CSM a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la afirmațiile din spațiul public despre soluția în dosarul ”10 august”

La solicitarea Andreei Chiș, plenul CSM a suplimentat ordinea de zi și a votat pentru sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la afirmațiile din spațiul public despre dosarul ”10 august”

”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea, cu majoritate, a ordinii de zi a şedinţei cu solicitarea doamnei judecător CHIŞ ANNAMARIA ANDREA, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic 10 AUGUST, a hotărât înaintarea acesteia la Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări. (majoritate: 13 voturi DA, 5 voturi NU)

De asemnea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate, respingerea solicitării de suplimentare a ordinii de zi a Plenului, formulată de ministrul justiției, privind apărarea independenței sistemului judiciar în ansamblul său față de percepția publică vizând lipsa unei anchete efective în dosarul intitulat generic 10 AUGUST, respectiv a unor audieri efective în fața procurorilor și judecătorilor, în temeiul art. 35 lit. a) raportat la art. 30 din Legea nr. 317/2004.”, se arată pe ordinea de zi soluționată din 4 martie.

CSM a emis următorul comunicat de presă: ”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința de azi, 4 martie 2021, a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor care se impun faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut generic sub denumirea “10 august”, în conformitate cu dispozițiile art. 30 alin 2 din Legea 317/2004, rep., potrivit cărora: ”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, (…) sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor.”

Procedura prevăzută de lege în cadrul căreia a fost dispusă efectuarea acestor verificări este cea privind apărarea independenței autorității judecătorești, această procedură reprezentând un cadru legal adecvat care permite analiza tuturor aspectelor dezbătute public, cu respectarea principiilor care guvernează activitatea organelor judiciare, precum independența justiției și legalitatea.

Sistemul judiciar înțelege nevoia societății de informare și este receptiv la abordarea constructivă a tuturor observațiilor și criticilor, fiind deschis permanent să clarifice toate aspectele referitoare la modul în care funcționează și să asigure respectarea legii în toate situațiile.

În același timp, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii reiterează apelul la moderație în discursul public față de activitatea autorității judecătorești.”

Comments

comentarii

CFR Cluj a suferit o înfrângere dureroasă pe Arena Națională, scor 2-3, în fața celor de la FCSB.... Citește mai mult
Astăzi, 21 aprilie, clujenii se pot bucura de o zi perfectă pentru plimbări și relaxare în aer liber, cu soare din plin și temperaturi de început de vară.... Citește mai mult

Lasă un răspuns