fbpx

Cum e practica și cum sunt selectați stagiarii în societatea de avocatură LMS. Ce să nu spui la interviu

Avocații Gabriela Bucătariu și Raul Moscovits de la societatea de avocatură Lăpușan, Moscovits, Steopan și Asociații le-au vorbit studenților de la Facultatea de Drept UBB Cluj despre selecția stagiarilor și practica pe perioada facultății. Prezentarea a avut loc în cadrul evenimentului Jobfest organizat de asociația Elsa Cluj-Napoca.

Tânăra Gabriela Bucătariu este în societatea Lăpușan, Moscovits, Steopan și Asociații (prescurtată chiar de avocați LMS) de 4 ani și jumătate, dar deja este un om important în firmă și se ocupă de prima etapă a selecției stagiarilor, înainte ca aceștia să ajungă la interviul final cu asociații, printre care și Raul Moscovits. Așadar, studenții au putut să-și facă o imagine completă asupra selecției.

Cei doi avocați au spus că majoritatea celor care vin la interviu spun că le-a plăcut penalul în facultate. ”La interviurile pentru viitori stagiari, cred că toată lumea spune că în facultate a fost îndrăgostit de dreptul penal.”, a precizat Raul Moscovits. Colega lui le-a explicat studenților de ce e bine să-și extindă orizonturile: ”E mai pragmatic penalul. Voi la nivel de cunoștințe teoretice vă raportați mai ușor la partea de penal. Din punctul meu de vedere, un avocat stagiar nu o să-și permită niciodată să se specializeze. Adică să vii la interviu pentru o colaborare și să spui că vrei să faci doar drept penal e din start o greșeală. Nu ai de unde să știi ce o să-ți placă practic. Ar trebui să ai în vedere că inclusiv în domeniul dreptului penal o să ai nevoie de alte cunoștințe, nu doar teoretice, ci și practice, din alte domenii. Și atunci voi din start trebuie să vă extindeți orizonturile, astfel încât să vedeți vouă ce o să vă placă. Din păcate, nivelul de cunoștințe pe care trebuie să-l acumulați în facultatea de drept e mare și nu vă permite să faceți practică în mod constant în timpul facultății încât să vă dați seama ce o să vă placă în practică, care este cariera juridică pe care vreți să o urmați.”

raul moscovits si gabriela bucatariu la facultate (17)Gabriela Bucătariu le-a dat exemplul personal:  ”La momentul la care am terminat facultatea de drept, cu licență în penal, master pe penal, eu am fost întrebată la interviu: CV-ul tău reflectă că-ți place dreptul penal, vrei să profesezi în această arie? Și eu am spus: În niciun caz nu mi se pare că te poți limita ca avocat stagiar la un anumit domeniu de drept. Sfatul meu este în măsura în care nu apucați să faceți în mod real practică în cadrul unei societăți de avocatură sau al unei instituții, asfel încât să vă dați seama ce anume vreți să faceți, să nu vă limitați la momentul la care terminați facultatea și vă alegeți o profesie juridică la un anumit domeniu. E imposibil să vă dați seama din teorie ce o să se întâmple în practică și vi s-ar potrivi, în primul rând.”

La întâlnirea cu studenții trebuia să fie și avocatul penalist Mircea Ilian de la LMS, dar a trebui să meargă la o audiere la parchet. ”A trebuit să fugă la una din chestiile lui urgente, care apar oricând. Noi putem să le spunem la clienți că amânăm comunicarea întâmpinării cu câteva ore, dar el nu poate să le spună procurorilor: mai țineți-l un pic că ajung.”, a explicat Moscovits.

Societatea reprezentată de acesta a recrutat anul trecut cei mai mulți stagiari din Cluj, circa zece. ”Chiar dacă s-a recrutat foarte mult în LMS în 2015, nu înseamnă că sunt închise porțile pentru promoțiile următoare. Din contră, societatea este în plină creștere. Vrem să creștem și noi profesional alături de voi. Fiecare om nou care vine în societate trebuie să se integreze și să aducă un plus de valoare. ”, i-a liniștit Bucătariu pe studenți.

