții s-au făcut în ultima vreme în Centrul de Reținere și Arest Preventiv și ce planuri de viitor sunt. Amintim că în toamna lui 2013 Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului În România – Comitetul Helsinki a emis un raport distrugător despre condițiile din Arestul IPJ Cluj, iar recent CEDO a constatat aceleași probleme în decizia privitoare la Sorin Apostu.  Reprezentanții inspectoratului au răspuns că anul trecut s-au făcut numeroase lucrări pentru îmbunătățirea condițiilor. Arestul are acum masa de tenis, mini-bibliotecă și conexiuni la televiuziune prin cablu în toate camerele.

”În cursul anului 2014, s-a acordat o atenţie deosebită îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj dispunând o evaluare a condiţiilor existente în cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă. La finalizarea analizei, s-a dispus efectuarea unor lucrări de reabilitare, modernizare şi recompartimentare a spaţiului existent în cadrul arestului. Cu titlu exemplificativ: s-au renovat toate camerele de deţinere, a fost amenajat un spaţiu cu dispozitiv de separare pentru acordarea dreptului la vizită; a fost realizat un spaţiu pentru acordarea dreptului la grefe, asistenţe juridice, asistenţe şi consiliere psihologică sau religioasă; au fost amenajate spatii de recreere pentru persoanele private de libertate, prevazute cu minibiblioteca, masa de tenis; s-a asigurat posibilitatea conectarii la televiziune prin cablu in toate camerele şi au fost suplimentate posturile fixe de telefonie publica pentru asigurarea in mod corespunzator a dreptului la convorbiri telefonice”, se arată în răspunsul IPJ la solicitarea CLUJUST.

Cu toate că luna trecută au evadat patru deținuți din Arestul IPJ, reprezentanții instituției spun că ”s-au luat măsuri pentru îmbunătăţirea sistemelor de pază şi siguranţă, pentru eficientizarea serviciilor prestate de poliţiştii care desfăşoară activităţi în cadrul centrului si au fost efectuate demersuri legale in vederea suplimentarii schemei de personal.”

sediu jandarmeria dorobantilorDe asemenea, reprezentanții IPJ au precizat că ”tot în cursul anului trecut, a fost identificat un imobil, situat în municipiul Cluj-Napoca, care ar putea fi utilizat pentru amenajarea supraterană, la standarde europene, a Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă.  În acest context, s-a obţinut aprobare de la eşaloanele superioare pentru predarea-primirea spaţiului identificat, fiind încheiat un protocol în acest sens între cele două instituţii. În prezent, este în derulare un proces de avizare al acestui proiect.”

Proiectul are nevoie și de o hotărâre de Guvern. Surse din poliție spun că imobilul în discuție este cel al Grupării Mobile de Jandarmerie de pe strada Dorobanților din Cluj-Napoca. Astfel, Arestul IPJ ar fi mai aproape de Palatul de Justiție, unde se iau măsurile de arest preventiv.

Potrivit răspunsului IPJ, pentru anul 2015, institutia are in vedere ”consolidarea pereţilor aferenti curţilor de plimbare, instalarea unui sistem de supraveghere video care să acopere toate spaţiile unde se defaşoară activităţi cu persoanele private de libertate, imbunatatirea sistemelor de semnalizare a situaţiilor de urgenţă, fiind totodată continuate toate activităţile iniţiate anterior pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi securităţii zonei.”

De asemenea, urmează să fie preluat în administrare sediul identificat pentru amenajarea Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă şi efectuate demersurile legale necesare investiţiei.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns