În contextul evenimentelor ce au avut loc recent la nivelul Statelor Unite ale Americii referitor la situația dreptului la avort, precum și al discuțiilor și dezbaterilor ce au fost reactivate cu această ocazie la nivel mondial, vă prezentăm în cadrul acestui material situația actuală a legislației naționale referitoare la acest subiect.
Avortul sau întreruperea cursului sarcinii, așa cum este denumit în Codul Penal la art. 201, este pedepsit doar în cazul în care este practicat în următoarele condiții:
- în afara instituțiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate în acest scop;
- de către o persoană care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrică-ginecologie și drept de liberă practică medicală în această specialitate;
- dacă vârsta sarcinii a depășit paisprezece săptămâni.
În aceste situații, pedeapsa este închisoarea între 6 luni și 3 ani.
„Foarte important de precizat este faptul că, pe lângă toate aceste situații în care este ilegal avortul, trebuie ținut cont și de consimțământul femeii însărcinate. În cazul în care, deși sarcina este sub paisprezece săptămâni, întreruperea cursului sarcinii a fost efectuată într-o instituție medicală/cabinet medical autorizat în acest scop și de către un medic având specialitatea obstetrică-ginecologie, dar procedura a fost efectuată fără consimțământul femeii însărcinate, fapta este incriminată în mod agravat, în acest caz, limitele de pedeapsă fiind cuprinse între 2 și 7 ani.” afirmă Delia Ioniță, avocat în cadrul Iordăchescu & Asociații.
O altă agravantă a infracțiunii apare în cazul în care femeii însărcinate i-a fost produsă o vătămare corporală sau aceasta a decedat. În aceste condiții, limitele de pedeapsă vor fi între 3 și 10 ani (în cazul vătămării) sau între 6 și 12 ani (în cazul decesului).
„Mai este reglementat faptul că, în cazul în care infracțiunile prezentate mai sus au fost săvârșite de către un medic, în cazul în care va fi condamnat la pedeapsa închisorii, cu privire la acesta va fi aplicată și interzicerea exercitării profesiei de medic.” continuă Av. Delia Ioniță.
Întreruperea cursului sarcinii este posibilă și după ce sarcina a depășit paisprezece săptămâni, însă doar în condiții extrem de restrictive. O primă variantă este întreruperea cursului sarcinii strict în scop terapeutic, efectuată de un medic de specialitate obstetrică ginecologie. Aceasta este posibilă în cazul în care vârsta sarcinii atinge maxim douăzeci și patru de săptămâni.
În cazul în care vârsta sarcinii depășește douăzeci și patru de săptămâni, întreruperea cursului sarcinii mai poate fi efectuată de către un medic de specialitate obstetrică ginecologie strict în scop terapeutic și strict în interesul mamei sau al fătului. Acest scop terapeutic despre care se face referire în Codul Penal trebuie demonstrat prin acte medicale, din care să reiasă în mod clar faptul că viața, integritatea corporală sau sănătatea, atât a mamei cât și a fătului, sunt într-adevăr puse în pericol.
„Discuțiile aprinse provocate de decizia Curții Supreme din SUA au avut în mod evident reacție și la nivel european. În cadrul Parlamentului European a fost dezbătut proiectul legislativ cu privire la dreptul la avort recunoscut la nivelul UE. Pentru acest proiect au fost formulate 378 de voturi în favoare, 255 împotrivă și 42 de abțineri. În urma votării a fost adoptată Rezoluția B9-0299/2022 prin care a fost consacrat acest drept și totodată a fost formulat un punct de vedere de dezaprobare cu privire la deciziile luate la nivelul Statelor Unite ale Americii.” încheie av. Delia Ioniță.