Cei doi au fost întrebați care este procesul de recrutare? Inițial, se face o selecție CV-urilor. ”Nu răspundem tuturor e-mailurilor, ci facem o selecție. În mod evident, aici e și treaba voastră să impresionați printr-o foaie de hârtie A4 care arată parcursul școlar și realizările extra curriculare. Sincer, elemente clare sau șabloane de urmărit în CV-urile pe care le primim nu există. Citești un CV și vezi dacă te impresionează cu ceva și dacă ai curiozitatea de a vedea candidatul la un interviu. Din CV-urile pe care le primim, în procedura de recrutare din 2015, undeva la 50 la sută au venit și la interviuri.

În cadrul interviului, la noi nu se procedează ca și în alte cazuri. Am mai auzit și eu cum decurg interviurile în alte societăți. Eu nu am fost la alt interviu, ne-am impresionat reciproc din prima. Așa cum nici la CV nu există o rețetă, nici la interviu nu există criterii riguroase. Se povestește de obiectivele și așteptările fiecăruia, ca să vedem din prima dacă există vreo compatibilitate și foarte importantă este perioada de probă. Atunci vedem în ce măsură reușiți să vă integrați. Contează foarte mult adaptabilitatea voastră. Atunci când mergi într-o societate înghegată, în mod evident tu trebuie să fii cel care te integrezi și te remarci în cadrul acelei societăți și nu invers.

Asfel, la recrutare contează parcursul universitar și ulterior implicarea după ce obțineți răspuns favorabil la interviu. Perioada de probă nu înseamnă automat că rămâneți în cadrul societății.”, a răspuns Gabriela Bucătariu.

Contează mult pentru noi prima impresie. Nu dăm test scris grilă. Noi ne asumăm faptul că luând un stagiar pentru noi este un gambling. Ne facem o idee la început, o lună, două, trei, dar ne cam lămurim într-un an. Notele sunt importante în procedura de selecție, dar nu sunt esențiale pentru că unii dintre parteneri își aduc aminte de traumele din facultate și își dau seama că dacă notele ar fi contat, viitorul nu ar fi fost foarte luminos. Notele constituie cel mai obiectiv criteriu de selecție, dar nu e elementul definitoriu. ”, a adăugat Raul Moscovits.

”Contează, din punctul meu de vedere, activități extra curriculare care denotă pasiunea sau implicarea în domenii conexe dreptului”, a completat Gabriela Bucătariu.

raul moscovits si gabriela bucatariu la facultate (3)Raul Moscovits le-a spus studenților ce nu vrea să audă la interviu: ”La interviu contează foarte mult să nu cumva să ne răspundeți la întrebarea de ce vrei să fii avocat? Pentru că de mic am simți dorința de a lupta pentru sfânta dreptate. Dacă ați gândi așa, am da faliment. Nu luptăm pentru sfânta dreptate, luptăm pentru client, deși sună cinic. Prefer un răspuns becalian la întrebare, de gen că dă bine în club, vreau să am bani și sunt ambițios, decât să-mi spui că de mic am simțit că sunt o rotiță care luptă împotriva anarhiei și am vrut să fac bine în lume și când am salvat primul delfin, mi-am dat seama că vreau să fiu avocat. Pe mine m-ai pierdut. Lăsând gluma la o parte, chiar contează după selecția făcută de Gabi și feed-back-ul nostru.”

După perioada de probă, care variază de la o săptămână la două luni, se încheie contract de colaborare pe doi ani.

Perioada de probă nu o să existe în cazurile în care avem practicanți din timpul facultății, care își doresc ei și ne dorim și noi să rămână în cadrul societății și care tocmai au promovat examenul de primire în profesie. Acolo situația e diferită. De aici și recomandarea noastră să încercați să faceți stagii de practică să vedeți în primul rând dacă vă place avocatura și dacă vi se potrivește și, totodată, se încercați de la acest moment să găsiți potențiale colaborări pentru momentul la care o să deveniți avocați. Noi avem practicanți. Încă nu s-a stabilit dacă o să rămână, dar în mod evident opțiunea aceasta rămâne deschisă pentru că dacă un om se integrează din timpul facultății în societatea noastră nu o să-și dorească nici el și nici noi să plece la momentul la care devine avocat.”, a precizat Bucătariu.

O altă întrebare venită de la un student a vizat politica societății privind acceptarea studenților în stagii de practică.

