fbpx
Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Cum a fost ”înhățat” un dealer de etnobotanice ce acționa în zona ”Olimpia” din Mănăștur
Complex Olimpia din Mănăștur

Cum a fost ”înhățat” un dealer de etnobotanice ce acționa în zona ”Olimpia” din Mănăștur

Ofițerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, sub coordonarea unui procuror DIICOT, au anchetat, mai bine de un an, cu colaborator autorizat și investigator sub acoperire, un dealer de etnobotanice ce acționa în zona complexului ”Olimpia” din Mănăștur. Polițiștii l-au ”înhățat” când l-au prins cu un pachet venit din Belgia, ce conținea 1 kilogram de substanțe interzise.

Recent, DIICOT Cluj l-a trimis în judecată pe un bărbat în vârstă de 37 de ani, care fusese prins în flagrant când a ridicat un colet cu un kilogram de etnobotanice primit din Belgia. Clujust.ro vă prezintă acum munca anchetatorilor din spatele acestui dosar.

Potrivit rechizitoriului, ”la data de 03.02.2017, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul  Teritorial Cluj a fost sesizat de către BCCO Cluj-Napoca cu privire la faptul că inculpatul Borz Răzvan-Ioan comercializează droguri în zona „Olimpia” din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca. În sesizarea din oficiu a organelor de urmărire penală se arăta că substanțele sunt comercializate de inculpat cu suma de 50 de lei/gram cele care se fumează şi 100 lei/gram cele care se prizează.

Prin ordonanţa din data de 06.02.2017 s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr.143/2000.

Conform investigaţiilor consemnate în procesul-verbal din data de 14.02.2017 întocmit de lucrătorii de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj-Napoca, inculpatul BORZ RĂZVAN-IOAN comercializează cannabis, haşiş precum şi alte substanţe interzise de lege.

În data de 27.02.2017 inculpatul Borz Răzvan-Ioan i-a vândut colaboratorului autorizat o substanţă cristalină de culoare albă ambalată într-un pliculeţ autosigilant. În urma analizelor de laborator, din concluziile raportului de constatare tehnico-ştiinţifică rezultă că proba înaintată a fost constituită din 0,4 grame substanţă care conţine 4-Chloroethcatinone (4-CEC), substanţă care nu se află sub incidenţa Legii 143/2000, însă care face parte din clasa cathinonelor. În consecință, prin ordonanţa din data de 18.10.2017 s-a dispus extinderea urmăririi penale („in rem”) cu privire la fapta de efectuare, fără drept, de operaţiuni (procurare, distribuire, punere în vânzare) cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art. 16 alin. 1 din Legea 194/2011.

Conform procesului-verbal din data de 12.06.2017 întocmit de lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj-Napoca, investigaţiile au relevat existența de informații cu privire la faptul că inculpatul Borz comercializează în continuare droguri de risc şi de mare risc alături de substanţe interzise de lege (produse susceptibile de a avea efect psihoactiv, aşa zise substanţe „etnobotanice”). (…)

Prin ordonanţa din data de 18.10.2017 s-a dispus autorizarea folosirii în cauză a unui ofiţer de poliţie judiciară în calitate de investigator sub acoperire (…)şi a colaboratorului acestuia la activitățile de strângerea datelor şi informaţiilor privind existenţa infracţiunilor, stabilirea modului de comitere a faptelor, a provenienţei drogurilor şi identificarea tuturor persoanelor implicate, obţinerea mijloacelor de probă cu privire la faptele cercetate, în condiţiile prevăzute de lege, procurarea cantităţilor de până la 500 grame cannabis, 500 grame haşiş şi 500 grame substanţe susceptibile de a avea efect psihoactiv de la inculpatul Borz Răzvan-Ioan şi de la alte persoane care se află în legătură infracţională cu acesta.

În data de 19.10.2017, prin intermediul colaboratorului autorizat, s-a realizat procurarea de la inculpat a unei substanţe cristaline de culoare albă ambalată într-un pliculeţ autosigilant, contra sumei de 100 de lei. Substanța a fost introdusă într-un plic de hârtie sigilat cu sigiliul (…) Prin ordonanţa din data de 30.10.2017 s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice de către specialiştii din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O.-B.C.C.O. Cluj-Napoca – Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor. Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică nr. (…)din data de 24.10.2017 rezultă că proba înaintată în cauză privind pe inculpatul Borz Răzvan-Ioan este constituită din 0,7 grame substanţă care conţine 4-Cloroetcatinone (4-CEC), substanţă care nu se află sub incidenţa Legii 143/2000 însă care face parte din clasa catinonelor şi este calificat în Raportul Anual al EMCDDA/Europol 2016 privind implementarea Deciziei nr. 2005/387/JAI a Consiliului UE – Anexa 1, la poziţia nr. 8, ca făcând parte din cele 67 de substanţe noi psihoactive raportate pentru prima dată în anul 2016. Cantitate de 0,5 gr. substanţă care conţine 4-CEC rămasă din proba înaintată în urma analizelor chimice de laborator a fost predată organului de urmărire penală.

În urma investigaţiilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că inculpatul efectuează operațiuni de procurare de produse susceptibile de a avea efect psihoactiv pe care le procură din Belgia şi pe care le primeşte în colet prin intermediul firmei de curierat….

În data de 29.03.2018, în urma realizării unui dispozitiv de prindere în flagrant, organele de poliție l-au depistat pe inculpatul Borz Răzvan-Ioan , în jurul orelor 14.00, vis-a-vis de complexul „Olimpia” din cartierul Mănăştur din mun. Cluj-Napoca, în parcare, acesta având asupra sa un colet suspect, respectiv coletul preluat de la angajații firmei de curierat. Inculpatul a fost condus la sediul BCCO Cluj-Napoca unde coletul a fost deschis, în interior observându-se o pungă din plastic transparent ce conţinea o substanţă solidă, cristalină (mai multe bucăţi). Pe coletul respectiv era aplicată o etichetă autocolantă a firmei de curierat …. pe care figura ca şi destinatar „Mureșan Marius, (…)”, iar la expeditor „Peter Alba, FINLANDSTRAAT, 5/101 9030 EVER ….(indescifrabil), ţara de expediţie BELGIA. Conţinutul coletului a fost introdus în punga de plastic transparentă cu sigilată (…).”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

În ziua când a fost prins în flagrant, Răzvan Borz postat pe Facebook: ”Am o curiozitate: Voi ăștia cu mai multe fețe, cum vă spalați dimineața?”, semn că cel care a fost colaborator autorizat al BCCO i-a fost prieten.

Conform raportului întocmit de specialiștii din cadrul Laboratorului de Analiză şi Profil al Drogurilor – BCCO Cluj-Napoca, ”proba înaintată (substanţă cristalină de culoare alb-murdar, introdusă în pungă din material plastic transparent, cu ziplock) este constituită din 1000,7 gr. substanţă care conţine 4-Methylpentedrone (4-MPD); compusul menţionat face parte din clasa cathinonelor şi este calificat în Raportul anual EMCDDA Europol 2014 la poziţia 39, ca făcând parte din cele 101 anoi substanţe psihoactive raportate pentru prima dată în anul 2014.

La percheziția domiciliară, anchetatorii au descoperit că inculpatul deținea la domiciliu cupe de porționare precum și pliculețe autosigilante.

De asemenea, procurorii au aflat de la firma de curierat că Borz mai primise un pachet înainte de flagrant. ”Aspectul legat de procurarea unor cantități mari de astfel de substanțe anterior depistării în flagrant în data de 29.03.2018, rezultat din ceea ce s-a constatat la percheziția domiciliară prin coroborare cu datele furnizate de firma de curierat privind primirea unui alt colet de la același expeditor în data de 23.03.2018, denotă cel puțin intenția inculpatului de a distribui produsele psihoactive menționate.”, se precizează în rechizitoriu.

Inculpatul se află în arest preventiv și este judecat la Tribunalul Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina