fbpx

Cum poți să fii în același timp avocat activ și salariat în afara profesiei

Avocatul Andrei Trifan din Baroul Cluj arată cum poate fi și activ în profesie și salariat cu contract de muncă. Acesta este angajat ca și formator, pe perioadă de circa 2 luni și jumătate, în cadrul unui proiect pe fonduri europene al Asociației Patronilor și Meseriașilor (APM)

”În calitate de avocat, nu credeam ca voi mai fi vreodată salariat în afara profesiei, dar niciodată să nu spui niciodată. De câteva zile sunt angajat ca și formator pentru cursul acreditat de Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal (DPO) organizat prin fonduri europene de către APM Cluj, rămânând în același timp și avocat activ.

Pentru o astfel de situație, Consiliul UNBR a contribuit decisiv prin Decizia cu caracter interpretativ nr. 432/23.03.2019 privind aplicarea unitară a prevederilor art. 27-30 din Statutul Profesiei de Avocat.

Această Decizie echilibrează în mod corect situația noastră a avocaților, care suntem incompatibili aproape cu orice (opinie personală).

Consiliul UNBR concluzionează prin această Decizie că “este compatibilă cu calitatea de avocat în exercițiul profesiei, exercitarea calității de ”expert”, ”formator” sau ”manager de proiect”, în situația în care Proiectul în care avocatul este implicat are ca scop și se realizează prin activități specifice de cunoaștere și aprofundare a cunoștințelor de drept românesc și european, cu condiția prealabilă a înștiințării în scris a consiliului baroului din care avocatul face parte”.

Mai mult, Decizia în considerentele sale dezvoltă și explică aprofundat rolul nostru al avocaților în formarea continuă și dezvoltarea profesională și arată în mod clar faptul că “exercitarea funcției de ”expert”, ”formator” în cadrul unor programe cu finanțare externă ridică prestigiul profesiei de avocat” și nicidecum nu i-ar aduce vreo atingere.

Apreciez oportunitatea Deciziei nr. 432/23.03.2019 a Consiliului UNBR și nu doar pentru că prin aceasta mi se oferă posibilitatea de a susține un astfel de curs, ci și pentru că această decizie dă posibilitatea concretă de a ne dezvolta ca și profesioniști.”, a scris Andrei Trifan pe Facebook. Acesta este și antreprenor (citiți aici despre restaurantul deschis de el în primăvară)

Recent, un proiect de lege a generat discuții în rândul avocaților pe motiv că ar interzice avocaților să fie responsabili cu protecția datelor (DPO).

Comments

comentarii

Lasă un răspuns