”Nu avem perioadă de probă la partea de stagii pe care le fac studenții. E o chestiune de compatibilitate. Dacă voi veniți și vedeți că nu vă place sau nu vă permite timpul să faceți practică de comun acord, expres sau tacit, încetează colaborarea. Dar nu există șabloane nici la acest capitol. Avem de exemplu un practicant, Anda Prunea, care lucrează la noi de un an și ceva. Anda s-a integrat foarte bine și frumos. A evoluat. Face și muncă de avocat la nivel mai simplu și sub îndrumarea noastră. Se simte implicarea. Bineînțeles că nu compari un student care nu are cristalizată materia cu un avocat, dar pe chestiuni de atitudine te uiți că un student arată implicare, dorință și responsabilitate.”, a spus Gabriela Bucătariu.

Ce pot face studenții în practică în societate?

”Vă dau exemplu practic cum e la noi. Alex merge la înregistrat acțiuni și la Registrul Comerțului să înregistreze societăți sau să înregistreze cereri pentru realizare mențiuni în zilele de joi. Adică, ia actele de la noi pregătite pentru înregistrat și le lasă la instanță sau la diferitele instituții la care avem noi nevoie să rezolvăm chestiunile în lucru. Pe lângă asta, ne ajută să pregătim de înregistrat. Alex nu știu în ce măsură a avut timp să și redacteze notificări, dar Anda pe mine personal m-a ajutat și pe partea de redactare acte simpluțe. Îi dau modele, ea le face, revizuim împreună și ajung după ce mă implic și eu într-o formă finală de trimis pentru înregistrat. Nu există neapărat anumite limitări. Nu vă dăm dosare să vă uitați în ele, să stați trei ore în societate, să citiți ce am scris noi frumos, nu vorbește nimeni cu voi și apoi plecați acasă. Nu asta e strategia pentru că așa nu vă ajutați nici voi pe voi, nici voi pe noi…”, a răspuns avocata.

După ce o studentă s-a plâns că a făcut cafele în practică, Raul Moscovits a spus în glumă: ”Cafeaua ne-o facem noi, dar mi-ai dat o idee bună”.

”Sky is the limit în LMS”

Tânăra Gabrilea Bucătariu spune că firma în care lucrează dă șanse de promovare avocaților: ”Eu mai văd și ce au făcut colegi de câțiva ani încoace și compar posibilitățile pe care le-am avut eu și le am în continuare în LMS de a crește profesional și posibilitățile pe care alți colegi de-ai mei le-a avut în alte socități. Din acest punct de vedere, Sky is the limit (cerul este limita – n.red) în LMS. ”

”Asta e una din chestiunile pe care noi încercăm să le oferim. Dacă vrei să vii la noi în firmă și să stai la trecerea timpului sau la pintaj, 100% nu reziști. E chinul de pe lume și pentru tine și pentru noi. Ritmul e foarte accelerat. Dacă vrei o chestie călduță, în care mai completezi ceva, mai dai un copy-paste, mai trimiți o notificare, arăți bine, vorbești cu clientul, cu siguranță nu suntem locul potrivit. Dacă vrei o chestie provocatoare, în care sky is the limit, chiar cred că e locul potrivit. Depinde ce vreți de la viață.”, a precizat asociatul Raul Moscovits.

Bucătariu a pus accentul pe munca în echipă: ”Din punctul meu de vedere, avocatura se face cel mai bine în echipă și asta e o opinie pe care am exprimat-o și la interviu în fața lui Mihai Lăpușan, avocatul coordonator din societatea noastră și mi-o mențin. E imposibil să dai rezultate la fel de bune pe plan individual.”

Avocatul Moscovits spune că trebuie să-ți placă avocatura ca să reziști la ritmul infernal din firmă. ”Dacă scopul sunt banii sau patalamaua pe care ți-o fluturi de față cu prietenii, ții trei-patru luni, dar crăpi la un moment dat. Dacă nu simți și nu-ți place, înnebunești. Chiar trebuie să-ți placă, Altfel, poți să fii avocat. Dacă mergeți în Tribunal,  sunt o seamă ”pisis” care sunt avocate. Poți să o duci și așa, dar nu ești avocat în adevăratul sens al cuvântului. Nu o să fii niciodată și nici nu o să fii perceput niciodată. ”, a concluzionat Raul Moscovits.

Comments

comentarii

Nerecomandat celor cu frică de înălțime. Clujenii pot urca toată luna octombrie în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.... Citește mai mult
La un an de la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, Israelul marchează această zi sumbră prin comemorări, în timp ce operațiunile militare din Gaza se intensifică.... Citește mai mult

Lasă un răspuns