fbpx

Cum a ajuns un clujean să execute pedeapsa de 9 luni pentru conducere sub influența alcoolului, inițial amânată

Judecătoria Cluj-Napoca i-a revocat amânarea aplicării pedepsei de 9 luni închisoare stabilite în sarcina unui bărbat, fără antecedente penale, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului și l-a condamnat la executarea pedepsei.

Serviciul de Probațiune Cluj a sesizat instanța privind revocarea amânării executării pedepsei, arătând, în esență, că bărbatul a avut întârzieri la fiecare dintre întrevederile stabilite pe perioada supravegherii, a dat dovadă de dezinteres față de calendarul de întrevederi, a neglijat avertismentele verbale și scrise primite. S-a concluzionat astfel că există rea-credință și s-a solicitat revocarea amânării aplicării pedepsei.

Analizând actele și lucrările dosarului, precum și dispozițiile legale incidente, instanța a reținut următoarele:

”Prin Sentința penală nr. 1479/2019 pronunțată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul penal nr. .., definitivă la 30.07.2019, a fost stabilită în sarcina intimatului  pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe prev. de art. 336 alin. 1 din Codul penal.

Prin hotărâre, în temeiul art. 85 alin. 1 din Codul penal, s-a stabilit în sarcina intimatului, printre altele, obligația de a prezenta la Serviciul de Probațiune Cluj la datele fixate de acesta.

Cu ocazia primei întrevederi din 15.11.2019, intimatului i-au fost aduse la cunoștință măsurile de supraveghere și obligațiile impuse de instanță, precum și consecințele nerespectării acestora (f. 20-23). Totodată a fost stabilită și i-a fost adusă la cunoștință data următoarei întrevederi respectiv 12.12.2019.

Intimatul nu s-a prezentat la întrevederea stabilită pentru 12.12.2019

În urma contactării telefonice, acesta s-a prezentat în data de 09.01.2020  când i-a fost atrasă din nou atenția cu privire la consecințele nerespectării măsurilor de supraveghere și i s-a comunicat data următoarei întrevederi.

Cu toate acesta, intimatul nu s-a prezentat nici la termenul din 06.02.2020

În urma contactării telefonice acesta s-a prezentat în data de 17.02.2020 când i-a fost înmânat un avertisment scris  pentru lipsa de la întrevederile din 12.12.2019 și 06.02.2020.

Intimatul nu s-a prezentat nici la întrevederile ulterioare fiindu-i aplicat un nou avertisment scris, înmânat în 20.10.2020

În ciuda avertismentelor și a diligențelor depuse de consilierul de probațiune (contactarea telefonică, reprogramarea, așteptarea intimatului după ora programată, etc.) intimatul nu s-a prezentat nici la întrevederile ulterioare.

Intimatul a recunoscut că nu a respectat programul de întrevederi și a arătat că a trecut prin „clipe cumplite” pentru că i-a fost bolnavă mama și i-a decedat socrul.

Deși problemele invocate de inculpatul sunt în mod firesc dificile și au un impact important în viața personală, în mod real acestea nu l-au împiedicat să respecte programul de supraveghere și întrevederile stabilite. Astfel, instanța constată că numărul întrevederilor stabilite a fost redus, consilierul de probațiune a avut disponibilitate pentru a oferi intimatului posibilitatea să se prezinte, abaterile intimatului au fost repetate și săvârșite chiar după ce a primit două avertismente scrise.

Având în vedere toate acestea, singura concluzie care se poate desprinde este aceea că intimatul, cu rea-credință, nu a respectat măsurile de supraveghere.

Potrivit art. 88 alin. 1 din Codul penal, dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse, instanța revocă amânarea și dispune aplicarea și executarea pedepsei.

Față de toate cele arătate mai sus:

În temeiul art. 582 alin. 1, 3 din Codul de procedură penală raportat la art. 88 alin. 1 din Codul penal, va revoca amânarea aplicării pedepsei de 9 luni închisoare stabilite în sarcina inculpatului A, născut la data de 08.07.1966 în mun. Cluj-Napoca, jud. Cluj, domiciliat în ___________, județul Cluj, fără antecedente penale, cetățenie română, căsătorit, studii postliceale, maistru la CFR Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe prev. de art. 336 alin. 1 din Codul penal, prin Sentința penală nr. 1479/2019 pronunțată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul penal nr. _____, definitivă la 30.07.2019.

Prin urmare, va condamna pe A_j, fără antecedente penale, cetățenie română, căsătorit, studii postliceale, maistru la CFR Cluj la executarea pedepsei de 9 luni închisoare stabilite prin Sentința penală nr. 1479/2019 pronunțată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul penal nr. _, definitivă la 30.07.2019 pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe prev. de art. 336 alin. 1 din Codul penal.”

Comments

comentarii

Ioan Ovidiu Sabău a fost cel mai bun în luna septembrie și și-a adjudecat trofeul pentru performanțele reușite în ultima lună.... Citește mai mult
Nerecomandat celor cu frică de înălțime. Clujenii pot urca toată luna octombrie în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns